Çocuklarda istismar

Çocuklarda istismar fiziksel, duygusal ve cinsel olmak üzere bir yetişkin tarafından çocuğa yöneltilen uygunsuz eylemlerin tümüdür.

Çocuklarda istismar; fiziksel, duygusal ve cinsel olmak üzere bir yetişkin tarafından çocuğa yöneltilen uygunsuz eylemlerin tümüdür. Bu eylemlerin sonucunda çocuklar ruhsal, fiziksel, cinsel ve sosyal açıdan zarar görmekte, sağlık ve güvenlikleri tehlikeye girmektedir. Çocukların ihtiyaçlarını göz ardı etme, kendini değersiz htirme gibi tutum ve davranışlar da istismar içine girmektedir.

 

Fiziksel İstismar; istismar çeşitlerinin içinde en kolay fark edilen şeklidir. Ebeveynin veya bakım verenin çocuğa karşı kaza olmaksızın fiziksel şiddet uygulamasıdır. Vurma, ısırma, yakma, zehirleme, boğma gibi çocuğun bedenine doğrudan zarar veren davranış türleridir.

 

Kısa dönemde görülen belirtileri;  açıklanamayan yara, kırık, morluk, yanık izleri ve saç kaybı vb.

 

Uzun dönemde görülen belirtileri; düşük benlik saygısı (sosyal etkinliklere karşı reddedici tutum), depresyon, kaygı, korku, öfke, güven kaybı, suçluluk duyguları, pasif ve içekapanık davranışlar ayrıca saldırgan davranışlar,akademik düzeyde düşüş, öğrenme güçlüğü, madde bağımlılığı gibi sorunların baş göstermesidir.

 

YAZININ DEVAMINI OKUMAK İÇİN TIKLAYINIZ

Bakmadan Geçme