CUMHURİYET BAYRAMI COŞKUYLA KUTLANDI


Törenin yapılacağı Cumhuriyet Caddesi sabahın erken saatlerinde trafiğe kapatılırken, çevrede geniş güvenlik önlemi alındı. Tören alanına girmek isteyen vatandaşlar ise üst aramasından geçirildi. Tören, saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından Van Valisi Münir Karaloğlu, Jandarma Asayiş Kolordu Komutanı Korgeneral Yıldırım Güvenç ve Belediye Başkan Vekili Sabri Abi’nin halkı selamlaması ile başladı. Vatandaşlar, çocukları ile birlikte ellerindeki Türk bayraklarını sallayarak törene destek verdi. Törende bir konuşma yapan Van Valisi Münir Karaloğlu, Kurban Bayramı’nın ardından bu güzel bayramı da kutlayarak bayram coşkusunu ikiye katladıklarını ifade etti. Geçtiğimiz yıl yaşanan deprem felaketi nedeniyle bayramların buruk bir ortamda geçirdiklerini anlatan Karaloğlu, “Bu yıl ise depremin yaralarını sarmış olarak, kutlamalarımızı gerçekleştiriyoruz. Bu nedenle mutluyuz. Yaklaşık bir asır evvel bağımsızlığı elinden alınmaya ve sonrasında da yok edilmeye çalışılan Vanlılar, Rizeliler, Kayserililer, Edirneliler, Hakkarililer, kısacası tüm Türkiye bir ve bütün olmuş; şehit vermiş, gazi vermiş. Ancak bu cennet toprakları, Anadolu’yu, vermemiş, bağımsızlığından vazgeçmemişti. Bu sayede Milli Mücadele zaferle sonuçlanmış, 29 Ekim 1923’te de Cumhuriyet ilan edilmiş, ülkemize ve insanımıza en çok yakışan yönetim sistemi kabul edilmişti. Cumhuriyet rejimi, yalnızca ülkemizin ve insanımızın değil; aynı zamanda Dünyanın ve insanlığın da en doğru tercihi ve en önemli kazanımıdır. Zira Cumhuriyet, tüm insanlığa, onurlu bir yaşama hakkı sunar. Tarih göstermiştir ki, din, dil, ırk, mezhep, coğrafya ayrımı olmaksızın herkesin etrafında kenetlenebileceği en güçlü dayanak, en büyük ortak payda ve en doğru yönetim biçimi, Cumhuriyettir” dedi.

Dün olduğu gibi, bugün de, yarın da kardeş olarak yaşamaya devam edeceklerini belirten Vali Karaloğlu, “Bugün çevremizde meydana gelen ve hemen tüm dünyayı etkileyen Arap yangınının en büyük nedenlerinden biri de Cumhuriyetin eksikliği değil midir? Cumhuriyetimiz, 89 yaşında olsa bile, henüz gençlik çağındadır. Bünyesi gittikçe daha da güçlenmekte, Karşısına çıkan badireleri bir bir geride bırakmaktadır. Aydınlık bir gelecek için kurduğumuz Cumhuriyet, ülkemizin en ücra köşelerini aydınlatmaya ve dünyaya ışık olmaya devam etmektedir. Bugün bizlere düşen görev, atalarımızın bizlere emanet ettikleri bu kutsal vatan topraklarını canımızdan aziz bilip koruyup kollamak, modern bir şekilde inşa edip geleceğe taşımak ve nihayetinde evlatlarımıza, gençlerimize miras bırakmaktır. Birlik, dirlik ve kardeşliğimize zarar vermek, aramıza nifak tohumları serpmek isteyenlere de bu vesileyle diyoruz ki, hiç kimse ve hiçbir güç, bizleri ayıramaz. Bizler, biriz, bütünüz. Aynı ağacın farklı dalları, aynı desenin farklı renkleri, aynı elin farklı parmaklarıyız. Dün olduğu gibi, bugün de, yarın da kardeş olarak yaşamaya devam edeceğiz” şeklinde konuştu.

Yapılan konuşmanın ardından Cumhuriyet'in 89. yıldönümü kutlamaları çerçevesinde ilköğretim okulları arasında düzenlenen şiir, kompozisyon ve resim yarışmalarında dereceye giren öğrencilere ödüllerini Vali Karaloğlu, Jandarma Asayiş Kolordu Komutanı Korgeneral Yıldırım Güvenç ve Belediye Başkan Vekili Sabri Abi verdi. Büyük bir coşku ile kutlanan Cumhuriyet Bayramı, resmi geçit töreni ile son bulurken, skorsky helikopterlerde her yıl olduğu gibi bu yıl da resmi geçitte yer aldı.

 
 
 
Yorumlar 1

Bakmadan Geçme