CUMHURİYET 94 YAŞINDA

Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarının, emperyalistlere, köhnemiş zihniyete ve iş birlikçilere karşı verdiği büyük mücadele sonucunda kurduğu Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşunun 94.cü yıl dönümü tüm yurtta, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde ve dış temsilciliklerde törenlerle kutlanacak. Van'da Cumhuriyet Bayramı kutlamaları kapmasında çeşitli etkinlikler düzenlenecek.

Vansesi Haber Merkezi

 

29 Ekim Cumhuriyet Bayramı bugün Çelenk Sunumu, Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayacak. Program yarın ise, Valilik makamına tebrikat, Saygı Duruşu, İstiklal Marşı, Vali Murat Zorluoğlu’nun konuşması, şiir, tekvando gösterisi, ödül töreni, halk oyunları, mehteran gösterisi ve geçit töreni ile son bulacak.

 

CUMHURİYET'İN KURULUŞUNUN 94.CÜ YIL DÖNÜMÜ

Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşuna giden yolun başlangıcında milletimizin "kayıtsız şartsız, bağımsız yeni bir Türk Devleti" kurmak üzere "ya istiklâl ya ölüm" ilkesi ile başlattığı Milli Mücadele ve Kurtuluş Savaşımızın yer aldığı bu süreç içinde Erzurum ve Sivas Kongrelerini takiben 23 Nisan 1920'de, millî iradeye dayanan Türkiye Büyük Millet Meclisi'ni açarak ve bütün dünyaya karşı, yayınladığı beyanname ile "egemenliğin kayıtsız şartsız Türk milletine ait olduğunu" ve "Büyük Millet Meclisi'nin üzerinde hiçbir makam bulunmadığının" ilân edildiği Cumhuriyet'in kuruluşunun 94'cü yıl dönümü Van'da da çeşitli etkinliklerle kutlanacak.

 

CUMHURİYETİN ANLAMI VE ÖNEMİ

Cumhuriyet, egemenliğin kaynağının millete ait olduğunu kabul eden bir devlet şekli olup; dolayısıyla devletin temel organlarının seçimle iş başına geldiği bir yönetim biçimidir. Bu rejimde Devlet Başkanı olan Cumhurbaşkanı da milletçe veya milletin temsilcisi Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından seçilir. Cumhuriyet yönetimi bu niteliği ile şüphesiz ki demokrasinin en gelişmiş şekli, demokrasi prensibinin en iyi uygulanmasını temin eden bir siyasi rejimdir.

 

Cumhuriyet yönetiminin birinci özelliği, seçim esasına dayanan bir idare olmasıdır. Bu seçim de gerek seçme gerekse seçilme hakkı bakımından belli bir kişiye, belli bir zümreye, belli bir sınıfa ayrıcalık tanınmaz. Cumhuriyetle yönetilen bir devlette seçimle iş başına gelenlerin görev süresi belli bir dönemi kapsar. Bir görevin babadan oğula geçmesi gibi bir usul de cumhuriyet rejiminde bulunmaz. Cumhuriyet yönetiminde kaydı hayat şartı ile bir görev söz konusu olamaz.

 

Cumhuriyet rejiminin ikinci bir özelliği, kişi, zümre ve sınıf yararını değil, kamu yararını ön planda tutan, kamu yararına dayanan bir yönetim şekli olmasıdır. Çünkü cumhuriyet rejimi, kuvvetini, dayanağını kişi, zümre ve sınıf hakimiyetinden değil, geniş halk kitlesinden, millet iradesinden almaktadır.

 

Cumhuriyetin ilanı, Milli Mücadele sonunda kazanılan, tarihte eşine az rastlanılan ve bağımsızlığın taçlandırıldığı en yüce zaferlerdir. Cumhuriyet geleceğe büyük bir ümitle birlik beraberlik içinde bakmamızı sağlayan, gurur verici atılım ve başarılara ulaşılmasında, her türlü zorlu engelin aşılmasında bizlere güç veren kazanımın adıdır. Bu anlamlı günde başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ü ve silah arkadaşlarını, canından aziz bildiği vatanı için kanlarını bu toprağa dökmüş bütün şehitlerimizi rahmet ve minnetle bir kez daha yad ediyoruz. Biliyor ve inanıyoruz ki; Türkiye Cumhuriyeti devleti sonsuza kadar yaşayacaktır.  Cumhuriyetimizin Kuruluşunun 94. Yıl Dönümü kutlu olsun.

Bakmadan Geçme