• Haberler
  • Yazarlar
  • Cumhuriyet Dönemi'nde Vangölü havzasında yapılan kamu harcamaları ve yatırımlar (1923-1950)

Cumhuriyet Dönemi'nde Vangölü havzasında yapılan kamu harcamaları ve yatırımlar (1923-1950)

Değerli okurlar bu hafta sizlere Cumhuriyet Döneminde, Van Gölü Havzasında yer alan Van, Bitlis ve Muş'a bayındırlık, asayiş, eğitim, kültür, sağlık, madencilik, tarım, hayvancılık alanlarında yapılan devlet harcamaları ve yatırımlarını konu alan Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi öğretim üyesi Doç.Dr. Abdulaziz Kardaş tarafından hazırlanmış kitabı tanıtmaya çalışacağım.

Değerli okurlar; bu hafta sizlere Cumhuriyet Döneminde, Van Gölü Havzasında yer alan Van, Bitlis ve Muş'a bayındırlık, asayiş, eğitim, kültür, sağlık, madencilik, tarım, hayvancılık alanlarında yapılan devlet harcamaları ve yatırımlarını konu alan Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi öğretim üyesi Doç.Dr. Abdulaziz Kardaş tarafından hazırlanmış kitabı tanıtmaya çalışacağım.

 

Bilindiği üzere Osmanlı Devletinin son dönemlerinde yaşanan sosyal kargaşa ve savaşların yol açtığı yıkımlar nedeniyle Cumhuriyetin ilk yıllarında Türkiye'de kalkınmış bölge bulunmamaktadır. Bu dönemde kurulan hükümetler yeni devlet felsefesine uygun olarak imkânların elverdiği ölçüde yatırımlar yaparak bir kalkınma hamlesi başlatıyorlar. Bu çerçevede Van Gölü Havzasına da(Van, Bitlis, Muş) bayındırlık, karayolu, demiryolu, Van Gölü işletmesi, asayiş, eğitim, kültür, sağlık, maden işletmeleri, tarım, ziraat vb. alanlarda ödenekler ayrılıyor ve yatırımlar yapılıyor. Bu kitapta yukarıda saydığım alanlarla ilgili yatırımların neler olduğunu ve bu yatırımların miktarı, niteliği, niceliği ve sonuçları hakkında ayrıntılı bilgilere ulaşabileceksiniz. Bu eseri okumakla, İlimizin ve bölgemizin son yüzyılda nereden nereye geldiğini takip etme ve tespit etme şansını yakalayacaksınız. Bu eserin bu alanda yapılmış tek derli toplu çalışma olduğunu belirtmek isterim.

 

Kitap 1923-1950 yılları arasında hemen hayatın her alanında Van Gölü Havzasına yapılmış olan devlet yatırımlarını konu edinmektedir. Kitap hazırlanırken Askeri Tarih ve Stratejik Etüt Daire Başkanlığı Arşivi, Atatürk Arşivi, Başbakanlık Cumhuriyet Arşivi, Başbakanlık Osmanlı Arşivi, Cumhurbaşkanlığı Arşivi, İsmet İnönü Arşivi, İçişleri Bakanlığı Arşivi, Maden Tetkik ve Arama Enstitüsü Arşivi, Türkiye Büyük Millet Meclisi Arşivi, Türkiye Kızılay Arşivinden ve resmi kurumlarca yayınlanmış birçok kaynaktan yararlanılmıştır. Yararlanılan bu kaynakların ve Arşiv belgelerinin önemi kitabın önemini de bir kat daha artırmıştır.

 

YAZININ DEVAMI İÇİN TIKLAYINIZ...

Bakmadan Geçme