DAKA'DAN VAN'A 3 ALTIN PROJE

Doğu Anadolu Kalkınma Ajansının (DAKA) desteğiyle 2018 yılında hayata geçirilecek 27,5 milyon TL bütçeli Tekstilkent 2. Etap, Van Kent Müzesi ve İskele Sahil Rekreasyon Alanı 2. Etap projeleri tanıtım ve protokol imza töreni gerçekleştirildi.

Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı (DAKA) tarafından DoubleTree by Hilton Van Oteli'nde 5 milyon bütçeli Tekstilkent 2. Etap, 7,5 milyon bütçeli Van Kent Müzesi ve 15 milyon TL bütçeli İskele Sahil Rekreasyon Alanı 2. Etap projelerinin tanıtım ve protokol imza töreni yapıldı. Burada konuşan Van Valisi ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Zorluoğlu, bu projelerin Van için çok önemli olduğunu belirtti.

 

 

Vali Zorluoğlu, "Bu projeler Van için, Van halkı için çok önemli ve özel projelerdir. Bunlardan bir tanesi Tekstilkent 2. Etap projesi. Bu proje bizim için çok önemli bir projedir. Çünkü Kalkınma Bakanlığımız, cazibe merkezi iller programları kapsamında Van'da yaptığı çok önemli işlerden bir tanesi Tekstilkent projesidir. Bu başarı örneği, tekrar teşvik hak ediyor dedik ve yeniden kalkınma ajansımız marifetinde bir program dahilinde ikinci etabını geliştirdik. Kaynağı hazır. 2018 yılı içerisinde orada bulunan boş alanda gerekli altyapı desteği sağlanarak, altyapılar oraya götürülecek. 2018-2019 yılında inşallah yeni yeni tekstil atölyeleri yükselecek" dedi.

 

 

"Burada zikredilen hiçbir proje hayal değil"

Toplantıda zikredilen hiçbir projenin hayal olmadığının altını çizen Zorluoğlu, bahsi geçen projelerin artık gerçekleşme aşamasına girdiğini söyledi. Zorluoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü: "Bunların hepsi artık gerçekleşme aşamasına gelmiş; projesi, fizibilitesi hazırlanmış ve kaynağı temin edilmiş projelerdir. Dolayısıyla bunlar 2018 yılı içinde süratle hayata geçireceğimiz projelerdir. İkinci projemiz Van Büyükşehir Belediyesinin, Van şehrine ayrı bir güzellik katacağı bir projedir. Bu proje Kent Müzesi projesidir. Bu okulda içinizden mezun olanlarda vardır. Ben okulu gidip gezdim. Epeyce bir tahrip olmuş, ancak iskeleti sağlam. Orada çok özgün bir proje uygulayacağız. Biz orada Evliya Çelebi'nin gözüyle Van'ı anlatacağız. Van'ı oraya gelen misafirlerimize tanıtacağız. Diyeceksiniz ki bizim Urartu Müzesi var. Ancak bu iki müze tamamıyla farklı konseptlerde yer alıyor. Urartu Müzesi daha çok geçmişimizi bugüne taşıyor. Kent Müzesinde ise daha yakın tarihimizden bugüne insanlarımızı getireceğiz. 'Evliya Çelebi'nin Gözünden Van' sloganıyla biz Türkiye'ye hitap edeceğiz."

 

 

"İl istihdamına önemli katkı sağlanacaktır"

DAKA Genel Sekreteri Halil İbrahim Güray ise, 2017 yılı güdümlü proje desteği kapsamında 4 adet proje başvurusu yapıldığını ve bu projelerin tamamının Kalkınma Bakanlığınca onaylandığını hatırlatarak, "Van Kent Müzesi Projesi kapsamında eski Endüstri Meslek Lisesi binasının müze olarak restorasyonu, tanzimi ve tefrişi planlanmaktadır. Van Tekstilkent 2. Etap Alanının Yatırımlara Hazır Hale Getirilmesi projesi kapsamında ise Van Tekstilkent 2. Etap alanının altyapısı hazır şekilde yatırımcılara tahsis edilmesi ve tekstil imalatçılarının tek alan üzerinde faaliyet göstermesi ile firmaların kendi fabrikalarını inşa etmesi sağlanacak ve kümelenme yönünde önemli bir adım atılmış olacaktır. Bu yolla, bölge dışından daha çok yatırımcı ilimize çekilerek il istihdamına önemli katkı sağlanacaktır" ifadelerini kullandı.

TRB2 Bölgesinin rekabet gücünün artırılmasına yönelik projelere değinen Güray, sözlerini şöyle sürdürdü: "2018 yılında ilan ettiğimiz iki adet mali destek programından birisi olan Çocuk ve Gençlerin Kalkınmaya Entegrasyonu Mali Destek Programı kapsamında 6 milyon TL bütçeyi Van ilinin Edremit, İpekyolu ve Tuşba ilçeleri ile Hakkari'nin Yüksekova ilçesindeki çocuk ve gençlerin eğitim, sağlık, bilim, kültür, sanat, spor, girişimcilik gibi alanlarda farkındalıklarını artırarak kalkınmaya entegrasyonunu sağlamak amacıyla geliştirilecek projelerde kullanmayı amaçlamaktayız."

Kalkınma Bakanlığı tarafından Cazibe Merkezlerini Destekleme Programı kapsamında kentte gerçekleştirilen yatımları sıralayan Güray, "Van'da bugüne kadar 5 milyon TL bütçeli Abalı Kayak Merkezi yapımı, 2,5 milyon TL bütçeli Vangölü İnci Tur Gemi Alımı, 19 milyon TL bütçeli Tuşba Fuar ve Kongre Merkezi, 21 milyon TL bütçeli Van Urartu Müzesi ve 56 milyon TL bütçeli Van Tekstilkent projesi hayata geçirilmiş ve bu program kapsamında toplam 103,5 milyon TL yatırım gerçekleştirilmiştir. Ayrıca Tuşba Belediyesi tarafından sunulan Sahil Rekreasyon 2. Etap Projesinin toplam bütçesi 15 milyon TL olup, Cazibe Merkezlerini Destekleme Programı kapsamında desteklenecektir. Ayrıca Tekstilkent 2. Etap projemiz 5 milyon, Van Kent Müzesi projemiz de 7,5 milyon TL bütçeyle hayata geçirilecek" dedi.

Toplantıya Van Valisi ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Zorluoğlu'nun yanı sıra Yüzüncü Yıl Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Peyami Battal, DAKA Genel Sekreteri Halil Güray, kurum amirleri ve STK temsilcileri katıldı.

 

 

VAN KENT MÜZESİ PROJESİ

Van Büyükşehir Belediyesi tarafından sunulan "Van Kent Müzesi" projesi kapsamında kültürel mirasın korunması yoluyla geçmiş ile gelecek arasında bir bağ kurulması sağlanarak sosyal anlamda toplumsal bütünleşmeye, dayanışmaya, ayrıca, ülke ve dünya örneklerinde olduğu gibi yerli ve yabancı turistlere sunulacak hizmetler bakımından ekonomik bir değere dönüştürülmek suretiyle kentin ve bölgenin tanıtımına, turizm sektörünün gelişmesine ve dolayısıyla bölgesel kalkınmaya katkı sağlamak amacıyla Eski Endüstri Meslek Lisesi binasının "Van Kent Müzesi"  olarak tamir, tanzim ve tefrişi yapılacaktır.

Nüfusu bir milyonu aşan Van ili, 7 bin yıllık tarihi geçmişi ile çeşitli uygarlıkların izlerini bağrında taşıyan kadim bir kenttir. Tarihi, kültürel zenginlikleriyle hinterlandında etkileşim, çekim merkezi olan Van'ın korunamayan kültürel kimliğine ait birçok eser mekansal yoksunluktan dolayı sergilenememektedir. Ve maalesef kent kültürü bu gibi sebeplerden dolayı yozlaşmaya, hatta kaybolmaya yüz tutmaktadır.

Van Kent Müzesi Projesi, Van'ın sözlü ve yazılı kültürüne, tarihine ve hızla kaybolmaya yüz tutan hafızasına katkı yapma amacını taşımaktadır.  Van'ın kültürünü kapsayan yazılı, sözlü ve toplumsal gündelik yaşama dair kültürel değerler burada bir araya toplanarak yeniden hayat bulacaktır.  Van Kent Müzesi, Van'ın yaşayan hafızası, iletişim ve eğitim merkezi olacak, kentlilik bilincinin gelişmesine katkı sağlayacaktır.  

Ayrıca, Cumhuriyet döneminden günümüze kadar ayakta kalabilen iki tarihi yapıdan biri olan İpekyolu ilçesindeki Eski Endüstri Meslek Lisesine ait tarih yapı korunarak ve işlevsel hale getirilerek Van kültürüne kazandırılacaktır. Böylece, kentin tarihi hafızası, geçmişe ait kültürel ve sanatsal değerlerin yeni kuşaklara tanıtılması ve geçmiş ile gelecek nesiller arasında bir köprünün kurulması sağlanacaktır.

Projenin toplam bütçesi 7.500.000 TL olup 4.500.000 TL'si güdümlü proje desteği kapsamında Ajans tarafından karşılanacaktır. Projeden tüm Van halkı ve ilimizi ziyaret eden yerli ve yabancı turistler faydalanacaktır. Projenin geçmişten günümüze Van kültürel yaşamına ait mekanlar oluşturması, Van'a gelen yerli ve yabancı turist sayısında artış sağlaması, yerli ve yabancı turistlere sunulacak hizmetlerin kalitesini artırması ve kentin ve bölgenin tanıtımına katkı sağlanması beklenmektedir.

 

VAN TEKSTİLKENT 2. ETAP ALANIN YATIRIMLARA HAZIR HALE GETİRİLMESİ PROJESİ

Tekstilkent 1.Etap Projesi kapsamında inşa edilen fabrika binalarının tümü yatırımcılara tahsis edilmiş durumdadır. Başvuru yoğunluğu sebebiyle yer verilemeyen firmalar şehir içindeki kiralık tesislere, Van OSB, İŞGEM gibi sanayi alanlarına kanalize edilmektedir. Ancak, Van ilinde kiralık tesislerin kiralama maliyeti Türkiye ortalamasının çok üzerinde olduğundan ve yeterli sayıda kiralık tesis bulunmadığından firmalar arsa arayışına girmiş ve DAKA vb. kurumlara talepte bulunmaktadır. 2. Etap genişleme sahası için 269 dekar alan kamulaştırılmış, ancak sahanın parselizasyonu ve altyapı projeleri başlatılmamıştır. Bu proje kapsamında, 2. Etap alanının haritalandırma, kullanılabilir alan tespiti, kanalizasyon hattı, temiz su hattı, yağmur suyu hattı, doğalgaz hattı, elektrik, telekom, yol ve kaldırım altyapı projeleri ve yapımı, arazinin düzleştirilmesi, dolgu yapılması ve çevre güvenlik duvarı yapımının gerçekleştirilmesi planlanmaktadır. Proje ile, emek yoğun sektör olması sebebiyle tekstil ve hazır-giyim imalatçıları aracılığı ile istihdam oluşturmak, işsizliği azaltmak, insan kaynağını geliştirmek, ilin ihracatını arttırmak,  dışa verilen göç oranını azaltmak hedeflenmektedir. Tekstilkent 2.Etap alanının altyapısı hazır şekilde yatırımcılara tahsis edilmesi ve tekstil imalatçılarının tek alan üzerinde faaliyet göstermesi ile firmaların kendi fabrikalarını inşa etmesi sağlanacak ve kümelenme artırılmış olacaktır. Bu yolla, bölge dışından daha çok yatırımcı ilimize çekilerek il istihdamına önemli katkı sağlanacaktır.

Proje ile Van Tekstilkent'te faaliyet gösterecek firma sayısının artırılması, Tekstilkent'teki inşa edilen tek tip fabrika binalarının büyüklük, kapasite ve işlevsel açıdan ihtiyacını karşılayamayan yatırımcıların yer tahsisi ile kendi fabrikalarını inşa etmelerine olanak ve imkan sağlanması,  Tekstilkent'in orta vadede İhtisas OSB hüviyetini kazanması için yatırımcı sayısı kısıtının aşılması, ilimize daha çok yatırımcının çekilmesi ile il istihdamına katkı sağlanması ve işsizliğin düşürülmesi, sanayi kültürünün oluşturulması, insan kaynağının geliştirilmesi ve dış ticaretin arttırılması ile Van ilinin bölgede cazibe merkezi bir il olması amaçlanmaktadır.

Başvuru sahibinin Van Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlığı olduğu projenin toplam bütçesi 5.000.000 TL olup tamamı güdümlü proje desteği kapsamında DAKA tarafından karşılanacaktır.

 

İSKELE SAHİL REKREASYON 2. ETAP PROJESİ

Tuşba ilçesinde İskele-Üniversite arası sahil şeridini vatandaşların sağlıklı olarak kullanabilmesi, İskele Mahallesi'nin 1 km'lik kıyı şeridinin bölge halkının hizmetine açılması, kıyı alanının ıslah edilmesi, sergi, kermes vb. sosyal etkinlikler için kullanılabilmesinin sağlanması, gençlerin spor yapabileceği alanların oluşturulması, bisiklet yolu, koşu parkuru, yürüme parkurunun yapılması işlerini kapsayan proje, Van sahilini çok daha kullanışlı hale getirmeyi ve çevresini iyileştirmeyi hedeflemektedir.

Proje ile mekansal, kültürel, sanatsal, sportif ve ekolojik değerlerin nitelikli bir biçimde geliştirilmesi, özgün kimlikli mekanlar oluşturularak sahilin kentle bütünleşmesi ve kent yaşamına kazandırılması ve bölge turizmine katkı sağlanması amaçlanmaktadır.

Hedef grubu tüm Van halkı ile yerli-yabancı tüm turistler olan projenin turizm gelirlerinde, sosyal donatı alanlarının sayısında, yeşil alanların sayısında ve ilimizde düzenlenen sosyal etkinlik sayısında artış sağlaması beklenmektedir.

Başvuru sahibi Tuşba Belediyesi olan projenin toplam bütçesi 15.000.000 TL olup tamamı Cazibe Merkezlerini Destekleme Programı kapsamında karşılanacaktır.

Bakmadan Geçme