DAKA'DAN İKİ YENİ DESTEK PROGRAMI
Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı (DAKA) 2018 yılı Mali Destek Programları tanıtım toplantısı yapıldı. Toplantıda konuşan DAKA Genel Sekreteri Halil İbrahim Güray, 'Her iki Mali Destek Programı da bölgemizin ve ilimizin kalkınmasına, ekonomisinin ve beşeri sermayesinin gelişmesine önemli katkı sağlayacak içeriktedir' dedi.
Burhan Ergin
Yatırım Altyapısının Güçlendirilmesine Yönelik Küçük Ölçekli Alt Yapı Mali Destek Programının ilimizin ekonomisine ve kalkınmasına önemli katkı sunacağını söyleyen DAKA Genel Sekreteri İbrahim Güray, “Her iki Mali Destek Programı da bölgemizin ve ilimizin kalkınmasına, ilimizin ekonomisinin ve beşeri sermayesinin gelişmesine önemli katkı sağlayacak içeriktedir” diye konuştu.
Elite World Otel’de Çocuk Ve Gençlerin Kalkınmaya Entegrasyonu Mali Destek Programı 2018 Teklif Çağrısı ile ilgili toplantıya DAKA Genel Sekreteri Halil İbrahim Güray, Van Defterdarı Murtaza Kamar, Van YYÜ Rektör Yardımcısı Prof.Dr. Murat Demirel, Edremit Kaymakamı ve Belediye Başkan Vekili Atıf Çiçekli, TSO Başkan Yardımcısı Yavuz Kahraman, Serbest Muhasebeciler ve Mali Müşavirler Odası Başkanı İbrahim Şahin, KOSGEB Bölge Müdürü Bilal Emre Yörük, DAKA İzleme ve Değerlendirme Birim Sorumlusu Mehmet Emin Çakay ve çok sayıda davetli katıldı.
“251 PROJEYE 85.766.188,00 TL DESTEK SAĞLADIK”
DAKA Genel Sekreteri Halil İbrahim Güray, 2009 yılından bu yana 251 projeye destek sağladıklarını vurgulayarak, “Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı (DAKA) 2009 yılından bu yana, Van ili merkez olmak üzere, Bitlis, Hakkâri ve Muş illerinden oluşan TRB2 Düzeyi Bölgesi’nde hizmet vermektedir. Ajans olarak 2009 yılından bu yana; toplam 13 adet teklif çağrısı kapsamında TRB2 Bölgesi genelinde toplam 251 projeye 85.766.188,00 TL destek sağladık. Eşfinansman dahil bölgeye yapılan toplam yatırım tutarı 156.973.910,11 TL’dir. Van ilinde toplam 100 proje desteklenmiş, toplam 32.985.337,64 TLdestek sağlanmış, Van ilinde eşfinansman dahil yapılan toplam yatırım tutarı 62.329.824,54 TL’dir. 6 adet Doğrudan Faaliyet Desteği Program kapsamında TRB2 Bölgesinde 72 projeye 4.653.573,88 TL destek sağlanmıştır. 72 projenin eş finansman dahil bütçeleri toplam 4.936.742,12 TL’dir. Bu projelerin 29’u Van’da yürütülmüş olup ajans tarafından sağlanan destek tutarı 1.948.120,65 TL’dir. Teknik Destek Kapsamında TRB2 Bölgesinde toplam 315 adet teknik destek faaliyeti gerçekleştirilmiştir ve bu faaliyetlerde toplamda yaklaşık 3.060.000 TL kaynak kullanılmıştır. Van’da gerçekleştirilen 137 teknik destek projesi için yaklaşık 1.320.000 TL tutarında destek sağlanmıştır. Bir diğer destek mekanizmamız olan ve Türkiye’de 12 ilde uygulanan Cazibe Merkezleri Destekleme Programı kapsamında Van’da 5 önemli proje uygulanmıştır. Abalı Kayak Merkezi Yapımı 5 Milyon TL, Van Gölü İnci Tur Gemi Alımı2,5 Milyon TL, Tuşba Fuar ve Kongre Merkezi 19 Milyon TL, Van Urartu Müzesi 21 Milyon, Van Tekstilkente 56 Milyon TL harcandı. Toplamda 103,5 Milyon TL gerçekleştirildi” dedi.
“4 PROJENİN YATIRIM TUTARI 25,9 MİLYON TL’DİR”
2018 yılında yatırım alt yapısının güçlendirilmesine yönelik küçük ölçekli altyapı ile çocuk ve gençlerin kalkınmaya entegrasyonu programı kapmasında projeleri hayata geçireceklerini belirten Güray, “2018 CMDP kapsamında Tuşba Belediyesi İskele Sahil Rekreasyon 2.Etap Projesine 15 Milyon TL Ajansımıza 2017 yılı Güdümlü Proje Desteği kapsamında 4 adet proje başvurusu yapılmıştır ve bu projelerin tamamı Kalkınma Bakanlığımızca onaylanmıştır. Bu 4 projede toplam destek tutarı 20 milyon TL, yatırım tutarı ise 25,9 Milyon TL’dir. Hakkâri Kış Sporları Kapasite Geliştirme Projesi, Muş Lazer Kesim Makinesi Ortak Kullanım Atölyesi Projesi, Van Kent Müzesi Projesi, Van Tekstilkent 2. Etap Alanının Yatırımlara Hazır Hale Getirilmesi Projesi, ajansımızın 2018 yılında uygulamaya koyacağı iki Mali Destek Programının tanıtımını gerçekleştirdik” dedi.
“PROJELER ÖNEMLİ KATKI SUNACAK”
Yatırım Altyapısının Güçlendirilmesine Yönelik Küçük Ölçekli Alt Yapı Mali Destek Programının ilimizin ekonomisine ve kalkınmasına önemli katkı sunacağını söyleyen Güray, “Her iki Mali Destek Programı da bölgemizin ve ilimizin kalkınmasına, ilimizin ekonomisinin ve beşeri sermayesinin gelişmesine önemli katkı sağlayacak içeriktedir. Bu programlardan Çocuklara ve Gençlere Yönelik olarak tasarlanan Mali Destek Programı Van ve Hakkari illerimizin beşeri sermayesinin gelişmesine odaklanmıştır. Ayrıca hedef kitlesi, coğrafi odaklanması, başvuru sahipleri ve destek miktarları bakımından bir pilot uygulama niteliğindedir. Bu program başarı durumuna göre diğer illerimizde ve ilçelerimizde önümüzdeki dönemde tekrarlanacaktır” ifadelerini kullandı.
“PROJE 4 İLÇEYLE SINIRLIDIR”
Programın İpekyolu, Tuşba ve Edremit ilçeleriyle ve Hakkâri’nin Yüksekova İlçesiyle sınırlı olduğuna vurgu yapan Güray, “Dolayısıyla bu program sadece İlimizin; İpekyolu, Tuşba ve Edremit ilçeleriyle Hakkâri’nin Yüksekova İlçesiyle sınırlıdır. Program böylece coğrafi alan odaklıdır. Hedef kitlesinde Çocuklar ve Gençler vardır, böylece hedef kitlesi bellidir. Program kapsamında Çocukların ve Gençlerin bilim, kültür, sanat, spor, girişimcilik gibi alanlarda farkındalıklarını artırarak kalkınmaya entegrasyonunu sağlayacak yenilikçi projelere destek sağlanacaktır. Bir diğer önemli husus ise; bu programın özellikle batıdaki büyük STK’ların başvuru yapabileceği bir içerikte hazırlanmış olmasıdır. Bu boyutuyla batıdaki büyük STK’ların yereldeki STK’lar ve Kurum ve kuruluşlarla işbirliği yaparak büyük ölçekli projelerin hayata geçirilmesi hedeflenmiştir” şeklinde konuştu.
“OLUMLU GELİŞMELER SEVİNDİRİCİDİR”
Güray, şunları kaydetti; “Böylece bir yandan büyük STK’ların ilimizde proje uygulamalarına imkân sağlaması öte yandan yereldeki ortaklarıyla gerçekleştirilecek işbirliği sayesinde proje uygulama tecrübesinin yerele aktarılması planlanmıştır. Diğer Mali Destek Programımız ise beşeri sermayenin geliştirilmesi kadar önemli olan Yatırım Altyapısına yöneliktir. Bu programın hedef kitlesi bölgemizdeki OSB ve küçük sanayi siteleridir. Bildiğiniz üzere bölgemizde özellikle Van ilimiz açısından son zamanlarda yatırım ikliminde yaşanan olumlu gelişmeler oldukça sevindiricidir. Van OSB’mizde 100 doluluk oranlarına ulaşmış, mevcut altyapının iyileştirilmesi, 4. ve 5. Etapların bir an önce tamamlanması gerekmektedir. Ayrıca ilimizdeki KSS’lerin benzer şekilde yatırım altyapısı ihtiyaçları bulunmaktadır. İşte bu program tamda bu iki hususta ilimizin yatırım altyapısı ihtiyaçlarının giderilmesi hususunda önemli katkılar sağlayacaktır. Bu vesileyle; her iki programın ilimize ve bölgemize hayırlara vesile olmasını temenni ediyorum.”
DAKA’DAN ÇOCUKLAR VE GENÇLER İÇİN MALİ DESTEK
Çocuk Ve Gençlerin Kalkınmaya Entegrasyonu Mali Destek Programı 2018 Teklif Çağrısı ile ilgili bilgi veren Güray, “Program Bütçesi 6.000.000 TL, desteklerin asgari tutar 200.000 TL, Azami tutar 1.500.000 TL olacaktır. Başvurular, internet ortamında Kalkınma Ajansları Yönetim Sistemi (KAYS) Üzerinden online olarak yapılacaktır. Azami proje süresi, 24 aydır. Bu süre, sözleşmenin tüm taraflarca imzalandığı günden bir sonraki gün itibariyle başlar. Van Edremit, İpekyolu ve Tuşba ilçeleri ile Hakkari ili Yüksekova ilçesindeki çocuk ve gençlerin eğitim, sağlık, bilim, kültür, sanat, spor, girişimcilik gibi alanlarda farkındalıklarını artırarak kalkınmaya entegrasyonunu sağlamaktır. Kaymakamlıklar, İl / İlçe Milli Eğitim Müdürlükleri, Gençlik ve Spor Müdürlükleri, Aile ve Sosyal Politikalar Müdürlükleri, Kültür ve Turizm Müdürlükleri ile Halk Sağlığı İl Müdürlükleri, * Yerel Yönetimler (İl Özel İdaresi, Belediyeler ve Tüzel Kişiliği * Haiz Bağlı Kuruluşları), * Kamu Kurumu Niteliğindeki Meslek Kuruluşları, Birlikler, * Odalar, Meslek Örgütleri, * Sivil Toplum Kuruluşları (Dernekler, Vakıflar, Sendikalar, Federasyonlar, Konfederasyonlar) Projenin Ajans tarafından desteklenebilmesi için her projede en az bir ortak olması zorunludur. Aksi takdirde, yapılan başvuru ön inceleme aşamasında değerlendirme dışı kalacaktır.
Toplatı meslek odaları ve STK temsilcilerinin sorularının yanıtlanmasıyla son buldu.