Damak tadımız değişiyor mu?

İstatistik Kurumu 2016 verilerine göre ülkemizde büyükbaş hayvan sayısı, binde 6 oranında artarak 14 milyonu geçti. Buna karşın küçükbaş havan sayısı yüzde 1.4 oranında azalarak, 41 milyon 329'a düştü. Van 2 milyon 456 bin baş koyun varlığı ile Türkiye birincisi durumunda. Dünde bugünde küçükbaş hayvancılığın özellikle koyun besiciliğinin merkezi Van'dır.

İstatistik Kurumu 2016 verilerine göre ülkemizde büyükbaş hayvan sayısı, binde 6 oranında artarak 14 milyonu geçti. Buna karşın küçükbaş havan sayısı yüzde 1.4 oranında azalarak, 41 milyon 329'a düştü.  2 milyon 456 bin baş koyun varlığı ile Van  Türkiye birincisi durumunda. Dünde bugünde küçükbaş hayvancılığın özellikle koyun besiciliğinin merkezi Van’dır.

 

 Genelde Doğu ve Güneydoğu bölgelerinde özelde Van’da et tüketiminde küçükbaş hayvan eti tercih edilir. En güzel yemekler, kavurmalar, mangal koyun kuzu etinden yapılır. Van’da etili yemeğin olmadığı sofraya gelen yemekler yemekten sayılmaz, sığır eti lezzetsiz saman gibi  et olarak değerlendirilir. Şehrimizde lokantaların nerdeyse tamamı  et lokantalarıdır. 

 

Son yılların en çok konuşulan ve tartışılan isimlerinden iç hastalıkları ve kardiyoloji uzmanı. Prof. Dr. Canan Karatay da, ülkemizde mutfak kültüründe, etli sebze veya bakliyat yemekleri, fırında pişirme, buğulama, haşlama gibi sağlıklı pişirme yöntemleri uygulandığını belirterek kırmızı et tüketimini öneriyor. Karatay, ” Dünyada yapılan bütün çalışmalar, doğal beslenen, gün ışığında serbestçe otlayan, suni yemle beslenmeyen her türlü hayvan etinin sağlıklı olduğunu gösteriyor. İşte araştırma sonuçlarını değerlendirirken dikkat edilmesi gereken ince ayrıntı budur! Çünkü bizim ülkemizdeki sofralarda geleneksel olarak, sağlıklı kırmızı et olarak gösterilen keçi, kuzu, doğal beslenen dana ve koyunların etleri tüketilmektedir” diyor.

 

En sağlıklı kırmızı etin kuzu, keçi ve av hayvanlarında bulunduğunu, etlerin yağlı yenilmesini belirten Karatay, kilo vermek istiyorsanız, her gün dört-beş kalem kuzu pirzolası, dana biftek, bonfile ya da etli sulu yemekleri (hiç olmazsa bir öğünde) korkmadan, suçluluk hmeden rahatlıkla tüketin. Kırmızı et, bağışıklık sistemini kuvvetlendirerek sık sık hastalanmayı önler” şeklinde konuşuyor.   Kımızı et bu denli yararlı önemlidir.

 

Küçükbaş hayvancılığın merkezinde yaşayan Vanlılar da Karatay’ın önerdiği gibi yemeklerine kırmızı koyun kuzun eti tüketmeyi seviyor.  Ancak geçen hafta Erzurum’da yapılan bir toplantıda konuşan Tarım ve Gıda Bakanı Müsteşarı Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Müsteşarı Nusret Yazıcı’nın açıklamaları et tüketiminde, besicilikte kafaları karıştırdı.  Açıklama referandum, Suriye’de çocukların canına kıyan kimyasal silahların kullanılması, ilimizin kendine özgü gündemi arasında pek dikkat çekmedi.

 

Yurt dışından 500 bin hayvan ithalatını biran önce bitirip kendi kendimize yeterli hale gelmeye çalışıyoruz diyen Yazıcı,  " İthal ettiğimiz her bir hayvan yurtdışının çiftçisini desteklemek demektir"  diye konuştu.

 

Yazıcı’nın ilimizi yakından ilgilendiren açıklamalarını değerlendirerek Vanlı küçükbaş hayvan besicilerini ve kırmızı küçükbaş hayvan eti tüketmeyi seven kamuoyunu aydınlatmayı düşünen biri çıkmadı.  Yapılan açıklamalarla ilgilenen dahi olmadı.

 

YAZININ DEVAMINI OKUMAK İÇİN TIKLAYINIZ

Bakmadan Geçme