Van ve ilçelerinde kayısı kurutma dönemi başlarken, evler çatılı olan bazı vatandaşlar kayısılarını kurutmak için alternatif çözümler buluyor.
Her yıl Ağustos ayında başlayan geleneksel yerli kayısı kurutma işlemi, Ramazan ayı olmasının yanı sıra aşırı sıcaklıklara rağmen bu yıl da devam ediyor. Kayısıları aile ekonomisine katkı sağlamak, hem de evin kendi ihtiyacını karşılamak üzere damlarda kurutulduğunu belirten vatandaşlar, Ramazan ayı olması nedeniyle kayısıları genellikle akşam serininde damlara çıkararak kuruttuklarını söylediler. Kayısılardan son yıllarda sulama suyu sıkıntısı nedeniyle iyi verim alamadıklarını belirten aileler, birçok kişinin bahçesindeki ağaçlarda verimin çok düşük olduğunu ifade ettiler.
VAN EVLERİ GİDİNCE İŞİN KEYFİ DE KAÇTI
Daha önce kurutulacak kaysıların geleneksel Van mimarisine sahip kerpiç evlerin toprak damına serildiğini dile getiren vatandaşlar, ancak çatıların yaygınlaşmasından dolayı, damlara kaysı serme keyfinin yok olduğunu söylediler. Vatandaşlar, "Eskiden kayısıları evlerin damına serip kurutuyorduk. Ancak son yıllarda ilçede betonarme evler yapıldı ve damlar da çatılandı. Böyle olunca kayısılar, balkonlarda tepsilerde, sinilerde ve evlerin önüne yapılan tahta barakaların üstünde kurutuyoruz dediler.
İŞBABYANLIK KAYSILAR KURUTULUYOR
Van'da yetiştirilen ve bahçelerden toplanan kaysılar çekirdekli ve çekirdeksiz olarak iki şekilde kurutuluyor. Kurutulan kayısılar; hoşaf, reçel, Van'a has tatlı (İşbabyan) yapılırken, kış aylarında da çayın yanında çerez olarak da tüketiliyor. En lezzetli kaysının Edremit, Adilcevaz yöresinde yetişen yerli kaysı olduğunu belirten vatandaşlar, kurutulmuş kayısının kilosunun 5-7 TL'den satıldığını söylediler.