23 Ekim 2011
Türkiye saati ile 13:41'de meydana gelen ve 25 saniye süren depremin merkez üssü Van'a 17 kilometre uzaklıktaki Tabanlı köyü olarak kaydedildi. Yapılan değerlendirmelerde depremin büyüklüğü; Kandilli Rasathanesi tarafından Richter ölçeğine göre 6.6 ABD Jeoloji Araştırmaları Kurumu tarafından ise 7.2 olarak duyurulmuştu. Kandilli Rasathanesi daha sonra yapılan açıklamada, deprem şiddetinin merkez üssünde 9 olduğu belirtildi ve depremin moment büyüklüğü 7. olarak düzeltildi. Deprem,Hakkari, Ağrı, Erzurum, Kars, Muş, Bitlis, Siirt, Batman, Mardin, Diyarbakır, Şanlıurfa gibi çevre illerde, İran ve Kuzey Irak'ta hissedilmişti. 7.2 büyüklüğündeki deprem, Cumhuriyet tarihi boyunca Anadolu'da meydana gelen en büyük depremlerden biri kayıtlara geçti. Depremde en büyük felaketi Erciş İlçesi yaşadı.
Vatandaşlar geceyi dışarıda geçirirken, çadır bulabilen vatandaşla ise çadırlara yerleşti.
Van'da meydana gelen deprem sırasında, M tipi cezaevinde kalan yaklaşık 400 mahkum güvenlik açısından cezaevinin bahçesine çıkarıldı. Bahçede fırsattan istifade ederek cezaevinden kaçan 50'ye yakın mahkum, ailelerini ziyaret edip geri döndü.
31 Ekim 2011
7.2 büyüklüğündeki depremin ardından adeta hayalet şehri andıran Van caddeleri tekrar dolmaya başladı. Kimi esnaf depremin ardından ilk defa iş yerini açarak temizlik yaparken, kimi esnaf ise hizmet vermeye başladı. Hayat yavaş yavaş normale dönerken, belediye ekipleri de kaldıkları yerden yol yapım çalışmalarına başladı. Basın İlan Kurumu ise zor şartlarda görev yapan basın mensupları için çadır kurarak destek verdi.
Erciş Toplum Sağlık Merkezi'nden alınan bilgilere göre, Erciş depremi ardından binaların enkazından 460 ceset çıkarıldı. Enkazdan 1550 yaralı çıkarılırken, yaralılardan 1100'ü karayolu ve havayolu ile çevre hastanelere sevk edildi. Hastanelere sevk edilen yaralılardan 14'ünün hayatını kaybetmesiyle ölü sayısı 474'e ulaştı.
2 Kasım 2011
Van'da 7,2 büyüklüğündeki depremin en çok hissedildiği Erciş ilçesinde göç başladı. Van merkez de bir çok aile artçıların devam etmesi üzerine il dışına göç etmeye başladı.
3 Kasım 2011
AFAD, 601 kişinin hayatını kaybettiği bildirdi.
9 Kasım 2011
21:23'de merkez üssü Edremit ilçesi olan 5,6 büyüklüğündeki deprem meydana geldi. Depremin etkisiyle 2'si otel olmak üzere 25 bina yıkıldı. Bayram Oteli depreme dayanamayarak yıkıldı. Otelin yıkılma anı Vanlıların hafızasında unutulmayacak bir şekilde yer edindi.
12 Kasım 2011
AFAD'tan yapılan açıklamada; 25 binanın yıkıldığı, 40 kişinin öldüğü ve 30 kişinin enkazlardan sağ kurtarıldığı bilgisi verildi. Depremde ölenlerden biri de Japon yardım görevlisi Prof. Dr. Atsushi Miyazaki'dir. Van'da yaşayan binlerce insan bu depremden sonra bölgeyi terk etti, kalanlar ise soğuk kış aylarında kurulan çadır kentlerde kışı geçirmeye çalıştı.
27 Kasın 2011
Van Valiliği, 23 Ekim ve 9 Kasım tarihlerinde meydana gelen ve artçı sarsıntıları süren deprem felaketi ile ilgili yaşanan durum ve yapılan çalışmalarla ilgili bir açıklama yaptı. Açıklamada, 23 Ekim ve 9 Kasım tarihlerinde gerçekleşen depremlerde Erciş ve köylerinde 477, Van merkezi ve köylerinde de 167 olmak üzere Van İlinde 644 kişi hayatını kaybettiği hatırlatıldı.
14 Aralık 2011
Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı'ndan yapılan açıklamada, depremin vurduğu Van'a 10 binin üzerinde konteyner ulaştırıldığı, kalıcı konutlarla ilgili çalışmaların hızla sürdüğü belirtildi. Açıklamaya göre, Van Merkez'de 16, Erciş'te 3 yerleşim yeri, konteyner alanı olarak belirlendi. Açıklamada, Van merkez ve Erciş ilçesinde kurulan toplam 14 çadır kentte yaklaşık 20 bin vatandaşın barındığı ifade edildi.
27 Aralık 2011
Depremlerin ardından evleri hasar gören vatandaşlar, AFAD tarafından kurulan konteynır kentlere yerleştirilirken, Kızılay görevlileri de depremzedelere temel ihtiyaç malzemesi dağıtmaya başladı.
03 Ocak 2012
Gazetemiz ve diğer yerel gazeteler yayın hayatını tekrar başladılar.
20 Ocak 2012
Deprem sonrası Türkiye'nin değişik illerine göç eden vatandaşlardan evleri sağlam olanlar Van'a geri dönmeye başladı.
01 Nisan 2012
Türkiye'de olduğu gibi Yükseköğretime Geçiş Sınavı (YGS) deprem bölgesi Van'da da start aldı. Öğrenciler depremden dolayı çalışamamaktan yakınırken, velileri başarıları için dua etti.
19 Nisan 2012
Van'da son 9 saat içinde büyüklüğü 2.2 ile 4.5 arasında değişen 32 sarsıntı meydana gelirken, depremi hisseden vatandaşlar büyük korku ve endişe yaşadı.
26 Temmuz 2012
Van Valiliği, yaşanan depremlerde zarar gören vatandaşların hak sahipliği müracaatlarının tamamlandığını açıkladı.
4 Eylül 2012
3 bin 200 konutun anahtarları Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay'ın katılımı ile Bostaniçi beldesi, Kevenli ve Erciş'te hak sahiplerine teslim edilmeye başlandı.
Yorumlar 7