Fazıl ERÜŞ/Vansesi Özel
Milli Eğitim Bakanı Nebi Avcı, gelecek yıl Seviye Belirleme Sınavı'nın (SBS) yapılmayacağını, özel dershanelerin de kapatılacağını, kapanan dershanelerin ise özel okullara dönüşmesi için çalışma yapıldığı açıklaması Van'da yankı buldu.
Bakan Nabi Avcının açıklamasına Van'da hizmet veren dershanelerden tepkiler geldi. Özel dershane yöneticileri alt yapı çalışması yapılmadan dershanelerin kapatılmasının doğru olmadığını, dershaneler kapatılsa dahi sınav yapıldığı sürrece dershanelerin yerinin değişik adlar altında, başka şekilde doldurulacağını vurguladılar. Konuyla ilgili gazetemize açıklamalarda bulunan dershane müdür ve öğretmenleri ise mevcut eğitim sistemi devam ederken dershanelerin kapatılamayacağını söylediler.
"MERDİVEN ALTI ÖZEL EĞİTİM DÖNEMİ BAŞLAYACAKTIR"
Özel dershanelerin kapatılması ile kendilerine ulaşan resmi bir bilginin olmadığını, konuyu basından takip ettiklerini söyleyen Final Dershanesi Van Şube Müdürü Selçuk Alat," Dershanelerin kapatılması durumunda denetimden uzak tabiri caizse merdiven altı özel eğitim dönemi başlayacaktır. Bütün okullar aynı fiziki ve eğitim kalitesine sahip değildir. Bu nedenle öğrenciler birbirleriyle yarışmak için eksik eğitim açıklarını özel dershanelerde tamamlayarak sınavlara hazırlanıyorlar. Örneğin düz lisede okuyan bir öğrenci Fen, Anadolu ve Kolej öğrencileriyle yarışabilmesi için dershaneyi başarısı için son çare olarak görüyor. Dershaneler olarak biz aynı zamanda öğrenciler arasında sosyal adaleti ve eşitliği de sağlıyoruz. Türkiye'de eğitim sistemi ne denli kaliteli olursa olsun, ekstra eğitim hakkını kaldıramazsınız. Eğer kaldırırsanız 10 öğrenciden 8 öğrenci barajı geçemez. Dershanelerin kapanması farklı mağduriyetlere de neden olacaktır. Dershaneler ihtiyaçtan doğan eğitim kurumlarıdır"şeklinde konuştu.
"MADDİ DURUMU YETERLİ OLMAYAN ÖĞRENCİLER MAĞDUR OLACAKTIR"
Dershanelerin arz talep meselesi olduğunu belirten Fem Dershanesi Müdür Yardımcısı, Geometri Öğretmeni Fatih Başaran , '' Öğrenciler okulda yeterli eğitim alamadıkları için dershanelere ihtiyaç duyuyorlar. Dershaneler kapatılırsa mevcut alt yapı olmadığı için fırsat eşitsizliği doğacaktır. Maddi durumu yeterli olan öğrenciler yine bir şekilde özel dersler alacaktır. Özel derslerin minimum ücreti bugün 40 TL'dir. Yılda bir öğrenci 600 saat ders aldığına göre bunun karşılığı 24.000 TL olacaktır. Bu durumda özellikle özel ders almayan maddi durumu yeterli olmayan öğrenciler mağdur olacaktır. Biz dershaneler olarak aynı zamanda istihdam sağlıyoruz. Devletten destek almadan devlete vergi vererek bunu yapıyoruz. Dershaneler kapatılırsa eğitimin yanı sıra işsizler ordusuna yenileri katılacaktır. Sınav sisteminin devam ettiği eğitimde dershaneler mutlaka olacaktır "dedi.
"EĞİTİM ÜÇGENİ DERSHANELER İLE DÖRTGEN OLDU"
Mevcut sistemde dershanelerin işlevini gören kurumların kapatılmasının mümkün olmadığını belirten Kavram Dershanesi Müdürü Lokman Tekin, " Dershaneler kapatılamaz. Çünkü en büyük neden alt yapının hazır olmamasıdır. Bakanlığımızın bize gönderdiği yönetmelikte dershanelerin özel okul olabilmesi için dershanenin binası, bahçesi ve yerleşim yerinden 300 metre uzakta olması gerekir. Türkiye genelinde bu şartlara uyan ortalama 50 dershane var. Bu koşullar esnetilmediği takdirde mevcut dershanelerin özel okullara dönüşmesi çok zor gerçekleşir. Bugün başlarsak bile en az 4 yıl sonra özel okulların temeli atılabilir. Biz dershane olarak özel okullara sıcak bakıyoruz. Ancak gereken şartlar oluşturulduktan sonra böyle bir adım atılmalı. Eskiden milli eğitim müdürleri veli toplantılarında şunu derlerdi: eğitim üçgenin üç köşesi vardır. Bunlar; veli, öğrenci, okul. Artık bu üçgen olmaktan çıktı, kare oldu. Veli, öğrenci, okul ve dershaneler. Üzülerek belirtmek isterim ki bu karenin en sağlam ayağı olan öğrencileri lise ve üniversiteye hazırlayan dershanelerdir. Şunu da kaydetmek isterim ki dünyada en fazla tepki tweeti alan 6 konudan biri dershanelerin kapatılması hakkında olan söylemlerdir''diye kaydetti.
"SON 4 YIL DERSHANELERİN ALTIN ÇAĞIDIR"
Dershanelerin kapatılmasının bugün itibariyle doğru olmadığını ileri süren Eksen Dershanesi Müdürü, Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmeni Necmettin Çeliker, '' Birtakım açıklamalar var. Biz dershane olarak bunun hemen yapılamayacağına inanıyoruz. Doğu Anadolu'da çok iyi okulların, çok iyi eğitim kadrolarının olmaması dershaneciliği zorunlu kılıyor. Dershanelere gelen öğrencilerin çoğu Fen, Anadolu ve Kolej öğrencileridir. Çünkü daha iyi bir üniversite, daha iyi bir bölüm için mevcut eğitim sisteminde dershaneler ihtiyaçtır. Aslında dershanelerin kapatılacağı yönündeki haberler dershanecilere yaradı. Dershaneler kapanacak diye yeni dershane açmak isteyenler dershane açmadılar ve öğrencilerde bir an önce bu dershanelerden faydalanmak için dershanelere kayıtta birbirleri ile yarışıyorlar. Son 4 yıl dershanelerin altın çağı diyebilirim''dedi.