Detoks gerçekten işe yarıyor mu?

Son yıllarda popülerliği artan detoks diyetleri gerçekten işe yarıyor mu?

Detoks diyetlerinin vücudu toksinlerden arındırdığı, kişiyi daha zinde hissettirdiği ve kilo vermeye yardımcı olduğu söyleniyor. Bu diyetler genel olarak çaylar, meyve suları ve karışımlardan oluşuyor.

İngiliz besleme uzmanı Prof Clare Collins, yayımladığı bir yazısında detoksu ve detoks diyetlerini ele aldı. 

Detoks diyetleri işe yarıyor mu?

Collins'e göre detoks işe yaramıyor. 2022'de yapılan bir araştırma, detoks diyetlerinin vücuttaki toksinleri ortadan kaldırmadığı gösterdi. Çalışma aynı zamanda, detoksların insan fizyolojisine tamamen meydan okuduğuna da dikkat çekti.

Detoks pazarı hızla büyüyor

Detoks içecekleri pazarı hızla büyümeye devam ediyor. 2022'de 5 milyar dolar değerinde olduğu açıklanan detoks içecekleri pazarı için beklenti 2030'dan önce yüzde 50 daha fazla değer kazanması yönünde.

Satın almadan önce bu içecek ve detoks ürünlerinin pazarlama iddialarını kontrol etmek çok önemli. Eğer tanıtımında toksinlerden kurtulması, hızlı kilo kaybı, güçlü bağışıklık sistemi, daha güçlü saç ve tırnak gibi maddeler yer alıyorsa daha dikkatle yaklaşılması gerekiyor. 

Detoksun potansiyel tehlikeleri

Detoks ürünlerini tüketmek kısa vadede kilo kaybına neden olabilir ancak bu durum kalıcı değildir. Detoks sırasında kalori alımının ciddi oranda sınırlandırılması, daha az besin alımına sebep olur. Bunun sonucunda kişide sinir ve yorgunluk gözlenebilir. Aynı zamanda içerikleri daha zararlı olan detoks ürünleri kullanan kişinin organlarına zarar verebilir

Kaynak: Independent Türkçe

 

Bakmadan Geçme