Devlet Tekel Binasına Sahip Çıktı

Mülkiyeti Başbakanlık Özelleştirme İdaresi Başkanlığı’na ait olan eski Van Tekel binası arsası ile birlikte TTA Gayrimenkul A.Ş. tarafından 7 Nisan 2015 Salı günü pazarlık usulü ile satılacak.

İlhan SİYAHTAŞ

İpekyolu Bahçıvan Mahallesi, Cumhuriyet Caddesi, üzerinde yer alan 1061 ada;  69 no.lu parselde bulunan 308,90 m² yüzölçümlü eski Tekel binası ve   70 no.lu parselde yer alan 1.395,65 m² yüzölçümlü (Ticaret ve Resmi Kurum Alanı imarlı) taşınmazlar üzerindeki binalar ve müştemilatı ile birlikte bir bütün halinde 500 bin TL geçici teminat bedeliyle ve pazarlık usulüyle 7 Nisan 205 Salı günü satılacak.  

İHALE ANKARA’DA

Van’ın en merkezi ve ticari yoğunluğun en yüksek olduğu yerde bulunan Eski Tekel binası ve iki parçadan oluşan arsasının ihalesi pazarlık usulü ile Başbakanlık Özelleştirme İdaresi Başkanlığı TT Gayrimenkul A.Ş. tarafından ile Ankara’da gerçekleştirilecek. Gazetemizin satış ihalesini gerçekleştirecek kurum yetkililerinden edindiği bilgilere göre eski Tekel binası İhale Komisyonu gerekli görüldüğü takdirde ihaleyi, pazarlık görüşmesine devam edilen teklif sahiplerinin katılımı ile açık artırma suretiyle sonuçlandırılabilecek. İhale, 2886 sayılı Devlet İhale Kanunu’na tâbi olmadığı, Başbakanlık Özelleştirme İdaresi Başkanlığı TTA Gayrimenkul A.Ş.’nin ihaleyi yapıp yapmamakta, dilediğine yapmakta ve teklif verme süresini belirli bir tarihe kadar veya bilahare belirlenecek tarihe kadar uzatmakta serbest olduğu açıklandı.

1952 YILINDA YAPILDI

Eski Tekel binası 1061 ada 69 no.lu parselinde 308,90m² yüz ölçümlü, “Arsalı Kargir Bina” 1061 ada 70 no.lu parselin de 1.395,65m² yüz ölçümlü, ‘’Arsa’’ vasfı ile kayıtlı, halihazırda, boş ve zemin + 1 normal katlı inşa edilmiş yaklaşık 512m² kapalı alana sahip olarak 1952 yılında inşa edilmiş. Eski Tekel binası Van Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu tarafından 2006 yılında tescili yapılmış. Tescil ile birlikte kurul izini olmadan eski Tekel binası yıkılamaz,  binada her hangi bir tadilat yapılamaz.   Bina  yanında yer alan 70 no.lu parselde ise 1.104m² alanlı depo,  94m² alana sahip olup toplam 564m² alanlı 6 adet mesken (Tekel Lojmanları) mevcut iken 1989 yılında yapılan yapıların büyük bir bölümü yıkılmış, yıkılan bölümü halen birileri tarafından ücretli otopark yeri olarak kullanılmaktadır. Van Belediye Meclisinin onaylanan 1/1000 ölçekli İmar Planında; Tekel binası alanı Resmi Kurum Alanı olarak planlanmış.

TURİSTİK TESİS OLARAK İŞLETİLMESİ ÖNERİLİYOR

Tekel binasını satın alan gerçek ya da tüzel kişi bu alanda çarşı, iş ve alışveriş merkezi, otel v.b. konaklama tesisi, çok katlı mağaza, lokanta v.b. çevre kirletici özelliği olmayan her türlü ticari amaçlı yapı ve tesisi yapabilecek. Ayrıca bu alanda büro, banka, finans kurumları v.b. yönetimle ilgili birimler ile sinema, tiyatro v.b. sosyo-kültürel tesisler olabilecek. Ticaret alanında ilgili kamu kurum ve kuruluşlarından uygun görüş alınmak koşulu ile özel hastane, özel eğitim tesisi ve dershane olarak işletebilecek. Arasa kısmında ticaret alanında yapılaşma koşulları bitişik nizam 4 kat olacak. Ticaret alanında üst katlar konut olarak kullanılabilecek. Yapılacak 4 katlı binanın bodrum katları otopark olarak kullanılabilecek.

 

MİMARİSİ DEĞİŞTİRİLEMEZ

Başbakanlık Özelleştirme İdaresi Başkanlığı tarafından açık artırma usulüyle satışa çıkarılan eski Tekel binası Van Tabiat  ve Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu tarafından 2006 yılında tescili yapılarak koruma altına  alındı.  Tarihi Tekel binasında mimari  değişikliğe, onarıma gidilemeyeceğini belirten  Kültür Varlıklarını Koruma Van Bölge Kurulu Müdürlüğü yetkilileri gazetemize “ Kurul tarafından tescili yapılarak koruma altına alınan iki katlı, kesme taş Tekel binası 306 metre kare alana sahiptir. Binanın arka kısmında yer alan bir süre önce de yıkılan beton depoların yer aldığı 1300 metre kare arsa bulunmaktadır. Bu arasının ifrazı yapıldı. Toplam 1600 metre kare arsası bulunan Tekel binasını satın alacak kişi veya şirket binanın mimarisini değiştiremez. Aynı zamanda kurulun izni olmadan binanın iç ve dış kısımda hiçbir tadilat yapamaz “  şeklinde açıklamada bulundu.

TEKEL BİNASININ TARİHÇESİ

Tekel binası 1918 sonrası Bağlar mevki denilen bugünkü şehir merkezinin bulunduğu alanda şekillenmeye yeniden başlayan yeni Van'ın erken  Cumhuriyet   dönemi mimarisine  sahip kamu yapılarındandır. 1950'lıi yıllarda  yapılan bina İnhisar, daha  sonra  Tekel   ismiyle  işlevini  sürdürdü. Kesme taş işçiliği ile  yapılan  Tekel binasının  yapımında  Artvinli taş ustaları çalıştı. 

Bakmadan Geçme