Dikici: Tarım Alanları İnşaat Sektörüne Kurban Ediliyor

Van Gıdacılar ve İş Adamları Derneği (VAGİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Veysel Dikici 16 Ekim Dünya Gıda Günü nedeniyle bir mesaj yayınladı. Dikici, tarım arazilerine lüks konutlar ve turistik tesisler yapılmaya başlandığını, inşaat sektörünün gelişimi için tarım arazilerini de kurban etmekten çekinilmediğini söyledi.

Van Gıdacılar ve İşadamları Derneği (VAGİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Veysel Dikici, yayınladığı mesajında 16 Ekim Dünya Gıda gününü kutladı.

Vansesi Haber Merkezi

Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü’nün (FAO) kuruluş tarihi olan 16 Ekim, Dünya Gıda Günü nedeniyle bir mesaj yayınlayan olarak VAGİAD Yönetim Kurulu Başkanı Veysel Dikici her yıl FAO tarafından belirlenen bir tema çerçevesinde yapılan Dünya Gıda Günü’nde; dünyadaki açlık problemlerinin belirlenmesi ve çözüm yollarının gösterilmesi, ülkeler arasındaki gıda üretimi birlikteliğinin sağlanması, gıdaların üretimi- tüketimi ve satış noktalarındaki hijyen ve sanitasyon etkinliğinin sağlanması ile yeterli ve dengeli beslenmenin öneminin belirtilmesinin amaçlandığını söyledi.

Dünyanın çeşitli bölgelerinde milyonlarca kişinin açlıkla boğuştuğu, milyarlarca insanın ise yetersiz beslenme nedeniyle sağlıklı bir yaşam sürdüremediğinin bilindiğine söyleyen Dikici, ülkemizde de her gün tonlarca ekmek israfı olmaktadır. Bu durumun ünlenmesi için toplumumuzun bilinçlendirilmesi gerekmektedir diye konuştu.

Tarım alanlarına el konuluyor

 Dünya genelinde tarım alanları uluslararası fonlar tarafından satın alındığını, verimli toprakların, ya insan sağlığı açısından ne tür sonuçlar doğuracağı belli olmayan Genetiği Değiştirilmiş Organizmalara (GDO) ayrılıyor ya da biyoyakıt üretimi için kullanıldığına işaret eden VAGİAD Başkanı Veysel Dikici  şunları  söyledi:

“ Dünyada yaklaşık 900 milyon insanın aç olduğu ve açlık nedeninin üretilen gıda maddelerinin dengesiz dağılımından kaynaklandığını ayrıca dengesiz ve sınırsız gıda tüketimi obeziteden kaynaklanan sağlık sorunlarını meydana getirmektedir.  Ayrıca son yıllarda inşaat sektörünün gelişimi için tarım arazilerini de kurban etmekten çekinilmedi. Tarım arazileri, 648 sayılı Kanun Hükmünde Kararname’de (KHK) yapılan düzenlemeyle yapılaşmaya açılmıştır. Köylünün elindeki tarım arazilerinin tarım dışı kullanımının önü açan bu karar tarıma vurulan bir darbe oldu. Yapılaşmaya açılan tarım arazilerine lüks konutlar ve turistik tesisler yapılmaya başlandı. Tarımsal üretimle uğraşanlar zorlu bir yaşam içerisindedirler. Yeterli ve uygun fiyatta gıda arazisi sağlanması için tarımsal üretimin sürekli olarak yapılması veküçük üreticinin korunması, üretimden uzaklaştırılmaması bir diğer hedef olmalıdır.  Yukarıda bahsettiğimiz konularda toplumdaki her bireyin azami hassasiyet göstermesi gerekmektedir. Hadisi şerifte de belirtildiği gibi “yiyiniz içiniz israf etmeyiniz” şuuruyla yaşam esas olmalıdır”

 

                                                                                   

Bakmadan Geçme