Doç. Dr. Remzi Sarıkaya: Sigara kullanımı kalp krizi riskini 5 kat artırıyor
Van Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi, Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Remzi Sarıkaya yaptığı açıklamada, sigaranın kalp sağlığı üzerine olumsuz etkilerine dikkat çekerek, 'Sigara içmek kalp krizi riskini 5 kat artırıyor' dedi.
Vansesi Gazetesi'nden Burhan Ergin'in haberine göre Sarıkaya, sigara kullanımının kalp krizi riskini bu denli yükseltmesinin yanı sıra, beraberinde diğer risk faktörlerinin de bulunması durumunda neredeyse kalp krizi geçirmenin kaçınılmaz olduğunu vurguladı.
Doç. Dr. Sarıkaya, "Fazla kilo, hareketsiz yaşam ve kötü beslenme gibi diğer risk faktörleri de varsa, sigara içen kişilerde kalp krizi geçirme riski neredeyse kaçınılmaz oluyor" diye konuştu.
Kalp ve damar hastalıklarının önlenmesinde tütün ve tütün ürünleriyle mücadelenin çok önemli olduğunu belirten Sarıkaya, "Tütün ve tütün ürünleriyle daha çok mücadele etmeliyiz. Sigara kullanımının azaltılması ve bıraktırılması, kalp sağlığının korunması açısından hayati önem taşıyor" ifadelerini kullandı.
Sarıkaya, sigaranın kalp ve damar sağlığına verdiği zararları şu şekilde açıkladı: "Sigara içmek, damarların yapısını ve işlevini bozarak, kan basıncını ve kalp hızını yükseltir. Ayrıca sigara, kandaki kolesterol seviyesini artırırken, kan pıhtılaşmasını da hızlandırır. Tüm bu etkileriyle sigara, kalp krizine davetiye çıkarıyor."
Doç. Dr. Remzi Sarıkaya, kalp sağlığının korunması için sigaranın bırakılması, düzenli egzersiz yapılması, sağlıklı beslenme alışkanlıklarının kazanılması ve vücut ağırlığının normal seviyelerde tutulması gerektiğinin altını çizdi.
Sarıkaya, "Sigara içme alışkanlığını bırakmak, kişilerin kalp sağlığı için büyük önem taşıyor. Aynı zamanda, fiziksel aktivite, dengeli beslenme ve ideal kilo aralığında kalmak da kalp krizi riskini azaltmaya yardımcı oluyor. Tüm bu önlemleri almak, kalp ve damar sağlığımızı korumak için çok önemli" diye konuştu.