Doğa vahşeti gerçekleştiriliyor

5 Haziran Dünya Çevre Günü nedeniyle basın açıklaması yapan Van Çevre Derneği (ÇEVDER) Başkanı Ali Kalçık, 'Edremit'in en güzel yerinde Karayolları 11. Bölge Müdürlüğü için yeni hizmet binası ve lojmanlar yapıldı. Binaya yol bağlantısı için köprülü kavşak yapılıyor. Köprülü kavşak için göl kıyısı yüzlerce metre doldurularak doğa vahşeti gerçekleştiriliyor. Bu kabul edilemez' dedi.

Burhan Ergin


Van Çevre Derneği Başkanı Ali Kalçık, 5 Haziran Dünya Çevre Günü nedeniyle basın açıklaması yaptı. Açıklamada Kalçık'ın yanı sıra kurucu üyeler İbrahim Şahin ve Bazi Aslan hazır bulundu.


"BİRÇOK SORUNU DİLE GETİRDİK"
2005 yılından bu güne VAN-ÇEVDER olarak, birçok çevre sorununu gündeme taşıdıklarını söyleyen Kalçık, "Birleşmiş Milletler Örgütü 1972 yılında İsveç'in başkenti Stockholm'de 133 ülkenin katılımı ile düzenlediği zirvede, 5 Haziran tarihinin " Dünya Çevre Günü" olmasını oybirliği ile kabul etti. O tarihten bu yana çevre sorunlarına kamuoyunun dikkatini çekmek amacıyla dünya genelinde çeşitli etkinlikler düzenlenmeye başlandı. Bu çerçevede 2006 Yılı Dünya Çevre Günü'nün ana teması "Çöller ve Çölleşme ", sloganı ise "Kurak Alanlar Çölleşmesin" olarak belirlendi. Bu anlamda çevre sorunlarına duyarlığının geliştirilmesi için 2005 yılından bu güne VAN-ÇEVDER olarak, birçok çevre sorununu gündeme taşıyarak ve mevcut sorunları çözmek için basın yayın kanalıyla çevre sorunlarına çözüm üretmek, belli dönemlerde aktif çalışmalar yürütmek, sorunları tespit etmek ve yetkililerle sorunların çözüme kavuşturulması noktasında çalışmalar yürütmüştür" dedi.

 


"VAN GÖLÜ EN BÜYÜK TURİZM KAYNAĞI"
Van Gölü'nün Van ve bölge için en büyük turizm kaynağı olduğunu işaret eden Kalçık, "İlimizin jeopolitik konumu özellikle dünya değeri olan Van Denizi'nin önemli kısmının İlimizin sınırları içinde olması bizler ve yetkililere her zamankinden daha çok görev yüklemektedir.  Hızlı ve çarpık kentleşme ilimizin önemli sorunları arasındadır.  Özellikle İlimizin Çevre Sorunları olarak ön plana çıkan sorunların çözümü için ÇEV-DER olarak ilgili ve yetkililerle görüşmeler yapılmış sorunların ciddi boyutta olduğu ve bu sorunların ertelenemez, bekletilemez sorunlar olduğu çözüm bulunması için gerekli görüşmeler yapılmıştır. ÇEV-DER"in başlattığı imza standında 3 gün gibi kısa bir zamanda 13 bin 881 imza toplatılarak başlıca ilimizin çevre sorunlarına çözüm talebinde bulunulmuştur. Bu imzalar dosya halinde ilgili ve yetkililere sunulmuştur. İlimizin Çağdaş Yaşanabilir Bir Kent Olması İçin; Coğrafik yapısı nedeniyle doğa harikası olan 1727 rakımındaki Van Denizi ilimiz ve bölgemiz için en büyük turizm getirisi ve istihdam kaynağıdır. 450 km sınırı olan ve her metresinde ayrı güzellik taşıyan bu değeri maalesef yeterince koruyamamaktayız. Kıyılar doldurularak kıyıların kullanımına engel olunmaktadır. Yine makam sahiplerinin yetkilerini kullanarak veya yasayı ihlal ederek(3621sayılı yasa) kıyıları kendilerinin yâda ailelerinin dinlenme ve eğlence alanı olarak kullanmaktadırlar. Yasaların moloz,tel, çit dahi çekilemeyeceğini söylenmesine rağmen plaj niteliğinde olan, canlıların ortak kullanım alanı olmasına rağmen bu yerlerin böyle keyfi kullanıldığı görülmektedir" ifadelerini kullandı.

 


"VAN GÖLÜ'NÜ KORUMAMIZ GEREKİYOR"
Van Gölü koruma yasasının bir an evvel çıkması gerektiğini anlatan Kalçık, "Van Denizinin yatırıma dönüşmesi, turizme açılması,  içinde bulunan tüm değerlerin korunması gerekmektedir. Doğası, kıyısı, balığı ile ekonomik girdi olarak yörede yaşayan insanlara gelir kapısı olmasını sağlamak hiç zor değil. Günümüzde bu nimetlerinden yararlanılacağı yerde daha çok olumsuzluklarını yaşadığımız kanalizasyon ve evsel atık çukuruna dönüşen Denizimizin kirliliği her geçen gün daha bariz bir şekilde karşımıza çıkmaktadır. Oysaki gelişmiş ülkelerde kanalizasyon ve evsel atıklar ekonomiye  dönüştürülürken biz hem denizimizi hem de ekonomik değerlerimiz tahrip etmekteyiz.  Van Denizi'nin kirlilikten kurtulması için ve gelecek nesillere temiz bir deniz bırakmak için; Yaklaşık bir milyon insanın yaşadığı Van Denizi havzasının kanalizasyonlarının biyolojik arıtma yaptırılarak atıklar enerjiye dönüştürülmeli, Merkezi Hükümet tarafından Van Gölü koruma kanunu çıkarılmalı, akarsu, dere, kanal bağlantılarının deniz bağlantılarının evsel atıkların, denize dökülmesi dinlendirme yöntemi ile engellenmeli filtre ve ıslah edilmeli, 3621 sayılı kanun gereği tüm sahil, canlılara açılarak 100 metrelik kıyı kenar çizgisine uyulmalı, Piknik alanlarında sahiller, koruma amaçlı tedbirler alınarak çözüm yaratılmalı, Piknik alanlarda çevre bilinci oluşturulmalı, 2-İlimizin Trafik kirliğinden kaynaklı sorunlarının bir an önce çözüme kavuşmalı, 3-İlimizin imar sorunundan kaynaklı sorunlarının giderilerek,yeşil alanlar ve yollar korunmalıdır" şeklinde konuştu.

 


"MEZBAHANELER ÇEVRE SAĞLIĞINI TEHDİT EDİYOR"
Mezbahanelerin çevre sağlığını tehdit ettiğini ifade eden Ali Kalçık, "İl ve ilçe merkezlerinde bulunan mezbahaneler  ciddi sorun yaratmaktadır. İl ve ilçe merkezleri içinde yapılan kesimler ve atıkların merkezlere gelişi güzel bırakılması çevre ve insan sağlığı üzerinde ciddi tehdit oluşturmaktadır. Dışarıdaki hayvan kesimleri de aynı şekilde çevre ve sağlık üzerinde büyük olumsuzluklara neden olmaktadır. Mezbahaneler tekniğe uygun yaşam alanlarının dışında yapılmalı,mezbahane olmayan yerlerdeki kesimlerin önüne geçilmeli yada ıslah edilmelidir.  İlimizin kanalizasyon alt yapısı ivedilikle çözülerek arıtma tesislerinin bir an önce modern bir şekilde yenilenmeli ve Vangölü etrafındaki bütün yerleşkelerde bu sorunun çözümü için çalışılmalıdır. Bu anlamda Çevre bilincinin aile de ,okullarda hayatın her alanında duyarlı insan topluluğu yetiştirmekle geleceğimizi oluşturacak torunlarımıza yaşanılır bir dünya bırakabiliriz.5 Haziran Dünya çevre gününüz kutlu olsun" dedi.

 

 

KALÇIK'TAN KIYI VAHŞETİNE SERT TEPKİ
Van-Gevaş yoluna yapılacak köprülü kavşak nedeniyle Karayolları, gölü içerisine doğru 53 metre dolgu yaparak göle ve doğaya zarar verdiğini kaydeden Kalçık," İskele caddesinde bulunan Karayolları 11'inci Bölge Müdürlüğü hizmet binası 2011 yılında meydana gelen depremlerde hasar görerek kullanılamaz hale geldi. Yeni hizmet binasının, yeni imar planı kapsamında Van Gölü manzaralı Edremit ilçesinde yapılmasına karar verildi. Gölün kıyısından geçen Van-Gevaş yoluna yapılacak köprülü kavşak nedeniyle Karayolları, gölün içine doğru 53 metre dolgu yaparak gölün doğal yapısını tahrip etti. Van Gölü'nün en değerli kıyısı betonlaştırıldı.  Göl kıyısı boyunca yaklaşık 400 metre uzunluğunda, 3 metre yüksekliğinde beton bloklar ile perdelendi. Göl kıyısı yüzlerce metre doldurularak doğa vahşeti gerçekleştiriliyor. Karayolları yıllardan beri bu vahşeti yapıyor. Duvar örülen yerde sazlıklar ve bataklıklar doldurulmuş. Bu sazlıklar ve bataklıklar canlıların üreme alanlarıdır. Bu anlamda da yapılan doğa vahşetidir. Bütün canlıların hakkının gaspıdır" dedi.

 


 "BÜROKRASİ KEYFİ DAVRANDI"
 Gölün kıyısında örülen duvara tepki gösteren ÇEVDER Başkanı Ali Kalçık, "Edremit'te yapılan kavşak ile gölün taşla doldurularak beton duvar örülmesi kıyının doğal yapısını tahrip etmiştir. Van en değerli sahilini kaybetmiştir. Ayrıca Kıyıcak köylüleri için hayatı çekilmez bir hale getirmiştir. Kavşağın bürokrasinin keyfiyeti sonucu oluşturulmuş bir doğa felaketidir. Çoğu yerde kavşağa ihtiyaç duyulduğu halde yapılmıyor ama ihtiyaç duyulmadığı halde Karayolları binasının yanına kavşak yapılıyor. Bu vahşetin biran önce durdurulması gerekiyor. Başta Van halkı olmak üzere tüm insanların tepki göstermesi ve yaşananlara karşı sessiz kalmaması lazım" ifadelerini kullandı.

Bakmadan Geçme