DOĞULU ÖĞRENCİLER KARADENİZ'E AÇILDI

Van, Muş ve Diyarbakır’dan gelen öğrencilerle Van depremi sonrası halen konteyner içinde yaşamaya devam eden Vanlı aileler Büyükşehir Belediyesi’ne ait Samsunum-1 Gemisi’nde ağırlandı.
Doğu ve Güneydoğu illerinde devam eden “Sosyal Destek Projesi” (SODES) kapsamında Batman Valiliği ile Batman İl Emniyet Müdürlüğü işbirliği ile oluşturulan “İngilizce Eğitim Projesi” doğrultusunda Van, Muş, Diyarbakır illerindeki Anadolu ve Fen Liselerinden seçilen 9-10-11. sınıflardaki başarılı 75 öğrenci Samsun’a getirildi.
Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz ve Samsun İl Emniyet Müdürü Hulusi Çelik’in de katıldığı Samsunum-1 Gemisi’ndeki etkinlikte proje ile ilgili bilgi veren Samsun İl Milli Eğitim Müdürlüğü AR-GE sorumlusu ve proje il koordinatörü Murat Öztürk, Samsun’daki bu organizasyona Samsun Büyükşehir Belediyesi, Samsun İl Emniyet Müdürlüğü, Ondokuz Mayıs Üniversitesi, Karadeniz Eğitim Kültür Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği, (KEYDER) ve Beyaz İnci Kadın Eğitim ve Kültür Derneği’nin de katkı verdiğini belirtti. Öztürk, “Doğu illerinden gelen 75 başarılı öğrenci 45 gün boyunca sabah 09.00’dan öğlene kadar Ondokuz Mayıs Üniversitesi’nde İngilizce dersi alarak dillerini geliştirecek. Kalan zamanlarda da ilimizin sosyal, kültürel, turistik yerlerini gezerek Samsun’u tanıyacaklar. Bu projede özellikle yoksul ve sosyal imkanları kısıtlı olan ancak eğitim gördükleri okullarda başarılı olan gençler seçildi. Zaten amaçta bu gençlerin sosyal yaşama daha etkin olarak katılmaları ve yaşadıkları coğrafyanın dışında farklı yerleri de görürken bilgi ve kültürlerini artırmak” dedi.
SODES kapsamında 11 ayrı ilde devam eden “İngilizce Eğitim Projesi” sonunda sınavla belirlenecek her ilden 3 öğrenci daha sonra İstanbul’da yapılacak olan İngilizce şarkı söyleme ve şiir okuma yarışmasına katılacaklar.
Samsunum-1’deki etkinliğe Van depremi sonrası evleri zarar gören ve konteynerlerde yaşamak zorunda kalan ve büyük bir bölümü kadınlardan oluşan 50 kişilik bir grup da katıldı. Van Valiliği ve Erçiş Kaymakamlığı tarafından depremzede ailelerin morallerini yükseltmek amacıyla düzenlenen Karadeniz turu kapsamında Samsun’da bulunan aileler doğulu öğrencilerle de kaynaşarak güzel bir gün geçirdiler.
YILMAZ: “ÇOĞU SAMSUNLU HAYATINDA HİÇ DENİZ TAŞITINA BİNMEDİ”
Gemi ile Karadeniz’e açılan depremzede aileler ve doğulu öğrenciler denizin tadını çıkartırken ev sahipliği yapan Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz, bu gezi ile misafirlerine Samsun’u tanıtma imkanı bulduğu için mutlu olduğunu söyleyerek, “Sizler bizim misafirimizsiniz. Siz şu anda denizden Samsun’u seyredip tanıyorsunuz ama inanın burası bir deniz kenti olmasına rağmen hayatlarında hiçbir deniz taşıtına binmemiş o kadar çok Samsunlu var ki. Biz bu imkanları oluşturmaya çalışıyoruz belediye olarak. Onun için sizin bu geziniz eminim hayatlarınız boyunca saklayıp yakınlarınıza anlatacağınız güzel bir anı olacak. Bol bol fotoğraf çekin. 40-50 yıl sonra bu fotoğraflar çok değerli birer hatıra olacak. Ben de doğuda görev yaptım sizlerin içinde yaşadım. Sizlerin ve ailelerinizin ne kadar misafirperver ve bonkör insanlar olduğunuzu, bizi ağırlamak için yardımcı olmak için nasıl çabaladığınızı hiç unutmadım. Umarım biz de sizi burada iyi ağırlarız ve güzel anılarla ailelerinizin yanına göndeririz” diye konuştu.
ÇELİK: “SİZLERİ ÇOK SEVİYORUZ”
Samsun İl Emniyet Müdürü Hulusi Çelik de şark görevi yaparken 2 yıl Van’da oturduğunu söyleyerek, “Belediye başkanımızın da ifade ettiği gibi o yıllar içerisinde karşılaştığım yardımseverliği ve yakınlığı hiç unutmadım. Turşu yapmak için fasulye almaya gittiğimiz bir çiftlikte bizi görünce öyle bir karşılayıp ağırladılar ki inanın ‘biz aslında buraya fasulye almak için gelmiştik’ diyemedik utancımızdan. Sonrasında yola çıktığımızda arabada bir ağırlık hissettik. Bagaja baktık ki bizi ağırlayan aile fasulyeden mısırına meyvesinden sebzesine ağzına kadar doldurmuş bagajı. İşte böyle bonkör insanlar doğulu aileler. Bu vesileyle burada doğudan gelen Vanlı aileleri ve öğrencilerimizi ağırlamaktan çok mutlu oldum. Sizi çok seviyoruz” şeklinde konuştu. vanhaber,haberlervan,samsun,diyarbakır,muş,öğrenci

Bakmadan Geçme