Dokunulmazlıkta yargı süreci
Meclis'te kabul edilen dokunulmazlık teklifi siyasetin gündemindeki yerini koruyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın onayından sonra, 148 milletvekilinin dokunulmazlığı kaldırılacak. Ardından da yargı süreci başlayacak. HDP'li milletvekilleri ise bu hafta düzenlemenin iptali için Anayasa Mahkemesi'ne başvurmaya hazırlanıyor.
148 milletvekilinin dokunulmazlığının kaldırılmasını öngören anayasa değişiklik teklifi, Meclis'ten geçti. Şimdi gözler, yargı sürecinde.
cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın onaylamasının ardından, düzenleme Resmi Gazete'de yayımlanacak ve süreç resmen başlayacak. 15 gün içinde dosyalar ilgili mahkemelere iletilecek.
CHP'den 55, HDP'den 53, AK Parti'den 29, MHP'den 10 ve bir bağımsız olmak üzere 148 milletvekili hakkında fezleke bulunuyor.
Meclis'e ulaşan terör suçlarıyla ilgili 216 fezlekenin büyük çoğunluğu HDP'lilere ait .
HDP düzenlemenin iptali için anayasa mahkemesi'ne başvurmayı planlıyor. Ancak bunun için 110 milletvekili imzası gerekiyor.
Sandalye sayısı 59 olan HDP, CHP'den destek bekliyor. Ancak, CHP Grup Başkanvekili Engin Altay HDP'ye destek vermeyeceklerini söyledi.
CHP'nin 55 fezlekesinin 42'si genel başkan ait. Kılıçdaroğlu'nun dosyaları, en çok "cumhurbaşkanına hakaret" suçlarını içeriyor.
MHP lideri Devlet Bahçeli hakkında da cumhurbaşkanına hakaret ve tehdidin de aralarında bulunduğu suçlardan 10 dosya var.
AK Parti'de en çok dosyası bulunansa Gaziantep Milletvekili Şamil Tayyar.