• Haberler
  • Ekonomi
  • Dolar hesabı olanlar şaşırdı: Merkez Bankası'ndan dolar için yeni hamle!

Dolar hesabı olanlar şaşırdı: Merkez Bankası'ndan dolar için yeni hamle!

TCMB'nin zorunlu karşılıklarda gerçekleştirdiği değişiklik, ekonomi ve bankacılık sektörü üzerinde nasıl etkiler yaratacak? Dolar hesaplarına nasıl yansıyacak? İşte detaylar...

Dolar hesabı olanlar şaşırdı: Merkez Bankası'ndan dolar için yeni hamle!
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın son dönemde aldığı önemli kararlar arasında, zorunlu karşılıklarda yapılan değişiklikler öne çıkıyor.

Merkez Bankası, enflasyonun kontrol altına alınması ve ekonomik istikrarın sağlanması hedefiyle hareket ederek zorunlu karşılıklarda büyük bir revizyon yapma kararı aldı.

Ancak bu kararın en çok dikkat çeken yanı, bankada dolar hesabı bulunanların bundan nasıl etkileneceği konusu oldu. Bu gelişme, finans dünyasında büyük bir tartışma konusu haline geldi.

KUR KORUMALI MEVDUATTA DEĞİŞİKLİĞE GİDİLDİ

Karara göre Kur Korumalı Mevduata uygulanan zorunlu karşılıklar 6 aya kadar vadelide 5 puan yükseltildi ve böylece %30 oranına çıkmış oldu. 1 sene ve 1 seneden daha uzun vadeli olan KKM zorunlu karşılığı da %5'ten %10'a çıkmış oldu. Bunun yanı sıra yabancı para cinsinden mevduat/katılım fonu için zorunlu karşılık oranları bütün vadelerde 1 puan yükseliş gösterdi.

TL'nin desteklenmesi ve Türk Lirası mevduata geçişi teşvik etmek için TL cinsinden tesis edilmek üzere bütün vadelerde döviz mevduatlarına %4 oranında ilave zorunlu karşılık yapılmış oldu. Bu sayede bankaların KKM ve döviz mevduatlarında yaşanan zorunlu karşılık artışı sebebiyle müşterilerini standart Türk Lirası mevduata yönlendirmesi beklenmekte.

SÜRE 31 ARALIK'A UZATILDI

Ayrıca alınan kararlardan biri de istisna süresi ile ilgili oldu. Yurt dışından sağlanan yatırımların teşvik edilmesi için oluşan kaynaklarda zorunlu karşılık istisna süresi 31 Aralık 2024 tarihine dek uzatılmış oldu. Yine alınan ticari krediler için%20 oranında uygulanan zorunlu karşılık tesisi uygulaması da sonlandı.

Bakmadan Geçme