Dolardaki kur artışı kepenk indirtti

Van'ın en büyük alışveriş merkezi Van Alışveriş Merkezi ( VAN AVM)'de, döviz kurlarının artması, ekonomik durgunluk nedeniyle kira giderlerini karşılamakta zorlandıklarını belirten bir grup işletmeci, kepenk kapatarak yönetimden kiraların TL üzerinden alınmasını, ortak giderlerde indirim yapılmasını istedi. VAN AVM yönetimi tarafından konuyla ilgili yapılan açıklamada,'Ülkemiz zor bir dönemden geçiyor. Biz de esnaflarımızla aynı gemideyiz. İlk günden beri zor durumda olan cirolarında sıkıntı yaşayan kiracılarımızla tek tek görüşüp indirim yapıyoruz. Geçen ay ciroları düşük olan kiracılarımıza çok ciddi indirimler yaptık. Biz de TL ile sözleşme yapmaktan yanayız, diğer AVM'lerimizde TL ile çalışıyoruz ancak Van AVM yatırımı sırasında ABD dolarıyla borçlanıldığı için, TL'ye dönmemiz mümkün değildir' ifadelerine yer verildi.

Rıdvan CAN

 

VAN AVM'de faaliyet gösteren genelde yerel işletmecilerden oluşan 30 işyeri sahibi Van Global AVM yönetiminin kendileriyle anlaşmaya yanaşmadığını iddia ettikleri AVM yönetimine seslerini duyurmak amacıyla kepenk kapatarak  alışveriş merkezinin 3. katında toplandılar. Sabah saatlerinde bir grup  esnafın basın açıklamasına Van Ticaret ve Sanayi Odası başkan yardımcıları Faruk Biner, Yavuz Karaman ve genel sekreter Ramazan Temizer  katılarak  destek verdi. İşletmeciler adına açıklama yapan Takıştır Bijuteri işleteme sahibi Medeni Çelik kiralarını dolar üzerinden ödediklerini, kur artıştı ve ekonomik durgunluk nedeniyle zor günler geçirdiklerini, bu nedenle VAN AVM yönetiminden kira ve ortak giderlerde indirim yaparak kendilerine yardımcı olmalarını istediklerini, ancak yönetimin beklentilerine cevap vermediğini ileri sürdü.

 

"İndirimler yaptık"

İşletmecilerin TL'ye geçilmesi ve indirim yapılmasıyla ilgili açıklamaları üzerine açıklama yapan VAN AVM yönetimi TL'ye dönmenin mümkün olmadığını belirterek şunları söyledi: " VAN AVM istatistiklerde tüm Anadolu şehirlerindeki AVM'leri geride bırakmıştır. Ulaşılan rakamlar, Van, hatta bölge için rekordur. Ülkemiz zor bir dönemden geçiyor. Biz de esnaflarımızla aynı gemideyiz. İlk günden beri zor durumda olan, cirolarında sıkıntı yaşayan kiracılarımızla tek tek görüşüp indirim yapıyoruz. Geçen ay işleri düşük olan kiracılarımıza çok ciddi indirimler yaptık. Biz de TL ile sözleşme yapmaktan yanayız, diğer AVM'lerimizde TL ile çalışıyoruz ancak Van AVM yatırımı sırasında ABD dolarıyla borçlanıldığı için, TL'ye dönmemiz mümkün değildir."

 

"Kriz yaşamaktayız"

AVM yönetiminin katı, uzlaşmaz tavrı nedeniyle çok zor dönemden geçtiklerini dile getiren Çelik,  "Ülkemizin içinde bulunduğu ekonomik durum, özellikle ekonomik göstergelerin döviz kurlarının cumhuriyet tarihinin en yüksek olduğu bir dönemde başta Sayın Cumhurbaşkanımız ve ülkemizin diğer değerli yöneticileri dövizle alışverişten uzak durulması gerektiğini işaret ederken, Van AVM'de kiralar ve diğer ortak gider gibi hizmetlerin dolar üzerinden hesap edilmesi bizleri zor durumda bırakmaktadır. Bu durumda VAN AVM de işletme sahipleri olarak kriz yaşamaktayız. Bu koşullarda yönetim önümüzdeki dönem için tüm işyerlerine yüzde 5 zam yaparak bizi dövizle borçlandırmaya devam etmektedir."dedi.

 

"Yetkilileri bizlere destek olmaya davet ediyoruz"

 Dövizle kira ödenmesi, ortak giderlerin yüksekliği ve önümüzdeki dönemde kiralarda döviz üzerinden yüze 5 artış yapılmasına hiçbir işletmenin,katlanamayacağını söyleyen Medeni Çelik Van ekonomisinde çok önemli bir yer alan Van AVM işletmelerini içinden çıkılmaz bir sürece doğru sürüklendiğini ileri sürdü. Çelik, " Hepimiz çok önemli markaların temsilciliklerini yapıyoruz. Ancak VAN AVM yönetiminin uygun gördüğü uygulama maalesef hepimizi iflasın eşiğine getirdi. Van için çok önemli bir marka olan Van AVM'yi referans noktası haline getiren biz işletmeleriz. Bizler olmazsak Van AVM'nin hiçbir cazibesi kalmaz. Bu önemli alışveriş markasını işletmelerle büyümesini, gelişmesini sürdürülebilmesi için öncelikle iş ortakları olan işletmelerin ayakta durması gerekir. Van AVM'de işletmesi bulunan işadamları olarak Van AVM'nin kiralarda TL dönemine geçmesini, yüksek kira bedellerinde indirim yapılmasını ortak gider adı altında toplanan giderlerde indirim yapmasını istiyoruz. Günümüzün ekonomik sorunları ve döviz kur artışından kaynaklanan makul taleplerdir.  Aksi takdirde Van AVM'de işyeri açacak işletme bulunmayacaktır. Bu mağduriyetimizin giderilmesi konusunda tüm yetkilileri bizlere destek olmaya davet ediyoruz" dedi.

 

"TL'ye dönmemiz mümkün değildir"

AVM yöntemi bazı işletmecilerin kepenk kapatarak kira ile ilgili beklentilerini dile getirmesi üzerine yazılı açıklama yaptı. Van AVM'nin ilk yılında bütün Anadolu kentlerini geride bıraktığını belirten açıklamada, "İşletmecilerin TL'ye geçilmesi ve indirim yapılmasıyla ilgili eylemleri üzerine açıklama yapan Van AVM yönetimi TL'ye dönmenin mümkün olmadığını beleriterek şunları söyledi: " açıldığı günden bu yana geçen bir yılda büyük bir başarıya imza atmıştır. Ziyaretçi akınına uğramış, kısa sürede cazibe merkezi haline gelmiş, istatistiklerde tüm Anadolu şehirlerindeki AVM'leri geride bırakmıştır. Ulaşılan rakamlar, Van, hatta bölge için rekordur. Ülkemiz zor bir dönemden geçiyor. Biz de esnaflarımızla aynı gemideyiz. İlk günden beri zor durumda olan cirolarında sıkıntı yaşayan kiracılarımızla tek tek görüşüp indirim yapıyoruz. Geçen ay durumu kötü olan kiracılarımıza çok ciddi indirimler yaptık. Biz de TL ile sözleşme yapmaktan yanayız, diğer AVM'lerimizde TL ile çalışıyoruz ancak Van AVM yatırımı sırasında ABD dolarıyla borçlanıldığı için, TL'ye dönmemiz mümkün değildir" denildi.

 

"VAN AVM Anadolu şehirlerindeki AVM'leri geride bırakmıştır"

 VAN AVM'nin kent tarihindeki en büyük özel sektör yatırımı olduğuna işaret edilen açıklamada, "Uluslararası arenada enerji, finans, gayrimenkul ve liman sektörlerinde dev projeler geliştiren Global Yatırım Holding için, ticari bir yatırımdan çok, gücünü aldığı topraklara bir vefa borcudur. Van AVM, açıldığı günden bu yana öngörülerin de ötesine geçerek kent ekonomisine büyük katkı sağlamıştır. İlk aşamada 1500 kişiye doğrudan veya dolaylı iş imkânı sağlamış, bölge halkı için giderek artan sayıda yeni iş imkânı kapısını ardına kadar açmıştır.  VAN AVM doğru stratejilerle kısa sürede büyük bir başarı yakalamıştır. Esnafa ve mağazalarımıza destek vermek amacıyla her hafta sonu bir etkinlik organize edilmiş, reklam ve tanıtım için Global'in kiracılara yansıtmadan 1 yılda harcadığı para 1.5 milyon TL'yi aşmıştır. Kısa sürede cazibe merkezi haline gelen VAN AVM, açıldığı günden itibaren ziyaretçi akınına uğramış, tüm Anadolu şehirlerindeki AVM'leri geride bırakmıştır. Ulaşılan rakamlar, Van, hatta bölge için rekordur "  ifadelerine yer verildi.

 

"VAN AVM'yi 6 milyon kişi ziyaret etmiştir"

VAN AVM'yi aylık ortalama 500 bin kişi, hafta içi günlük 18 bin, hafta sonu günlük ortalama 35 bin ve bugüne kadar 6 milyonun üzerinde kişi ziyaret ettiği belirtilen açıklamada, "Ulusal bir markamızın gazetelere ilan vererek, en çok kazanan 3 mağazalarından birinin VAN AVM'de olduğunu duyurması VAN AVM'nin 1 yılda yakaladığı başarıyı çok net tescil etmektedir.Kiraların yüksek olduğuna ilişkin iddialara karşın, somut gerçekler ve istatistikler konunun doğru anlaşılması için yeterlidir. VAN AVM'nin cirosu açıldığı Aralık 2015'ten bu yana giderek yükselmiş ve yüzde 20 artmıştır. Kişi Başına Harcama Anadolu şehirlerindeki AVM'lerde yüzde 9 artarken Van AVM'de yüzde 30 artmıştır VAN AVM'yi aylık ortalama 500 bin kişi, hafta içi günlük 18 bin, hafta sonu günlük ortalama 35 bin ve bugüne kadar 6 milyonun üzerinde kişi ziyaret etmiştir. Ziyaret sayısında tüm Türkiye'de düşüş yaşanırken, VAN AVM'de artış yaşanmıştır. VAN AVM'nin kira seviyesi, dahil olduğu "İkincil Şehirler Kategorisi"ndeki kira seviyesinin (45USD /m2) altındadır. Yapılan sözleşmelerde sabit kur garantisi yoktur. Döviz düştüğü takdirde kiralar da düşecektir. Dünya genelinde ve Türkiye'de yaşanan sıcak gelişmelerin piyasalardaki olumsuz yansımaları iş yaşamındaki tüm kesimleri etkilemektedir. Unutulmamalıdır ki kent tarihinin en büyük yatırımı VAN AVM projesinin bir kısmı da döviz kredisiyle finanse edilmiştir. Yani kurdaki öngörülemeyen gelişmeler herkes gibi bizleri de mağdur etmektedir.

VAN AVM'de hepimiz aynı gemideyiz. Biz de TL ile çalışmak istiyoruz ancak kiraların ABD Doları olarak alınması zorunluluktan kaynaklanmaktadır. Van AVM'de kredi finansmanı ABD Doları olarak yapılandırılabilmiştir. Bu nedenle kira sözleşmeleri de ABD Doları olarak düzenlenmiştir. Global'in Denizli'deki yatırımı Sümerpark AVM'de kira sözleşmelerinin TL olarak düzenlendiğini vurgulamak isteriz"  ifadelerine yer verildi.

 

"VAN AVM, Van'ın bir parçasıdır"

VAN AVM'de yer alan mağazaların yalnızca yüzde 10'unun sorun yaşadığına dikkat çekilen  açıklamada şöyle denildi: "  Tüm bunlara rağmen, olağanüstü hal döneminde yaşanan gelişmeleri ve kiracılarımıza etkilerini hassasiyetle takip ediyoruz. Cirosunda zorluk yaşayan esnafımızla tek tek ilgilendiğimizi özellikle belirtmek isteriz.Mağazalarımızdan kira konusunda sorun yaşayanların oranı sadece yüzde 10'dur. Bugüne kadar problem yaşayan kiracılarımızın hep yanında olduk, destek verdik, vermeye de devam edeceğiz.Zor durumda olan cirolarında sıkıntı yaşayan kiracılarımızla tek tek görüşüp indirim yapıyoruz. Geçen ay durumu kötü olan kiracılarımıza çok ciddi indirimler yaptık. Geçen ay yaptığımız indirim bu konudaki hassasiyetimizin son göstergesidir. Ancak bu dönemde herkes fedakârlık yapmalı, merkezler zorluk yaşayan bayilerine destek olmalıdır. Değerli iş ortaklarımızı daha sakin olmaya ve sağduyuyla hareket ederek Türkiye'nin içinde bulunduğu bu zorlu dönemden birlikte çıkmaya davet ediyoruz. VAN AVM, Van'ın bir parçasıdır ve hepimizin katkıları ve özverileriyle Van halkı için var olmaya devam edecektir."

Bakmadan Geçme