Dumping Sendromu ve Beslenme

Dumpingsendromu (DS),gastrojejunostomi ameliyatından sonra ortaya çıkan bir bozukluktur. Ülkemizde görülme olasılığı 10 civarıdır. Pilorun işlevi bozulduğu için besinler aniden jejunuma geçer.

Dumpingsendromu (DS),gastrojejunostomi ameliyatından sonra ortaya çıkan bir bozukluktur. Ülkemizde görülme olasılığı 10 civarıdır. Pilorun işlevi bozulduğu için besinler aniden jejunuma geçer. Özellikle karbonhidrattan zengin besin alındığında meydana gelir. Besinler iyice sindirilmeden barsağa geçtiğinden alerjik durumlar da oluşur. Besinler birden barsağageçtiğinden,barsak damarları genişler,ince barsak içine intravaskülerkompartmandan sıvı çekilmesine ve bundan dolayı kan volümünde azalmaya sebep olur. Aynı zamanda beyin damarlarında kanlanma azalır.

 

Dumping sendromlu hastaların,serotonin,vazoaktifintestinalpeptid (VİP) gibi hormonların salgısı artmıştır. VIP hormonu barsakta suyun salınımını uyarır ve dolaysıyla diyareyi meydana getirir. Nörotensin, intestinalmotoliteyi artırır ve diyareye yol açar. Plazma adrenalin ve noradrenalin düzeylerinin yükseldiği, bu nedenle postprandialdumpingsemptomlarınınsempatoadrenal aktivasyonla birlikte olabileceği kanıtlanmıştır.

 

DUMPİNG SENDROMU İKİYE AYRILIR

1-ERKEN DUMPİNG SENDROMU:

Erken dumpingsendromu yemekten hemen sonra başlar ve yaklaşık 45 dk devam eder. Birkaç yıl sürer. Hipertansiyon ve hiperglisemi meydana gelir,sıcaklıkhissi,terleme,çarpıntı,yüzde kızarma gibi olumsuz durumlar oluşur. Epigastriumdaağrı,bulantı-kusma ve dolgunluk hissi oluşur. Barsaklar hızlı çalışır ve ishal meydana gelir.

 

2-GEÇ DUMPİNG SENDROMU:

Yemek yedikten 2-3 saat sonra başlar. 2-5 yıl sürer. Ameliyattan 2-6 ay sonra oluşur. Kol ve bacaklarda titreme,başağrısı,baş dönmesi gibi olumsuz durumlar oluşur. Aşırı insülin salınımı sonucu hipoglisemi meydana gelir.

 

YAZININ DEVAMINI OKUMAK İÇİN TIKLAYINIZ 

Bakmadan Geçme