Van Halk Sağlığı, Bulaşıcı Olmayan Hastalıklar Programları Kanser Birimi ve Van İpekyolu Devlet Hastanesi Toplum Ruh Sağlığı Merkezi görevlileri, 10 Ekim Dünya Ruh Sağlığı Günü’nü düzenledikleri çeşitli etkinliklerle kutladılar.
Valilik bahçesinde açılan stantlarda ruh sağlığı hakkında halkın bilgilendirildiğini belirten Uzman Psikiyatri Dr. Sercan Yılmaz, “Ruh sağlığı ve hastalıklarının toplumda farkındalığının ve anlaşılırlığının arttırılması amacıyla her yıl Dünya Ruh Sağlığı Günü kutlanılıyor” dedi.
Toplum Ruh Sağlığı Merkezi’nin Van’da yeni açılmış bir merkez olduğuna dikkat çeken Yılmaz, “Açtığımız stantlarla hem halkı bilgilendiriyoruz hem de hastalarımız tarafından yapılmış olan el ürünlerini satarak kendilerine katkı sağlıyoruz” ifadelerini kullandı.
Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre depresyonun farklı yaş ve cinsiyetleri etkilediğini, bu nedenle küresel hastalık yükünde üçüncü sırada yer aldığını dile getiren Yılmaz, depresyona giren kişilerin ev hapsi yaşadıklarını söyledi.
İpekyolu Devlet Hastanesi Toplum Ruh Sağlığı Merkezi’ndeki gönüllü hocalar tarafından, hastalarda el becerilerini kazandırma amacıyla çeşitli çalışmaların yürütüldüğünü de belirten Dr. Yılmaz, “Ruh sağlığı sorunları, kişinin kendinden beklenen iş, okul, ev, toplumsal roller ve kendine bakabilme işlevlerini giderek yitirmesi; üretici niteliğini, sosyalliğini kaybetmesi ve görevlerini aksatması anlamına gelir” dedi.
Ruh sağlığının toplumun tüm kesimlerinin öncelikli konusu yapmak ve küresel bir öncelik haline getirmek çabasının uzantısı olarak bu yılın ana konusunun 'Depresyon, Küresel Kriz' olarak belirlendiğini vurgulayan Yılmaz, “Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre, dünyada farklı yaş ve cinsiyette yaklaşık 350 milyon kişiyi etkisi altına alan depresyonun en dikkat çekici belirtileri, kişilerdeki ruh hali, ilgi ve zevk almada belirgin azalma, kişinin duygusal açıdan mutsuz, karamsar ve ümitsiz olma, hüzünlü ve yalnız hissetme, kendisine ve çevresine ilgisinin azalması, yoğun suçluluk ve iştahsızlıktır” şeklinde konuştu.