Dünya Vanlılar Günü meclis gündeminde

CHP Antalya Milletvekili Niyazi Nefi Kara, 2 Nisan gününün 2018 yılından itibaren her yıl Dünya Vanlılar Günü olarak kutlanması için Türkiye Büyük Millet Meclisine kanun teklifi verdi.

Vansesi Haber Merkezi

 

CHP Van İl Başkanı Mehmet Kurukcu'nun girişimi gerçekleşti. CHP Antalya Milletvekili Niyazi Nefi Kara Kurukcu'nun girişimi üzerine Van'ın kurtuluş günü olan 2 Nisan'ın bu yıldan itibaren her yıl geleneksel olarak Dünya Vanlılar Günü olarak da kutlanması için 23 Mart 2018 tarihli yazılı öneriyi TBMM Başkanlığına sundu.

 

 

"Van barış ve kardeşlik şehridir"

Kara, kanun teklifi önergesinde şu ifadelere yer verdi: "1915 yılında işgal edilen Van, 2 Nisan 1918 yılında Rus ve Ermenilerin işgalinden kurtulmuştur. İşgal süresince ateşe verilen köylerde 30 bin Vanlı hayatını kaybederken, göç esnasında da birçok yaşlı, genç ve çocuk da yaşamını yitirmiştir. Bu süreçte birçok kayıp yaşayan Van halkı özgürlüğüne kavuştuğu, emperyal güçlere karşı büyük bir başarı elde ettiği 2 Nisan gününü her yıl Van'ın Kurtuluşu olarak kutlamakta ve işgal süresince şehit olanları anmaktadır. İpekyolu üzerinde bulunan ve barış ve kardeşlik kenti olan Van, kültürel ve tarihi özellikleri nedeniyle çok önemli bir şehrimiz olmakla beraber Van halkı illerinin dünyada da öne çıkan bir şehir olmasını uzun zamandır arzulamaktadır. Bu nedenle hazırlanan kanun teklifi ile kurtuluşun 100. Yılında 2 Nisan Dünya Vanlılar Günü ilan edilerek Van'ın yaslandığı tarihsel mirasın, sahip olduğu doğal ve kültürel zenginliklerin tüm Türkiye ile dünyanın değişik noktalarında yaşayan Vanlılarla beraber aynı gurur ve duyguları ortaklaşması, yakınlaşma ve dayanışmanın sağlanması amaçlanmaktadır."

 

 

Kanun teklifi şu maddelerden oluştu:

MADDE 1 - Her yılın 2 Nisan günü Dünya Vanlılar Günü ilan edilerek dünyanın her yerinde yaşayan Vanlı vatandaşlarımızın Van'ın kurtuluş gününü kutlayarak duyguların ortaklaşması, yakınlaşma ve dayanışmanın arttırılması amaçlanmıştır.

MADDE 2 - Yürürlük maddesidir.

MADDE 3 - Yürütme maddesidir.

2 Nisan Dünya Vanlılar Günü ilan edilmesi hakkında kanun teklifi maddeleri:

MADDE 1 - Her yılın 2 Nisan günü "2 Nisan Dünya Vanlılar Günü" olarak ilan edilmiştir.

MADDE 2 - Bu Kanun yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

MADDE 3 - Bu Kanun hükümlerini Bakanlar Kurulu yürütür.

 

 

"Dünya Vanlılar Günü için çalışma başlatıyoruz"

2 Nisan Dünya Vanlılar Günü'nün çok önemli bir proje olduğunu ve günün önergeyle yeni bir ivme kazanacağını belirten Kurukcu, "Özünde sevgi, kardeşlik, Van'ın sıcak yüzünü yansıtan Dünya Vanlılar Günü Antalya Milletvekilimiz Niyazi Nafi Kara'nın yazılı önergesiyle konu Meclis kayıtlarına geçmiştir. Biz parti olarak 2 Nisan Dünya Vanlılar Günü'nü Van ve Vanlılar için önemli görüyoruz. 2 Nisan Dünya Vanlılar Günü'nü resmi olarak kabul edilmesi için de Milletvekilimiz gerekçeli yazılı kanun teklifi hazırlayarak, TBMM'de yasallaşması için girişimde bulundu. 1915'te işgal edilerek yakılıp yıkılan, çileler çeken 30 bin insanını kaybeden, büyük acılar yaşayan değerli Vanlılara heyecan kazandıracak önergeye Mecliste grubu bulunan partilerin de destek vermesini bekliyoruz. Dünya Vanlılar Günü'nü Van'ımızın kurtuluşunun 100. yılda kent ve toplumsal hafızanın tazelenmesi ve ecdadımıza vefa gösterilmesi anlamında hediye etmek istiyoruz. Önergemizi takip ederek sonucunu değerli Vanlılarla paylaşacağız" dedi.

 

 

2 Nisan Dünya Vanlılar Günü Nedir?

Dünya Vanlılar Günü, Van'ın yaslandığı tarihsel mirasın, sahip olduğu doğal ve kültürel zenginlikleri Türkiye'nin ya da dünyanın değişik yerleşim noktalarında yaşayan Vanlıların Vanlı olduklarını hissedecekleri özellik taşıyan çağrışımdır. 2 Nisan Dünya Vanlılar Günü, bütünleştirici işlevinin yanında Van'ın tanıtımına, kent kimliğinin şekillenmesine katkı sağlamayı hedeflemektedir. Dünya Vanlılar Günü Vanlılar ve Van dostları arasında yakınlaşmayı, dayanışmayı güçlendirmek, Vanlılık kimliğine ivme kazandırmak farkındalık yaratma düşüncesiyle ortaya çıkmıştır. Dünya Vanlılar Günü yerel ve ulusal hatta uluslararası ölçekte bakıldığında benzeri olmayan özgün bir düşünce niteliği taşımaktadır.

 

 

VAN PASTASI AYRAN AŞI

2 Nisan günü esprisini 2 oluşturuyor. Espiri bağlamında 2 Nisan'da en az 2 komşuya, konuğa Ayran aşı ve Van pastası ikramından bulunması öngörülüyor.

Bakmadan Geçme