Dünya Vanlılar Günü'ne Sanatsal Destek

Dünyada ve Türkiye'de bir ilke imza atarak çivileri fırça gibi kullanarak eşsiz farklı tabloları ortaya çıkaran sıra dışı ressam olarak tanınan Vanlı Haydar Ekinek, 2 Nisan Dünya Vanlılar Günü önerisine tam destek verdiğini belirterek 2 Nisan Dünya Vanlılar Günü'nde İstanbul'da özel sergi açacağını söyledi.

Hacı Yılmaz

 

Gazetemizin gündeme getirdiği,  Vali ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili İbrahim Taşyapan, YYÜ Rektörü Peyami Battal ve birçok meslek odasının destek verdiği, Vanlılar arasında büyük heyecan yaratan 2 Nisan Dünya Vanlılar Günü önerisine bir destek de sıra dışı ressam olarak tanınan primitif (İlkel sanat, okuma yazma devresine gelmemiş olan kavimlerin sanatı) tarzda Dünyada ve Türkiye'de bir ilke imza atarak çivileri fırça gibi kullanarak eşsiz farklı tabloları ortaya çıkaran, sanatsal çalışmalarını İstanbul'da sürdüren Vanlı Haydar Ekinek'ten geldi. Ressam Ekinek, 2 Nisan 2018 tarihinde İsttanbul'da birçok ressamın eserlerinden oluşan Dünya Vanlılar Günü Resim Sergisi açacağını kaydederek Van'ın tanıtımına katkı yapacağını söyledi. 

 

"Dünya Vanlılar Günü'nde sürekli yer alacağım"

Van'ın tanıtımına ve sanat alanında gelişmesine katkı sunmak istediğini anlatan ressam Vanlı Haydar Ekinek, "2 Nisan Dünya Vanlılar Günü önerisinin yerinde, insanı heyecanlandıran, farklılık yaratan bir öneri olduğunu düşünüyorum. Bu çağrı açıklanır açıklanmaz birçok kesim tarafından konuşuldu, tartışıldı ve desteklendi. Bende Vanlı sanatçı olarak çağrıyı destekliyorum. 2 Nisan 2018 tarihinde Dünya Vanlılar Günü için İstanbul'da bir resim sergisi açarak bu özel güne sanatsal katkı sunacağım. Dünya Vanlılar Günü Resim Sergisi kapsamında yaklaşık 50'ye yakın Vanlı ressam arkadaşımız eserlerini sergileyecekler. 2 Nisan Dünya Vanlılar Günü etkinliklerinde sürekli yer alacağım. İnşallah ileri ki süreçte Van'da da çeşitli sergiler açarak, memleketimizin kültür ve sanatsal alanda gelişmesine katkı sunacağız" dedi.

 

"İpekyolu Belediyesi destek oldu"

İpekyolu Belediyesi'nin destekleriyle Van'da açtıkları serginin başarılı geçtiğini kaydeden Ekinek, "Van'da Sanat adı altında açtığımız sergimize Vanlı hemşerilerim büyük ilgi gösterdi. Ben bu kadar ilginin gösterileceğini tahmin etmiyordum. Bu yörenin insanı olarak memleketime kendi sanatım adına nasıl bir katkı sağlayabilirim düşüncesiyle böyle bir proje düşündük. Projemizi İpekyolu Belediyesi ile paylaştık. Kaymakam, Belediye Başkan Vekili Sayın Cemil Öztürk bize samimiyetle destek oldular. Bizlere her alanda katkı sundular. 50'yi aşkın sanatçı arkadaşımızın ulaşım konaklamasını karşılayarak Van da konuk ettiler.  Buradan başkan vekilimize verdikleri maddi ve manevi desteklerden dolayı teşekkür ediyor, saygılarımı sunuyorum" ifadelerini kullandı.

 

HAYDAR EKİNEK KİMDİR?

1967 yılında Van'ın Çomaklı köyünde doğdu. İlk ve orta öğrenimini İskele Yatılı Bölge okulunda, Lise öğrenimini Van Endüstri Meslek Lisesinde tamamladı. Orta ve lise dönmelerinde resim yarışmalarında birincilikler aldı.

 

İlk zamanlar hobi olarak hayatında yer edinen resim daha sonra belirli bir rol oynamaya başladı. Sıra dışı çizgisi ile bilinen ressam. Kendisini yenileyerek hem kendisini geliştirme hem de meslektaşları arasında başarı grafiğini devamlı yükseltti. Dünyada ve Türkiye'de bir ilke imza atarak çivileri fırça gibi kullanarak eşsiz farklı tabloları ortaya çıkaran ressam bu alanda Türkiye'de farklı tarihlerde farklı yerlerde açtığı sergilerle adından söz ettirdi. Sanatçı ilk sergisini Van Atatürk Kültür Merkezi Sanat Galerisi'nde açtı. Ardından İstanbul Harbiye Askeri Müzesi Van Akdamar Adası, TBMM Ankara Büyük Çekmece Kültür Parkı Kervansaray Beşiktaş Bahçeşehir Üniversitesi Ankara Zafer Çarşısı, Bodrum Kalesi Arkeoloji Müzesi'nde sergileri açtı.

Bakmadan Geçme