DÜZENLEMEYE ODALARDAN TEPKİ
Oda başkanları Cumhurbaşkanı Abdullah Gülün onayladığı 6502 sayılı 'Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun ile kredi kartlarında taksitlendirmeye sınırlama getirmesinin serbest ticareti etkileyeceğini ve buna bağlı olarak kayıt dışı ekonominin artacağını söylediler.
Fazıl ERÜŞ
Tüketici yasasıyla kredi kartlarına taksit sınırlandırmasının elektrik, elektronik, mobilya gibi alanlarda serbest ticaret koşullarını olumsuz etkileyeceğini belirten oda başkanları yasanın gözden geçirilmesini istedi. Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Necdet Takva,” Bu konuda yapılan yeni düzenlemeyi çok doğru bulmuyorum. Uygulamanın sadece Van’da değil, Türkiye genelinde büyük bir tepki ile karşılanacağını düşünüyorum. Yasa bu haliyle kart ödemelerini düzenli yapan tüketicinin ihtiyacı olan alışveriş yapma imkanını ortadan kaldırıyor” diye konuştu.
Kayıt dışı ekonomi oluşacaktır
Tüketicinin korunması hakkındaki yasanın kart ve taksitlendirme ile ilgili maddesiyle ticaretteki hareketliliğin, canlılığın olumsuz etkileyeceğini vurgulayan Takva, getirilen sınırlamalar ile sonuçta kayıt dışı ekonomi oluşacaktır. Oysa kredi kartı kayıt altında işlemleri ön gören ödeme sistemidir. Ama bu yasa ile birlikte esnaflarımız zorunlu olarak senet, deftere yazma gibi eski siteme geri dönebilir. Bu da tahsilâtta, ödemelerde riskli sonuçlar doğurur dedi.
Van ekonomisini olumsuz etkiler
Van’da insanların alım gücünün yüksek olmadığını söyleyen Takva, “ Firmalarımız müşterilerini kaybetmemek ve memnun etmek için alış verişte bütün kolaylıklar sağlıyor. Düzenleme ile birlikte firmaların müşterilere sağladığı karta taksitlendirme gibi kolaylıkları kaldırdığınızda Van gibi ekonomisi ticarete dayalı güçsüz iller daha çok etkilenecektir. Ayrıca kredi kartı borçlarını düzenli olarak ödeyen tüketicilerin hakları da kısıtlanmış olacak. Kısıtlama yerine örneğin kredi kartı taksitini ve borcunu zamanında ödemeyen kişilerin kartları 3 ay içinde geri alınabilir” diye konuştu.
Van’da büyük tepkiye neden olacaktır
Düzenlemenin Van TSO üyesi olan iş yerleri ile müşterileri arasında yeni bir soruna sebep olacağını söyleyen Takva şunları söyledi: “ Bu yasa İnsanların özgür ödeme, ya da imkan yaratma koşulları iyileştirme hakkını engelleyen bir uygulama olduğu için önümüzdeki günlerde Van’da da büyük bir tepkiye neden olacaktır. Kanun yapılırken yaptım oldu mantığıyla yapılmamalı. Toplumun bütün kesimiyle görüşerek değişikliğin nasıl reaksiyon alacağını, sonuç doğuracağını düşünmek lazım. Yasa tasarısını hangi milletvekili sundu ve neye göre sundu. Bunu toplum doğrusu merak ediyor. Yasının olumsuzluğunu TOBB düzeyinde gündeme getireceğiz. ”
KREDİ KARTLARI ESNAFLARIN GÜVENCESİDİR
Esnaf mal satarken kendisini de güvence altına almak zorunda olduğunu söyleyen Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği Başkanı Faruk Alpaslan, “Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun hazırladığı yasada esnafında hakkının gözetmesi gerekiyordu. Yine yasayla mahkemelerde çek, senet mağduriyet davalar artacaktır. Esnafların kredi kartlarından başka güvencesi , dayanağı yoktur. Bu düzenleme esnafı mağdur edecek” diye konuştu.
Esnafa büyük bir darbedir
Uygulamanın bir an önce durdurulması gerektiğini vurgulayan Alpaslan, “Dünyanın bütün ülkelerinde kredi kartları özellikle taksitlendirmede kullanılmaktadır. Kendi ülkemizde kartlara kısıtlama getirilmesi yanlıştır. Kredi kartı borcunu ödemeyenlere yönelik bir düzenleme getirmeleri gerekirdi ama öyle yapılmadı. Kaldı ki tüketicilerin yanında esnaflarda kredi kartı kullanıyor. Bir yandan kredi kartı mecburiyetini doğuracak Yazar Kasa, Pos cihazı ile birleştirerek “YazarKasa POS” gibi yeni sektörler açıp, kredi kartını teşvik ediyorsunuz öbür taraftan da tüketicinin alım gücünü, esnafın satış gücünü olumsuz etkileyecek uygulamalar yapıyorsunuz. Bu yasa bu haliyle özellikle küçük esnaflara büyük bir darbe vuracaktır. Esnafın kabul etmesi mümkün değil ” dedi.
YASA NE DİYOR?
6502 sayılı , "Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun”u kanun, tüketici kredileri ve kredi kartları ile ilgili sözleşmeler, kart üyelik aidatları, ön ödemeli konut satış sözleşmeleri, ayıplı malların iadesi, abonelik sözleşmeleri, reklamlar gibi birçok alanda, tüketici haklarını ve kanuna uymayanlar hakkında uygulanacak yaptırımları düzenliyor. Kredi kartlarında genel taksit sayısının 9 ayla sınırlandırıldığı tasarıda elektronik, iletişim, kuyumculukta taksit sayısı 6 ayı, beyaz eşya ve mobilyada 12 ayı aşamayacak. Gıda ve akaryakıt satışında ise taksit uygulanmayacak.