Edremit Belediyesi 10 aylık çalışmasını kamuoyu ile paylaştı
Edremit Belediyesi, Nisan 2024 ile Şubat 2025 tarihleri arasındaki çalışma ve faaliyetlerini kamuoyu ile paylaştı. Ulaşımdan ekolojiye, spordan kültürel faaliyetlere kadar yapılan çalışmaları bir bir açıklayan belediye, finansal durumu hakkında da bilgilendirmede bulundu.
Edremit Belediyesi, 31 Mart yerel seçimlerinden sonraki 10 ayda ekonomik kısıtlara rağmen imza attığı çalışmaları ve sürdürdüğü faaliyetleri kamuoyu ile paylaştı. Şeffaf ve hesap verebilir belediyecilik anlayışı ile hareket eden belediye, şimdiye kadar ilçede hayata geçirilen çalışma ve faaliyetleri açıkladı. İlk olarak mali durumunu aktaran belediye, farklı alanlarda yaptığı çalışmaları sırasıyla anlattı.
Devasa borçla mücadele edildi
Belediye, önceki dönemlerden devralınan 302.148.394,45 TL tutarındaki borcun, 92.436.273,90 TL’si 10 ayda ödedi. Bu tutarın 43.748.073 TL’si kredi ödemeleri, 41.425.245,16 TL’si ise borçlara işlenen faiz ödemelerinden oluştu. Belediyenin güncel borcu 294.921.447,71 TL.
Kadın alanında önemli çalışmalar
Belediye, bu borç yükü ve bütçe kesintilerine rağmen ekolojik , kültürel, katılımcı ve kadın özgürlükçü yönetim anlayışıyla çalışmalarını sürdürdü. Kadınları yönetim süreçlerinin her aşamasına dahil eden belediye, her mahallede kadınlarla bir araya gelerek yapılacak hizmetlerin planlamasını oluşturdu. İlk olarak Kadın ve Aile İşleri Müdürlüğü’nü aktif hale getiren belediye, kadına yönelik şiddetle mücadele ve kanserle mücadele gibi çeşitli konularda seminerler düzenledi. Şiddetle Mücadele Tutum Belgesi’ni imzalayan belediye, bir ilke daha imza atarak Şamiram Kadın Yaşam Merkezi’ni hayata geçirdi. Büyükşehir Belediyesi ortaklığıyla kurulan merkezde; dikiş, el sanatları gibi kurslar açıldı. Merkezde ayrıca çocuklar için kreş de açıldı. Bunların yanı sıra belediye binasında çocuk emzirme odası açılarak bir başka yeni adım atıldı.
Sosyal ve kültürel belediyecilikte yeni anlayış
Belediye, kültürel ve sosyal alanda da önemli çalışmalara imza attı. Belediye bünyesindeki Eğitim Destek Merkez’lerinde öğrencileri sınavlara hazırlayan belediye, eğitmen desteğinin çekilmesine rağmen ücretsiz deneme sınavı ve rehberlik gibi hizmetlerini sürdürdü. İlçedeki yaşlı ve engellilerle sık sık bir araya gelen belediye, Engelsiz Yaşam Merkezlerindeki engelli bireylere dönük faaliyetlerini titizlikle devam ettirdi. Belediye dar gelirli ailelere olan yardımlarını da aralıksız sürdürdü. Farklı mahallelerde çok dilli kültürel etkinlikler yapıldı, kent meydanında konserler ve atölyeler düzenlendi. Belediye, ilçenin tanıtımı için de ilde ve il dışında düzenlenen fuar ve festivallere katıldı. Son olarak yarıyıl tatiline giren çocuklar için tiyatro gösterimi, geziler ve söyleşiler düzenledi. Gençlere dönük edebiyat söyleşileri düzenleyen belediye, süreç içerisinde birçok yazarı gençlerle buluşturdu. Belediyenin bu alandaki en önemli çalışmalarından biri de ücretsiz internet erişimi oldu. Belediye, sosyal yaşamı desteklemek amacıyla 7 noktada ücretsiz wi-fi hizmetini devreye aldı.
Ekolojik Belediyecilikte dev adımlar atıldı
Sürdürülebilir bir gelecek için çaba gösteren belediye, geri dönüşüm atıklarına karşı bir dizi çalışma ve kampanyaya imza attı. Sürdürülebilir bir geleceğe katkıda bulunmak için “Atığını getir hediyeni götür” kampanyası başlatan belediye, toplanma alanları seçerek atıkların doğaya ve Van Gölü’ne karışmadan alınmasını sağladı. Bunun yanı sıra geri dönüşümün önemi ve ülke ekonomisine kazandırılması için okullarda sıfır atık eğitimi verdi. Bunun yanı sıra atık yönetimi ve geri dönüşüm çalışmalarını desteklemek amacıyla 8 bağımsız atık toplayıcısı sisteme dahil edilerek evlerde toplanan atıklar toplandı, karşılığında para puan verildi. Belediye, imzaladığı bir başka protokol ile de atık yağlarla mücadele ediyor.
Edremit’in yeşil kimliği korundu
Daha yeşil bir Edremit anlayışı ile hareket eden belediye, bahar aylarında bünyesindeki serada 160 bin sebze fidesi ve 40 bin mevsimlik çiçek üretti. 5 bin saksılı bitki ve 20 bin tıbbi aromatik bitkiyi ise halka dağıttı. Sezon boyunca, salatalık, biber ve domates gibi ürünlerden 10 ton sebze hasadı yapıldı. Sahil bandı başta olmak üzere ilçedeki park bahçe ve mesire alanlarının yeşillendirme ve çiçeklendirme çalışmalarını yapan belediye, kuruyan ağaçları yenileri ile değiştirdi , yeni yerlerde ağaç dikimi gerçekleştirdi. Çiftçilere, yüzlerce meyve ve çam fidanı dağıtımı yapılarak ilçedeki yeşil alanların arttırılması için bir başka adım daha atıldı. İlçedeki ortak kullanım alanlarındaki kent mobilyalarının bakımını düzenli olarak yapan belediye ilçenin gözde mekanlarından olan Seyir Tepesi’nde yaptığı çalışma ile yeni görünüm kazandırdı. Yürüyüş yolları merdivenler kent mobilyaları ve ışıklandırma sistemleri yenilenerek alan modern hale getirildi.
İlçenin temizliği için büyük çaba
Nüfusu her geçen gün artan ve yaz aylarında binlerce yerli ve yabancı turisti ağırlayan ilçenin temiz çehresini korumak için büyük emek sarf edildi. Mevsim fark etmeksizin temizlik çalışmaları aksatılmadan sürdürüldü. Vardiyalar halinde sürdürülen temizlik, yıkama ve dezenfekte çalışmalarının yanı sıra sahil bandı başta olmak üzere birçok noktada halkın da katıldığı temizlik kampanyaları yapıldı. Kırsal mahallelerdeki kül ve atıkları düzenli olarak toplayan belediye, cadde, sokak ve okul bahçelerini periyodik olarak yıkadı. Zararlı sinek ve haşerelere karşı ilaçlama çalışmalarını aralıksız sürdüren belediye, koku ve görüntü kirliliğine neden olan ahır ve beslenme alanları ile de mücadele etti. İlçe genelindeki çöp konteynerinin bakım ve onarımını öz kanyaklarıyla yapan belediye, ihtiyaç duyulan yüzlerce noktaya yeni konteynerler bıraktı.
Halkla beraber katılımcı bir yönetim anlayışı hedeflendi
Edremit'i beraber yönetmek için büyük adım atan belediye, hazırladığı 2024-2029 stratejik planı çalışmaları kapsamında muhtarlar ve STK’lar ile sık sık bir araya geldi, halk toplantıları gerçekleştirdi, online anketler yaptı. Eşbaşkanlar Rabia Başak Koç ve Cemil Komi ile belediye meclis üyeleri, her hafta bir mahallede mahalle halkıyla düzenli olarak bir araya geldi. Esnaf ve kurum temsilcileri ile de bir araya gelen belediye, ilçenin yönetimine ilişkin talep, öneri ve çözüm önerilerini tartıştı.
Ulaşım ağı iyileştirildi
İlçenin ulaşım ağını iyileştirmek için önemli adımlar atan belediye, 13 kilometre uzunluğunda yeni yol açtı. Kırsal mahallelerin de aralarında bulunduğu 9 mahallede toplam 62.081 metrekare parke taşı yol çalışması gerçekleştirildi ve mahalle yolları daha konforlu hale getirildi. Yine Büyükşehir Belediyesi ortaklığıyla Süphan Mahallesi’nin yıllardır kangrene dönen yolları asfaltla buluşturuldu. Belediye, 21 kilometre kapasitesinde stabilize ve iyileştirme çalışması yaptı, 1.819 metre drenaj çalışmasını hayata geçirdi. İlçe genelindeki yol bakım ve onarım çalışmasını yapan belediye, karla mücadele çalışmasını da kurduğu koordinasyon merkezi ile aralıksız sürdürdü. Bunların yanı sıra ilçedeki taziye evlerinin bakım ve onarım çalışmaları da aralıksız sürdü.
Gıda güvenliği için denetimler aralıksız sürdü
Geride kalan 10 aylık sürede toplu satış alanları seyyar satıcılara yönelik denetimler ve semt pazarı denetimlerini sürekli olarak gerçekleşti. İş yeri açma ve çalışma ruhsatı olmayan iş yerleri gerekli yasal düzenlemelere uymadıkları için uyarıldı, ilgili işletmeler ruhsat alma birimine yönlendirildi. Tüketicilerin sağlıklı gıdaya erişimini sağlamak amacıyla Beyaz Bayrak uygulamasını büyüterek sürdürdü ve bununla iş yerlerine beyaz bayrak verilerek hijyen standartlarının artırılması hedeflendi. Ayrıca işletmelerdeki iş güvenliği ve sağlığı kapsamında yapılan saha ve evrak denetimleri başarıyla gerçekleştirildi. Denetimler sonucunda toplam 103 ruhsatlı işletme incelendi.
Düzensiz yapılaşma ile mücadele edildi
Hızla büyüyen ilçemizin daha düzenli ve estetik bir hal alması için çalışan belediye son dönemde gerçekleştirilen inşaat faaliyetlerinin artışıyla birlikte 221 yeni yapı kullanma izin belgesi verdi. İlçe genelinde yapılan çalışmalar kapsamında 17 adet riskli ve metruk binanın yıkımı başarıyla gerçekleştirildi. Ruhsatsız ve ruhsat eklerine aykırı olarak yapılan toplam 45 yapının yıkımı işlemi, encümene sevk edildi. Yine, 410 adet imar durum belgesi düzenlendi. Son on ayda 1800 adet numarataj işlemi tamamlandı. Son 10 ayda 440 adet yapı ruhsatı belgesi düzenledik.
Sportif faaliyetlere verilen önem sonuç getirdi
Klasik belediyeciliği aşan belediyenin önem verdiği bir başka alan ise sportif faaliyetler oldu. BESYO eğitimleri devam ederken Belediye Spor Kulübü bünyesinde atletizm, boks, futbol ve yüzme branşlarındaki sportif faaliyetler devam etti. Belediye sporcuları, yerel ve ulusal alandaki farklı branşlardaki müsabakalarda önemli başarılar elde etti. Boks ve atletizm branşlarında faaliyet gösteren 24 sporcudan boks dalında ulusal yarışmalara katılmaya hak kazanan ikisi Türkiye derecesi elde ederek uluslararası yarışmalara katılma hakkı kazandı. Atletizm branşında gerçekleştirilen ulusal yarışmalarda 4 sporcu, Türkiye dereceleri elde ederek milli takıma katılmaya hak kazandı. Yine Türkiye- Azerbaycan boks turnuvasına katılan belediye sporcularından Halil İbrahim Dalgın 46 Kg. kategorisinde şampiyon oldu. Yıldızlar ve gençler kız erkek Van il boks şampiyonasına katılan belediyemiz sporcuları farklı kategorilerde 7 il birinciliği ve bir il ikinciliği elde ederek büyük bir başarıya imza attı. Belediye sporcusu Helin Çaca ise Türkiye Boks Şampiyonası’ndaki başarısının ardından 2025 dünya şampiyonası kampına katılmaya hak kazandı.