Edremit Belediyesi Davalık Oldu

Edremit Belediyesi'nin, sahil kısmında bulunan ve kıyı şeridinin büyük bir bölümünü işgal eden resmi kurum kuruluşlara ait kamp ve sosyal tesislerin halka açılmasına ilişkin belediye meclisinde oy birliğiyle aldığı karar, Edremit Kaymakamlığı tarafından söz konusu alanların halka açık olduğu iddiasıyla kararın her hangi hukuki bir değeri olmadığını belirterek yargıya taşındı.

Vansesi Haber Merkezi

Edremit Belediye meclisi Ağustos ayı meclis toplantısında, ilçe sahil kısmında yerleşim yerleri içinde olan ve yüzme, piknik gibi sosyal aktivitelerin yapılacağı kıyı şeridinin en uygun alanlarının Karayolları, DSİ, Su Sporları Müdürlüğü gibi resmi kurum kuruluşlarca kapatılmasına ilişkin, halktan gelen yoğun şikayet ve talep üzerine söz konusu sosyal tesis alanların halka açılmasına ilişkin yaptığı araştırmanın neticesinde belediye meclisinde alanların halka açılması yönünde oy birliğiyle karar aldı. 5393 sayılı ' Belediye Kanunu'nun 23. maddesi ile Belediye Meclisi Çalışma Yönetmeliği'nin 17. maddesi gereği Van ili Edremit Belediye Meclisi'nin almış olduğu 07.08.2014 tarihli ve 59 sayılı kararı "İlimiz sınırları içerisinde bulunan resmi kurumlara ait tesislerin ve sahil kıyı şeridini işgal eden yerlerin halka açılması " belediye meclisi tarafından oy birliğiyle kabul edilerek; konuya ilişkin meclis kararının, Edremit Kaymakamlığına gönderilmesinin ardından kaymakamlık alınan kararı kabul etmeyerek dava etti. Edremit Kaymakamlığı 'Kararın hukuki bir değeri yoktur.Karar hukuki kabul edildiği takdirde belediye meclisi başta özel ve tüzel kişilere ait yerler üzerinden tasarrufu bulunma olmak üzere telafisi mümkün olmayan mağduriyet ve karışıklıklara sebep olacaktır ' gerekçesiyle Van 2. İdari Mahkemesine başvurdu.

' Hak gaspının önüne geçmek için sahil işgaline son diyoruz '

Söz konusu davaya ilişkin görüş bildiren Edremit Belediye Eş Başkanı Abdulkerim Sayan, Anayasa'nın 43. maddesiyle kıyılardan yararlanma hakkı anayasal güvence altına alınmış ve deniz, göl, akarsu kıyılarıyla deniz ve göllerin kıyılarını çevreleyen sahil şeridinden yararlanmada öncelikli kamu yararının gözetileceğinin hükmedilmesine rağmen birçok resmi kurum kuruluşun Van Gölü sahilini kamp, sosyal tesis adı altında işgal ederek halka kapattığını ifade etti. Birçok resmi kurum kampının olduğu alanlarda inceleme yaptıklarını ve halkın ancak ücret ödeyerek kamplara girebildiğine dikkat çeken Sayan, bu hukuksuzluğu ve halkın hak gaspına karşı söz konusu yerlerin halka açılmasına ilişkin belediye meclisi olarak oy birliğiyle halkın yararına alınan bir kararın, Edremit Kaymakamlığı tarafından dava edilmesinin; resmi kurum kuruluşların kamu yararı gözetme ilkesine aykırı olduğunu belirtti.

Davaya konu karar içeriğindeki resmi kurum tesisleri ve işgal edilen alanların belediyenin imar planı kapsamındaki yerler olduğuna dikkat çeken Sayan ise söz konusu alanların imar planı ile rekreasyon alanı olarak belirlendiğini; tümü Kıyı Kanunu'nun Uygulamasına Dair Yönetmelik'in 4. maddesiyle yasaklanmış 50 metrelik alan içerisinde yer alarak 1655 kotunun altında olduğunu aktararak Edremit Kaymakamlığı'nın dava başvurusunun hukuki zeminden yoksun olduğunu belirtti.

Bakmadan Geçme