• Haberler
  • Güncel
  • Edremit'te asırlık meyve ağaçları kurumaya terk edildi

Edremit'te asırlık meyve ağaçları kurumaya terk edildi

Edremit Merkez Yeni Cami Mahallesi'nde bulunan, Van iklimine uyumlu meyvelerin tadı, aroması doğallığıyla asırlık elma, armut, dut, karadut, kaysı, ceviz ağaçları susuzluktan kuruma tehlikesiyle karşı karşıya. Gazetemize konuşan vatandaşlar yetkililere seslenerek asırlık ağaçlara sahip çıkılmasını istediler.

Van’da hava sıcaklıklarının aşırı yükselmesi ağaçları olumsuz etkiliyor. Şehir merkezinde olduğu gibi Edremit Merkez Yeni Cami Mahallesi’nde bulunan, Van’ın binbir çeşit meyve ağaçlarının yer aldığı elma, armut, dut, karadut, kaysı, ceviz ağaçları susuzluktan dolayı kuruma tehlikesiyle karşı karşıya.

Edremit'te asırlık meyve ağaçları kurumaya terk edildi

Yetkililerin Van'ın yerli meyve çeşitlerinin neslini korumak ve çoğaltmak amacıyla yapılan çalışmaları takdirle karşıladıklarını Valilik ve Tarım İl Müdürlüğü yetkililerinin yürüttüğü yerli meyve türleri neslinin korunarak çoğaltılıp üreticilere ücretsiz fide dağıtımı çalışmalarının takdirle karşılandığını belirten vatandaşlar, “İlimizde uzun yıllar yetiştirilen, severek tüketilen, türkülere manilere konu olan Van’ın meyve ağaçlarına herkesin sahip çıkması gerekir. Van’ın meyve çeşitleri ömür boyu yaşatılmalı. Asırlık ceviz ağaçlarına sahip çıkmak herkesin boynunun borcudur” ifadelerini kullandılar.

Edremit'te asırlık meyve ağaçları kurumaya terk edildi

 “VAN’IN MEYVE AĞAÇLARI KAYBOLMAMALI”

Van’ın önemli değerlerinden biri olan meyve ağaçlarına sahip çıkılmasını isteyen vatandaşlar, “Van’ın efsane meyve ağaçlarından olan elma, armut, karadut, dut, kaysı, ceviz ağaçları maalesef susuzluktan dolayı tehlike altında. Van’ımız meyve yetiştiriciliği konusunda şanslı bir il ancak zenginliğimizin farkında değiliz. Van’ımızın zenginliklerine sahip çıkamıyoruz. Gazeteniz aracılığıyla yetkililere sesleniyoruz. Oturduğunuz koltukların, temsil ettiğiniz makamların hakkını vererek meyve ve ceviz ağaçlarına sahip çıkın. Asırlık meyve ağaçları yok olmayla karşı karşıya. Van’ın meyve çeşitliliğinin kaybolmasına müsaade edilmemeli. Bir an evvel harekete geçilerek, binbir emek verilerek büyütülmüş nesiller boyu insanların meyvelerinden faydalandığı asırlık meyve ağaçlarına sahip çıkılmalı, kurumasına göz yumulmamalı. Meyve ağaçlarına gereken önem verildiğinde ilimiz ekonomisine ve aile bütçesine büyük katkılar sunacaktır” diye konuştular.

Edremit'te asırlık meyve ağaçları kurumaya terk edildi

“ASIRLIK AĞAÇLARA SAHİP ÇIKIN”

Gazetemize konuşan vatandaşlar, “Çok eski ve köklü bir meyvecilik kültürüne sahip olan ülkemiz, birçok meyve türünün olduğu gibi elma, armut, karadut, dut, kaysı ve cevizin de anavatanları arasındadır. Meyve ağaçları aynı zamanda Van’ın da potansiyel zenginliğidir. Van'da varlıkları asırlar öncesine uzanan, Evliya Çelebi'nin seyahatnamesinde anlattığı, uzun yıllar bahçelerde yetiştirilen, Vanlıların severek tükettikleri Van’ın meyve ağaçlarına gereken önem verilmeli. Edremit’te asırlık ceviz ağaçları neden kurumaya terk edildi? Özellikle küresel ısınmadan kaynaklı havaların aşırı sıcak olması asırlık ağaçları olumsuz yönde etkiliyor. Milli servet olan meyve ağaçlarına ülkede yaşayan 7’den 70’e herkesin sahip çıkması gerekir. Kimse asırlık meyve ağaçlarını görmemezlikten gelemez. Meyve ağaçları kurumaya terk edilmeyecek kadar önemli. Ülke ekonomimize önemli katkıları var. Meyve ağaçları ülkelerin olmazsa olmazlarıdır. Edremit Merkez Yeni Cami Mahallesi’nde bulunan asırlık meyve ağaçlarının korunmasına yönelik çalışmalar bir an evvel başlatılmalı” dediler. HABER: BURHAN ERGİN

Edremit'te asırlık meyve ağaçları kurumaya terk edildi

Bakmadan Geçme