EDREMİT TOKİ FERYAT ETTİ

Edremit TOKİ afet konutlarında oturan depremzede vatandaşlar su, ulaşım, sağlık, okul, yol aydınlatması, site yönetimi gibi sorunların çözülmesi için cuma namazı sonrası Edremit TOKİ merkez cami önünde basın açıklaması yaptılar.

Serkan Aslan / Fazıl Erüş
Tepki gösteren Edremit TOKİ sakinleri adına konuşan Çetin Bildik, '' 2011'de Van'da meydana gelen deprem felaketinden sonra Başbakanımızın talimatıyla kış koşullarında rekor sayılacak bir sürede TOKİ konutları yapıldı. Ancak bu konutlar yapıldıktan sonra belediye, ilgili kurumlar,  yüklenici firma ve site yönetimi tarafından adeta kendi kaderine terk edildi. Başta su olmak üzere ulaşım, sağlık, okul, site yönetimi,  yol aydınlatması,  ağaçlandırma sorunları bütün müracaatlarımıza karşın çözüme kavuşturulmadı.  Sorunları binlerce defa yetkililere bildirdiğimiz halde görmemezlikten gelip başka yerlere havale ederek ilgilenmediler '' dedi.
Ulaşım sorunu ortada kaldı
 Ulaşım konusunda büyük sıkıntılar yaşadıklarını ve binlerce konutun bulunduğu onbinlerce insanın yaşadığı, buna karşın sadece 42 minibüs aracının hizmet verdiğini ifade eden Bildik,  zaman zaman şoförlerle kavgaların yaşandığını kaydetti.  Minibüslere binemediklerini belirten Bildik, "  10. etaba kadar gelen minibüsler doluyor. 10. etaptan sonra binen vatandaşlar öğrenciler, okula yetişmeye çalışıyorlar. Minibüs şoförleri vatandaşlara karşı biraz daha saygılı ve anlayışlı olmaları gerekir. Toplu taşıma araçlarında müzik çalmak yasak olmasına karşın buna uymayan sürücüler uyarıldığında vatandaş tehdit ediliyor" dedi.
Tankerlerle taşınan su sağlıksız
Edremit belediyesinin sorunlara duyarsız kaldığını,  TOKİ konut alanına verilen kısıtlı hizmeti bir lütuf saydığını belirten bazı vatandaşlar da, "  Belediye su sorunuyla ilgilenmiyor. Hidroelektrik Santrali'nden tankerlerle taşınan suların sağlıksız olduğu söyleniyor"  diye  konuştular. 
Sağlık Ocağı yok?
Konutların bulunduğu yaşam alanında tek bir sağlık biriminin bulunmamasının düşündürücü olduğunu ileri süren TOKİ sakinleri de"  Burası artık Van'ın en önemli toplu yaşam alanlarındandır. Burada insan ihtiyacına yönelik başta sağlık, sosyal donatılar öncelikli bulunmalıydı.  Enjeksiyon yapacak bir birim yok.  Biz insanız,  yaşlılarımızın,  çocuklarımızın, kadınlarımızın, engellilerimizin medeni ihtiyaçları var.  Park,  kültür merkezi, kent ormanı, sinema gibi donatılar istiyoruz." 
Engelliler mağdur!
Evleri yıkılınca buraya taşınmak zorunda kaldıklarını, isteyerek buraya gelmediklerini ifade eden Lalegül Tekmanlı da, engelli çocuğunun bulunduğunu fakat ulaşımdan dolayı çocuğunun eğitiminden mahrum kaldığını belirtti. Yeni eğitim öğretim yılının yakında başlayacağını, şimdiden kara kara düşündüğünü anlatan Tekmanlı, "Benim engelli bir çocuğum var. Geçen sene büyük sıkıntılar yaşadık. Burası ilçe olduğu için çocuğum servislerle alınmadı. Büyükşehir olursa o zaman çocuğum alınacakmış, bunlara çözüm getirilmesi gerekir. Sonuçta ben buraya isteğimle gelmedim. Evimiz yıkıldığı için geldim. Çocuğum eğitiminden mahrum kalıyor. En önemli konulardan biride bu" dedi.
Isınma başlı başına sorun
Kömür paraları gibi birçok ortak gider ve aidatının kendilerinden istenmesine karşın ayrıntılı ödeme makbuzları alamadıklarını, konutların düzenli şekilde yeterince zamanında temizlenmediğini, kapıcı sayısının binalara göre yetersiz olduğunu,  TOKİ konutlarına doğalgaz getirilmesi gerektiğini ifade eden vatandaşlar, kendilerine verilen sözlerin tutulmadığı gibi denetim yapılmadığını kaydettiler.
Site yönetimi duyarsız
Vatandaşlardan Cihan Çağlar, " Site yöneticilerinin yüzünü görmüyoruz.   Tek bir toplantı yapmış değiller. Sorunları ' sabredin' diyerek geçiştiriyolar. TOKİ konutlarında görev yapanlar lütfen ve minnetle iş yapmaktadırlar.  Ben bir emekli memurum, burayla ilgilenenler bütün değerlendirmeleri ona göre yapsınlar. Suyumuz yok, hastane yok, ulaşım yok, yaşama dair hiçbir şey yok. Sadece konut ve cami var. Vatandaşa eziyet var.   İnsanların kıymetini bilmek ve insana değer vermek lazım, neticede hepimiz acı çekmişiz." dedi.
Bunca insan nasıl ödesin?
Geçen yıl gibi bu yıl yine 95 TL enerji parası, 930 TL ise yakıt parasının kendilerinden istenmesinden dert yanan Sakine Şenaras da, "Ne doğru düzgün bir aracımız var ne de sağlık ocağımız var. Bize 'eski TOKİ'lere gidin' diyorlar, biz nasıl gidip gelelim, alışveriş merkezleri yok. Biz kışın çok büyük sıkıntılar yaşıyoruz. Doğru düzgün hiçbir şey yok. Buradaki insanlar hepsi mağdur olanlar. Yarın öbür gün ödemeler başlıyor, bunca insan nasıl ödesin. İki kez Van'a gidip geliyorsunuz, yol parasına yetişemiyoruz. Ne olur burayı düzene soksunlar, milletin sabrı kalmadı. Suyumuz yok suları getirip depolara dolduruyorlar. Su da pis akıyor ve benim çocuğum şu an hasta" ifadelerini kullandı.
TOKİ sakinlerinden Ümit Kayaçelebi, sorunların basit olduğunu ancak koordinasyonsuzluk ve ilgisizlik nedini ile çözülemediğini ileri sürdü. Kayaçelebi, yol aydınlatmalarının yanmadığını bu nedenle çeşitli trafik kazalarının da meydana geldiğini kaydetti.
Edremit Belediyesi tarafından su aboneliği için istenilen ücretin Türkiye’nin en yüksek su abone bedeli olduğunu belirten vatandaşlar abone bedelinin düşürülmesini istediler.

Bakmadan Geçme