EDREMİT TOKİ KONUTLARI KOMBİYLE ISINACAK
Edremit Kaymakamı ve Belediye Başkan Vekili Atıf Çiçekli, bu yıl doğalgaz kullanımına geçecek olan TOKİ konutlarında doğalgazın kombi cihazıyla kullanılmasının karara bağlandığını açıkladı.
Vansesi Haber Merkezi
2011 depremleri sonrası konutları yıkılan depremzede hak sahibi vatandaşlar için yapılan TOKİ konutlarına doğalgaz verilmesi için çalışmalar aralıksız sürerken konutlarda kombiyle gaz kullanımında kombi cihazının tercih edilmesine karar verildi.
Edremit Belediye Başkan Vekili Atıf Çiçekli’nin girişimleri sonucu doğalgaza kavuşan TOKİ konutlarında vatandaşların talebi üzerine merkezi ısıtma sistemi yerine bağımsız kombi cihazı kullanılacağı müjdesini veren Çiçekli, alınan kararı sosyal medya hesabında duyurdu.
İlçeye doğalgazı planlanandan 2 yıl önce getirmenin mutluluğunu yaşadıklarını ifade eden Başkan Çiçekli, “Bir yandan doğalgaz altyapı çalışmaları devam ederken, öte yandan bozulan yollarımızın onarımlarını gerçekleştiriyoruz. Doğalgazın konutlarda kombi cihazıyla kullanılması için vatandaşlarımızın yoğun talebi bulunması üzerine konuyu takip edeceğimi ve elimden geleni yapacağımı ifade etmiştim. Alınan karar ile doğalgaz bağlantısı yapılan ve yapılacak olan Yeni TOKİ (Erenkent) ve Kiracılar TOKİ (Esentepe) mahallelerimize kombi kullanılması kararlaştırılmıştır. Eski TOKİ (Memursen) mahallemizde ise herhangi bir sorun bulunmamaktadır. Memursen TOKİ’nin de kombiye geçmesi için TOKİ Başkanlığından izin istenmiş olup takibi yapılmaktadır. Edremit’te görev yaptığımız süreçte size mahcup olmamak için elimizden geleni yapmaya devam ediyoruz. TOKİ konutlarında oturan vatandaşlarımıza hayırlı olsun” dedi.
“Kaymakam Beye teşekkür ediyoruz”
Merkezi doğalgaz ile ısınmanın TOKİ konutlarında sosyal problemler yarattığını bu nedenle bağımsız kombi cihazıyla doğalgaz kullanımının zorunlu olarak tercih ettiklerini belirten TOKİ sakinleri kombi cihazıyla doğalgaz kullanımını sağlayan Edremit Kaymakamı ve Belediye Başkan Vekili Atıf Çiçekli’ye teşekkür ettiler.
“Kombiler ekonomik fiyata toplu alınsın”
Vatandaşlar, Atıf Çiçekli’ye seslenerek, kombi alımı ve doğalgazın sitelere çekilmesinde de yardımcı olmasını isteyerek, “Edremit TOKİ konutlarında 10 bine yakın kombi kullanılacak. Bir konutun kombi maliyetinin 3 ile 4 bin TL arasında olacağı söyleniyor. Kombilerin yaygın servis ağı olan marka bir firmadan daha ekonomik fiyata topluca alınması için Kaymakam Bey’in bu konuda da bizlere öncülük yapmasını istiyoruz. Çünkü toplu alımlar hem vatandaşlar için hem de konutlar için daha yararlı olur” dediler.
Kombi Nedir?
Isıtma ve sıcak su ihtiyaçlarını karşılamak için ev veya işyeri gibi küçük ölçekli kapalı alanlar için üretilmiş ısıtma cihazıdır. Ebatlarının küçük olması ve duvara asılması nedeniyle eski yer tipi ısıtıcılara göre çok az yer kaplamaktadır. Çalışırken oldukça sessiz oluşu, kullanıcı isteğine göre bağımsız kullanım kolaylığı sağlaması (kullanıldığı kadar yakar, yaktığı kadar ödersiniz), bunun yanında hafif ve kolay montaj ve de montajı yapılabilmesi çok tercih edilmesini sağlamaktadır.
Kombi Çeşitleri
Baca tiplerine, yanma tiplerine, eşanjör tiplerine ve elektrikli modelleri ile birçok kombi modeli bulunmaktadır. Bunlar kendi içlerinde de ayrılmaktadır.
1 – Baca Tiplerine Göre Kombi Modelleri
– Bacalı Kombi
Bacalı Kombinin içinde yanma için gereken havayı bulunduğu ortamdan alarak atık gazı da baca yolu ile atan ısıtma cihazıdır. Bina veya ev bacalarına bağlanır. Bulunduğu ortamdan hava alması ev veya işyerinizin sürekli havalandırılmasını gerektirmektedir, aynı zamanda fırtınalı havalar da bacanın geri atık zehirli gazı verme ihtimali bacalı kombi tercihini oldukça düşürmüştür. Günümüzde en az kullanılan modeldir.
b – Hermetik Kombi
Hermetik kombi içinde bulunan fan yardımı ile yanma için gereken temiz havayı dış ortamdan çeker ve yine fan yardımı ile atık gazın tahliyesini sağlar. Hermetik kombilerin bacaları bulunduğu ortamdan direk dışarı çıkar. Bina bacasına bağlanmaz. Hermetik kombi bacası iç ve dış baca olarak 2 borudan oluşur. İç baca kombi içinde yanan atık gazın tahliyesine, dış bacada yanma için gereken temiz havanın yanma odasına çekilmesi için kullanılır. Hermetik kombi ortamdaki temiz havayı kullanmadığından dolayı ortamı sürekli havalandırma ihtiyacı olmaz. Havada oluşacak fırtına gibi etkenlerden baca emniyet sistemi sayesinde etkilenmez. Bu nedenle günümüzde en çok kullanılan kombi modelidir.
2 – Yanma Tiplerine göre kombi modelleri
a – Konvansiyonel (klasik) model kombiler
Konvansiyonel kombi yanma ile oluşan atık gazı direk dışarı atan kombilerdir. Günümüzde en çok kullanılan klasik modellerdir.
b – Yoğuşmalı Kombiler
Yoğuşmalı kombi konvansiyonel kombiden farklı olarak yanma odasında yanma ile oluşan atık gazı direk atmayarak atık gazın sıcaklığından faydalanmak için farklı bir ünitede gezdirmektedir. Buradan aldığı ısı ile yakıt tasarrufu elde etmektedir.
Eşanjör Tiplerine Göre Kombi Modelleri
a – Tek Eşanjörlü Kombi
Tek eşanjörlü cihazlar ana eşanjörün brülörden aldığı ısı ile hem sıcak suyu hem de kalorifer peteklerinizi ısıtan kombilerdir. Bu kombilerde şebeke suyu direk ana eşanjör den geçerek ısınmaktadır.
b –Çift Eşanjörlü Kombi
Çift eşanjör kullanılan kombilerde sıcak su ve kalorifer sistemi ayrıdır. Tek eşanlörlü kombilerde şebeke suyunun ana eşanjörün içinden geçmesi ve her ısınmada suyun kireç bırakarak ana eşanjörü tıkayabilmektedir. Çift eşanjör kullanılan kombi bunu engelleyerek direk şebeke suyunun içinden geçmediğinden kireçlenme çok daha az olmaktadır. Çift eşanjör kullanılan kombilerde şebeke suyu ikinci (plaka) eşanjörden geçmesi ile kombi sistemi kullanıcıya istenen sıcaklığı daha verimli sağlamaktadır.
3 – Elektrikli Kombi Tipleri
Elektrikli kombiler içinde elektrikli ısıtıcılar kullanarak, baca gibi atık gaz sistemine gerek olmadan kullanılabilen kombilerdir. Atık gaz sistemi olmaması zehirlenme gibi risklerinin olmaması oldukça iyi yanlarıdır. Fakat yakıt sarfiyatı gazlı modellere göre daha fazla olması kullanımını oldukça düşük olmasını sağlamaktadır.
Kombi Çalışma Sistemi
Kombinin çalışma sistemini kat kaloriferi ve şofbenin bir ünitede birleştirerek kullanılması olarak düşünebilirsiniz. Kombi üzerinde iki tip kullanım vardır kalorifer ve sıcak su.
Kalorifer konumu Kalorifer kombi ayar düğmesini açtığınız anda kombi içinde üç yollu vana (çift eşanjörlü kombide var tek eşanjörlü de olmaz) kalorifer konumuna geçer ve sirkülasyon pompası devreye girerek kalorifer tesisatında suyu çevirmeye başlar. Elektronik kart kalorifer tesisatında dolaşan suyun sıcaklık bilgisini kalorifer gidiş ve dönüş borularına takılan ntc sensörler tarafından öğrenerek içindeki suyun sıcaklığı talep edilen sıcaklıktan düşük mü yoksa yüksek mi kontrol eder. İçindeki sıcaklık istenilen sıcaklıktan düşük ise elektronik kart sırayla fan (hermetik kombi) gaz valfi, ateşleme elektrotlarına akım yollayarak yanmanın oluşumunu sağlar. Elektronik kart yanma sırasında sürekli gidiş ve dönüş sensörlerini kontrol eder bu sayede ne zaman duracağını ne zaman çalışacağını bilir. Kombi Nedir konusunda sunulacak en önemli işlevlerinden biridir ısıtma…
Sıcak Su Konumu Sıcak su konumu kombilerin büyük çoğunluğunda kombi açma kapama düğmesi açıldığı an aktiftir. Ayrıyeten bir işlem yapmanıza gerek kalmaz. Sıcak su musluğu açıldığı zaman kombi içinde bulunan sıcak su şalteri (her markada farklı bir sistem vardır tribün, membran conta, swich gibi) elektronik karta bilgi verir ve sıcak su talebini iletir. Elektronik kart ilk olarak çift eşanjörlü bir cihaz ise üç yollu vanayı sıcak su konumuna geçirir kalorifer sisteminde olduğu gibi kombi içindeki suyun sıcaklığını pompanın suyu kombinin içinde çevirmesi ve ntc sensörle öğrenerek çalışması gerekiyor ise fan (hermetik kombi) gaz valfi ve ateşleme elektrotlarına akım yollayarak yanmanın oluşmasını sağlar. Yanma sırasında elektronik kart oluşan ısıyı sürekli kontrol eder ve ısı istenilene ulaştığında kapatıp tekrar istenen sıcaklığın altına düştüğünde aynı şekilde tekrar çalışır. Kombi Nedir sorusunun en önemli yanıtıdır sıcak su sağlayan cihaz…