Ege adaları gerçeği ve Yunan yüzsüzlüğü...

Ege denizindeki 'Oniki ada' ya da 'Dedekanez' diye adlandırılan adalar topluluğu Osmanlı'nın son döneminden bugüne ulusal sorunumuz olmaya devam ediyor.

Bu adalar içinde Rodos, Saint-Jean şövalyelerinin işgali altında iken 1522 yılı Noel arifesinde Osmanlılar adayı ele geçirdiler. Rodos ve diğer adalar; dört asıra yakın Osmanlı egemenliği altında kaldı. 
24 Temmuz 1908'de İkinci Meşrutiyet'in ilanından sonra Osmanlının içişlerinde yaşadığı sorunları fırsat bilen İtalya; öteden beri göz koyduğu Trablusgarp'ı  işgal etmek için girişimde bulundu ve 29 Eylül 1911 tarihinde Osmanlı İmparatorluğuna savaş ilan etti.

Osmanlı devleti, İtalyanların  bu harekatını denizden durduracak güçte donanması olmamasına karşın;  Derne Komutanı Kurmay Binbaşı Mustafa Kemal (Atatürk) 'in yerli halktan düzenlediği kuvvetlerle  karşı koyması sonucunda, Trablusgarp'a çıkan İtalyanlar askerileri bir başarı elde edemediler. Tam da bu sırada Balkan Savaşı'nın başlamasını fırsat bilen İtalya; 17 Mayıs 1912 tarihinde bu kez "Oniki Ada"yı işgal etti. 

İki cephede savaşmak durumunda kalan Osmanlı Devleti, İtalya ile İsviçre'nin Uşi kentinde 18 Ekim 1912 tarihinde barış antlaşması yaptı. Bu antlaşmaya göre Osmanlı;  Trablusgarp ve Bingazi'den; İtalya ise işgali altındaki  adalardan askerlerini çekmeyi taahhüt ediyordu. İtalya, adalardan çekilmeyi Trablusgarp ve Bingazi'nin boşaltılması sonrasında yapacaktı. 

YAZININ DEVAMINI OKUMAK İÇİN TIKLAYINIZ

Bakmadan Geçme