Eğitim Sen’den boykot çağrısı

Eğitim-Sen Van Şubesi Eş Başkanı Gülcan Kaçmaz Sayyiğit, anadilde eğitimin önündeki engellerin kaldırılmasını istediklerini belirterek, Demokratik Toplum Kongresi’nin (DTK) boykot kararını desteklediklerini, öğrencilerin bir hafta okula gönderilmemesini ve eğitim sisteminin boykot edilmesi istedi.

İlhan Siyahtaş

2015-2016 eğitimin yılının başlaması nedeniyle Fekiye Teyran Parkında basın açıklaması yapan Eğitim-Sen Van Şubesi Eş Başkanı Gülcan Kaçmaz Sayyiğit, anadilde eğitimin önündeki bütün engellerin kaldırılmasını istediklerini belirterek, DTK’nın  boykot kararını desteklediklerini söyledi. 
Basın açıklamasına HDP Van Milletvekilleri, Milletvekili Adayları, Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Hatice Çoban, HDP İl Eş Başkanları, DBP İl Eş Başkanları, Eğitim-Sen Üyeleri, Kurdi-Der, Mepader üyeleri katıldı.

Kaçmaz Sayyiğit, 2015-2016 eğitim öğretim yılının bölgede yaşanan çatışmalar ve ölümlerin gölgesinde iki hafta gecikmeli olarak açıldığını belirterek, artan şiddet ve kaos ortamının toplumsal yaşamın bütün alanlarında olduğu gibi eğitimi de etkilediğini kaydetti.  Dilin, kültürel bir miras olduğunu ve herkesin anadilini ve kültürünü geliştirme, kullanma ve hayata geçirme sorumluluğunun var olduğunu ifade eden Sayyiğit, “2015-2016 eğitim öğretim yılı, bölgede yaşanan çatışmaların ve ölümlerin, silahların gölgesinde bu yıl iki hafta gecikmeli olarak açıldı. 7 Haziran seçimleri sonrasında ortaya çıkan siyasi tablo AKP’nin tek başına iktidarını sona erdirmiştir. Bunun sonucunda yeniden başlatılan çatışmalı süreçte artan şiddet ve kaos ortamı toplumsal yaşamın bütün alanlarını olduğu gibi eğitimi de etkilemektedir. Milyonlarca kişiyi ilgilendiren Eğitim-öğretim hizmetlerinin öğrenciler, eğitim emekçileri açısından sağlıklı yapılma koşulu kalmamıştır. Genel merkezimizce şehir merkezleri ve ilçeleri de kapsayan ve farklı il ve ilçelerden 1087 kişiye ulaşılan araştırma ile bir süredir yaşanan çatışmaların eğitime ve eğitim emekçilerine etkilerinin belirlenmesi çalışması yapılmıştır dedi.

Sayyiğit, başta Diyarbakır'da olmak üzere açılan Kürtçe okullara karşı yasakçı tutumdan derhal vazgeçilmesi, halkın açtığı okulların önünde engel olmaması gerektiğini söyledi. Bilimsel anlamda kişinin gelişimi, eğitim sürecinde başarılı olması için anadilde eğitimin temel koşul olduğunu anlatan Sayyiğit, sözlerini şöyle sürdürdü: "Her yıl binlerce Kürt çocuğu ve Türkiye’de farklı anadillerle büyüyen çocuklar, okula başlarken annesinden öğrendiği dilden başka bir dille tanışıyor. Türkçe eğitim görmeye başlıyor, bu durum çocuklar üzerinde ruhsal ve zihinsel sorun ve başarısızlık oluşturuyor. Eğitim-Sen olarak hayatlarımız, öğrencilerimiz ve okullarımız üzerinden rant elde etmeye çalışan, her adımında kendi ideolojisini dayatan tekçi zihniyete karşı DTK tarafından temel hak olan anadilde eğitimin önündeki yasal ve anayasal bütün engellerin bir an önce ortadan kaldırılması talebiyle almış olduğu bir haftalık boykot kararını destekliyoruz. Bizde çocuklarımızı okullara göndermiyoruz, diyerek bütün velilerimizi ve öğrencilerimizi boykota destek vermeye çağırıyoruz” dedi.

Bakmadan Geçme