Ehliyetinize el konulabilir! Buna dikkat edin!

Sürücüleri yakından ilgilendiren Ehliyet Yönetmeliği'nde yeni bir düzenleme yapıldı. Bu düzenleme ile ağır ve orta derecede uyku apnesi olan ve gündüz uyuklama hâli tespit edilen kişiler, tedavi görmeden sürücü belgesi alamayacak. Ayrıca mevcut ehliyeti bulunan kişilerin de bu testten başarılı bir sonuç elde etmemeleri halinde ehliyetlerine el konulabileceği belirtiliyor.

Ehliyetinize el konulabilir! Buna dikkat edin!
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Uyku apnesi, uyku sırasında solunumun sık sık durmasıyla kendini gösteren bir sağlık sorunudur. Bu durum, birçok sağlık sorununun kaynağı olabileceği gibi gündüz uyuklamalara da neden olarak sürücüler ve diğer kişiler için ciddi bir risk oluşturmaktadır.

Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Merda Erdemir Işık, konuyla ilgili olarak, "Sürücü belgesi alacak veya yenileyecek olan herkesin sağlık raporu alması gerekmektedir. Devlet ve üniversite hastaneleri, özel tıp merkezleri, özel hastaneler ve polikliniklerden sağlık raporu alınabilmektedir. Aile hekimleri de rapor verebilir, ancak gerektiğinde detaylı bir muayene yapılması ve uzman görüşü alınması için hastanın sevk edilmesi mümkündür. Ehliyet için sağlık raporu alınırken detaylı bir değerlendirme yapılması önemlidir. Bazı sağlık sorunları, hem kişinin kendi hayatını hem de trafikteki diğer sürücülerin ve yayaların hayatını tehlikeye atabilmektedir. Bu sağlık sorunlarından biri de uyku apnesidir" şeklinde açıklamada bulundu.

Işık ayrıca, "Yeni düzenlemelerle birlikte uyku apnesi tedavisi görmek, sürücü belgesi almak için tercih edilmesi gereken bir zorunluluk haline gelmiştir. Ağır ve orta derecede uyku apnesi olan ve gündüz uyuklama hâli tespit edilen kişiler, tedavi görmeden sürücü belgesi alamamaktadır. Tedavi sonrasında uyku apnesinin kontrol altına alındığının ve tedavi edildiğinin belgelenmesi gerekmektedir. Tedavi sürecinin başarısı da oldukça önemlidir" ifadelerini kullandı.  

Bakmadan Geçme