• Haberler
  • Ekonomi
  • Ekmeğe flaş zam kararı! Yarım ekmek dönemi mi başlıyor

Ekmeğe flaş zam kararı! Yarım ekmek dönemi mi başlıyor

Türkiye'de neredeyse tüm evlerin temel besin maddesi olan ekmekle ilgili olarak Toprak Mahsulleri Ofisi'nin (TMO) aldığı karar, milyonlarca vatandaşı zor durumda bırakabilir. Ekmek ya çok küçülecek ya da ekmeğe büyük zamlar gelecek. İşte vatandaşları bekleyen tehlike...

Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, TMO'nun sübvanse edilmiş buğday satışını sonlandırmasının ekmek fiyatlarını artıracağını ve sofralardaki ekmeğin önemli ölçüde küçüleceğini belirtti.

Gürer, vatandaşlar arasında endişe yaratan durumun TMO'nun satış politikasında yapılan değişiklikten kaynaklandığını ifade etti. Pandemi süreci ve olumsuz hava koşullarını göz önünde bulunduran TMO'nun, un fabrikalarına sübvanse edilmiş fiyatlarla buğday sağladığını hatırlatan Gürer, bu satış yönteminin mayıs ayında sona erdiğini vurguladı.

Gelecek dönemde ekmek fiyatlarının ciddi şekilde artacağına dikkat çeken CHP'li Gürer, TMO'nun açıkladığı satış fiyatlarının un, ekmek, makarna ve irmik gibi ürünlerde yeni zamların yol açacağını belirtti. Gürer, bu durumun vatandaşlara yeni zamlar olarak yansıyacağını söyledi.

Gürer, TMO'nun un sanayicilerine uyguladığı sübvanselerle ilgili bilgi vererek, buğdayın ton başına fiyatında yapılan zamla birlikte ekmeklik buğdayın fiyatının yükseldiğini ve ekim ve aralık tahminlerinin netleşmesiyle durumun daha da belirginleşeceğini ifade etti.

ZAMLAR KAPIDA

Gürer, TMO'nun un regülasyonu uygulamasını sonlandırmasının ekmek fiyatlarında artışı beraberinde getireceğini ve bu durumun düşük ve sabit gelirlilere yaşam koşullarını daha da zorlaştıracağını belirtti. Ayrıca dolar ve euro kurundaki artışın un, maya, tuz gibi girdilerdeki artışları etkilediğini ve ekmek fiyatlarının yükselmesine neden olduğunu söyledi.

Gürer, TMO'nun un regülasyonu uygulamasına devam etmesi gerektiğini ve un sanayicilerine uygun fiyatlarla ekmeklik buğday satışı yapması gerektiğini vurguladı.

Bakmadan Geçme