Ekmek ve özgürlük
Ülkemizde gıda ürünleri arasında en çok tüketilen yiyecek maddesi ekmektir. Peki, en fazla israf edilen yiyecek maddesi nedir diye sorarsanız yanıtım yine ekmektir.
Yeminlerimiz arasında ekmeğin önemli yeri vardır.
“Ekmek Mushaf çarpsın ki…” Deriz.
Yolda yürürken minik bir ekmek parçasını bile yerden saygıyla alır, dudağımıza götürüp öper, alnımıza koyduktan sonra en yüksekçe bir yere koyarız.
Bizim evde ekmeği gereksiz yere fazla aldığınızda kıyamet kopar. Mutlaka ama mutlaka bıçakla dilimlenerek sofraya getirilir. Amaç en küçük kırıntısının bile israf edilmemesidir.
Çocukluğumdan bilirim… Kalabalık nüfuslu evlere çok sayıda ekmek alınır, aile dar gelirliyse bu sayı bir iki fazlaya çıkarılırdı. Beslenmenin temel kaynağı ekmeğin fazla alınmasının tek nedeni ekonomiktir. Ekmek doyurmak için çok çocuklu ailelerin başvurduğu bir çaredir.
Yaratıcı anneler asla bir dilim ekmeği ziyan etmezler. Bir sonraki öğünlerde yapılacak çorbaya bayat dilimleri keserek ısıtıp yenmesini sağlarlar. Çorba yoksa bir tava üzerine kesilecek küçük dilimler ısıtıldıktan ve üzerine yoğurt dökerek az yağda kavrulmuş sarımsak, soğan yaymak her kesin damak tadına hitap edecek bir çeşni olabilir. Siz buna içinde et olmayan mantı da diyebilirsiniz.
Bir yetkili isme mikrofonu uzatan haberci:
“Sizin için uzun süre halktan uzakta kaldı deniliyor. Ekmeğin fiyatının kaç para olduğunu biliyor musunuz?” Diye sorar.
Soru biraz da tuzak sorudur. Yetkili bu hınzır soruya ivedilikle yanıt verir:
“Bir lira… Halk ekmeği ise altmış kuruş!” Yanıtını verir.
Haberci sorduğu soru içinden 1789 yılı öncesinde Fransa Kraliçesi’nin aymazlığını anımsatacak bir haber kurgusu yaratacağını düşünürken yanıldığını anlamıştır.
Hani Fransa Halkının yoksulluk içine kıvranırken sarayın önüne hücum etmesi ve kraliçenin:
“Ne istiyorlar bunlar? Neden bağırıyorlar?” Sorusuna yanındakiler:
“Ekmek!” Deyince kraliçe şaşkın bakışlarıyla söylenir:
“Ekmek bulamıyorlarsa pasta yesinler!”
Maazallah habercinin sorduğu ekmek fiyatları kaç para sorusuna o yetkili yanıt veremeseydi ya da yanlış yanıt verseydi, gazetelerin birinci sayfasında Fransa Kraliçesinin ihtilal öncesi gülünç durumuna düşen öyküsüyle benzeştirilecekti.
Ekmek kutsaldır.
Onun içindir ki bizim halkımız:
“Namusum ve ekmeğim için.” Sözünü çokça kullanır.
Dilerim istihbarat örgütlerinin uyuyup kaldığı ülkemizde tüm yönetme yetisine sahip liderler halkımızın temel değerleri karşısında hep duyarlı olurlar.
Bugün OHAL’in birinci günü.
Ortalığı kargaşaya çevirmek isteyenlerin tuzağına düşmeden özgürlüklere, inançlara ve hayat biçimlerine saygılı bu üç ay süresinde kaş yapayım derken kimse göz çıkarmaz.
Çünkü özgürlükler de ekmek ve su gibi toplumsal hayatın kutsal gereksinimidir.