Elektrik kesintilerine tepki

Edremit Kavurma Mahallesi sakinleri elektrik kesintilerine tepki göstererek Vangölü Elektrik Dağıtım Anonim Şirketi'nin (VEDAŞ) sorunu çözmesini istediler.

İlhan Siyahtaş

Elektriklerinin çok sık gidip geldiğini ve bu kesintilerden dolayı da evlerinde elektrikli cihazların yandığını söyleyen mahalle sakinleri " Vedaş gelip elektrik trafolarını mahallemizden kaldırsın biz gaz lambası ile idare ederiz. Kavurma Mahallesi sakinleri olarak enerji konusunda kısıtlanmış durumdayız. 2008 yılına kadar enerji konusunda hiçbir problemimiz yoktu ancak 2008 yılından sonra çektiğimiz ıstırabı yaşadığımız süre boyunca çekmedik. Mahallemizde yatalak hastalarımız var, yaşanan enerji sorunundan dolayı il dışına çıktılar. İnsanlar buradaki elektrik kesintileri ve enerji sorunundan dolayı bu mahallede, bu kentte yaşayamaz hale geldi" dedi.

"Gelin elektrik trafonuzu alın götürün"

VEDAŞ'a defalarca gittiklerini,  sorunların dile getirdiklerini belirten mahalle sakinleri," Daha önce mahallemize enerji veren trafomuz 60'wt'tı,  onu 100'wt'a çevirinceye kadar akla karayı seçtik. Daha önce bizim mahallemiz 50-60 haneydi. Şimdi ise 100 haneyi geçmiş durumda. Trafo bize yetmiyor. VEDAŞ'a gittiğimiz zaman bizi Edremit İlçesi'ne yönlendiriyorlar. Edremit İlçesi'ne gidiyoruz bizi merkeze yönlendiriyorlar. Tüm sorun ve sıkıntıları dile getiriyoruz, mağduruz diyorum. Bana şunu söylüyorlar; 'Görmüyor musun Şabaniye de elektrikler gitmiş.' İyi de bu beni bağlamıyor ki. Ben halen hangi ilçeye bağlı olduğumu bile bilmiyorum. Van'da hangi mahallede elektrik gidiyorsa onlarda beni oraya endeksliyorlar. Gelin elektrik trafonuzu alın götürün, bende eskiden olduğu gibi gaz lambasıyla hayatıma devam edeyim. Bu trafoyu ya götürün ya da ivedilikle mahalle sakinlerini bu ıstıraptan kurtarın. Her aradığımda beni bir yere bağlıyorlar. Madem bizi bu kadar bir yerlere bağlamak istiyorlar o zaman bizi Memur-Sen TOKİ'ye bağlasınlar. TOKİ'ler bizim mahallemizin yanı başında. Bunu da kendilerine söyledim. Bizim elektrik enerjisini TOKİ'den karşılayın diyorum, ona da yanaşmıyorlar. İlla ki Edremit'e bağlısınız diyorlar. Elektrikler kesildiği zaman 186'yı arıyoruz ona da ne yazık ki ulaşamıyoruz. 186'ya gidiyorum, oradaki elemanlara durumumu anlatıyorum, abi 10 telefon var ne yapalım diyorlar. Madem siz özel bir şirketsiniz ve elektrikte çağ atlıyoruz diyorsunuz, o zaman düzgün bir çağrı merkezi kurun. Kusura bakmayın ama biz çağ falana atlamadık. Biz sıkıntılar için bir birimize işkence yapmaktan başka hiç bir şey yapmıyoruz" dediler.

"Mahalle olduk da ne oldu"

 Kavurma Mahallesi'ne karşın, TOKİ Memur Sen konutlarının elektrik sorunu yaşamadığını ileri süren Vatandaşlar, "Ancak biz Kavurma Mahallesi olarak sorun yaşıyoruz. Aynı şekilde önceki akşam enerjimiz kesildi. Aradım 186'yı tüm kentte enerji kesintisi var diyorlar. Tamam, kentte ki kesintilerde enerji kesilebilir bunu anlarım ama benim mahallemde yıllardır bu sorun var. Özellikle bu yıl illallah ettik. Mahallede kuş uçar enerjimiz kesiliyor. Ben ayrıca şunu anlamıyorum. Sorunlar bu kış ayına, hafta sonlarına mı sığdırıldı. Yaşanan enerji kesintilerinden dolayı elektrik enerjisi ile çalışan ev aletlerimizin çoğu bozuldu. Gün içerisinde en az 10 kez kesinti meydana geliyor. Oyun oynarlarmış gibi bizim mahallemizdeki elektrikleri kesip veriyorlar. Mahalledeki çocukların zili çalıp kaçması gibi bizimle oyun oynuyorlar. Biz büyükşehir yasasından önce köydük. Getirip başımıza bir şapka koydular ve siz artık mahallesiniz dediler. Allah aşkına mahalle olduk da ne oldu. Birçok kırsal kesimlerdeki köylerde bile enerji kesintisi olmazken, biz burada mahalle statüsünde olan Kavurmalı halkı olarak enerji sorunu yaşıyoruz. Van'daki en büyük kesintiyi biz yaşıyoruz. Tek isteğimiz ivedilikle Kavurma Mahallesi'nin elektirik sorununa bir çare bulunması. Bu konuda en büyük temennimiz ise Kavurma Mahallesi enerjisinin TOKİ'deki enerjiye bağlanmasıdır. TOKİ'nin enerjisi varsa bizimde enerjimiz olmalıdır. TOKİ'ye enerji veriliyor ancak bize verilmiyor. Bizi burada ayırıyorlar ve bize üvey evlat muamelesi yapılıyor. Perişan durumdayız. VEDAŞ yetkililerine sesleniyorum bu sorunu artık çözün" diye konuştu.

"Mahalle sakinlerimiz mağdur durumda"

Uzun yıllardır yaz kış ayları demeksizin elektrik sorunu yaşadıklarını dile getiren Mahalle Muhtarı Hüseyin Ciğer, "Mahalle sakinlerimiz mağdur durumda. Mahalleli hemen her gün beni arıyor ve yaşanan sorunu bana iletiyorlar. TOKİ'ye enerji veriliyorsa bizim mahalleye de verilmesi gerekiyor. Bizim mahallemizde yatalak olan hastalarımız var. Birkaçı burada yaşanan kesintilerden ve enerji sorunundan dolayı İstanbul ve Ankara'ya gitti. Biz mahalleli olarak bu konuda çok sıkıntı yaşıyoruz. Biz mahalle enerjisinin TOKİ enerjisine bağlanması için çok uğraştık. Ancak bize gerekçe olarak Memur-Sen'in toplu konut olduğu mahallenin ise özel olduğu için bağlanmadığını söylediler. Biz VEDAŞ müdürüyle de bu konuyu görüştük, sıkıntıları yazılı ve sözlü dile getirdik ancak henüz bir çalışma yapılmış değil" dedi.

"Makinelerimizi kullanamıyoruz"

Ekin Taş Ekmek Fırını yetkilisi Necmettin Şamdan kesintilerden şikayet ederek, " Elektrik kesintilerinden dolayı sürekli işlerimizde aksama meydana geliyor. İşlerimizin aksamasından dolayı jeneratör aldık. Bu jeneratör içinde sürekli fırınımızda yakıt bulundurmak zorunda kalıyoruz. Bunu yaptığımız zamanda ek bir ödemeyle karşı karşıya kalıyoruz. Kavurma Mahallesi esnafı olarak yaşanan enerji kesintilerinden çok huzursuzluk duyuyoruz. 100 bin TL'lik makinalarımız var ancak yaşanan kesintilerden dolayı makinalarımızı kullanamıyoruz. Esnaf olarak büyük bir mağduriyet yaşıyoruz. Yetkililerden tek isteğimiz bu sorunu çözsünler" diye konuştu.

"Evime jeneratör aldım"

Kesintilerden dolayı evindeki saati 4 defa değiştirmek zorunda kaldığını anlatan mahalle sakini Tufan Takva da, " VEDAŞ'tan gelen arkadaşlar kendi elleriyle bu saatleri değiştiriyorlar. Ben kendilerine ne olacak bu durumumuz diye sorduğumda da, 'Ne yapabilirim ki' diyor. Şimdiye kadar 4 tane elektrik saati değiştirmek zorunda kaldım. Bunun yanı sıra evimdeki teknolojik ve elektrik enerjisi ile çalışan çok sayıda ev eşyamda yandı ve bozuldu. Evime jeneratör aldım ama bu seferde yakıtına yetiştiremiyorum. Benim evimde kalorifer var. Ancak kesintilerden dolayı geçtiğimiz günlerde kömür sobası kurmak zorunda kaldım" dedi.

Bakmadan Geçme