Elektrikli araçlarda yangın riski

Son zamanlarda sıklıkla gördüğümüz elektrikli otomobillere dair yaşanan en büyük endişelerden biri de yangın riski. Elektrikli otomobillerin, içten yanmalı motora sahip otomobillere göre olası bir yangında söndürme işlemi daha mı zor oluyor?

Elektrikli otomobillere dair duyulan en büyük endişelerden biri yangın ihtimali. Bu araçlarda bulunan lityum iyon bataryalarda oluşan hasarlar örneğin; delinme, kısa devre yapması gibi durumlarda araç aniden alevler içerisinde kalabiliyor. Üstelik çıkan bu yangını söndürmek hiç kolay olmuyor. Elektrikli araçlar içten yanmalı araçlara göre daha mı tehlikeli? Yangın çıkma ihtimali daha mı fazla?

Yapılan araştırmalara ve uzman yorumlarına bakıldığında elektrikli araçların alev alma ihtimalinin daha yüksek olduğunu gösteren bir kanıt bulunamadı. Bu araştırmaların sonucunda içten yanmalı araçların elektrikli araçlara göre daha fazla riskli olduğu ortaya çıktı. Uzmanlar elektrikli araçların daha güvenilir olduğunu dile getirdi.

Elektrikli araçlarda yangın ihtimali çok daha düşük

 Elektrikli araç satışlarında dünya lideri olan Norveç'de Sosyal Güvenlik ve Acil Durumlara Hazırlık Müdürlüğü'nün hazırlamış olduğu rapora göre benzin ve motorin ile çalışan araçlar elektrikli araçlara göre 4 ila 5 kat daha fazla yangın riskine sahip olduğunu gösteriyor. 

EV FireSafe isimli kuruluşun hazırladığı raporda elektrikli araçlarda yangın çıkma olasılığı %0.0012 olarak tespit edilirken içten yanmalı araçlarıda bu oran %0.1 olarak belirlendi. Diğer yandan Elon Musk, 2012-2021 yılları arasında ABD'de kazaya karışan Tesla araçlarındaki yangın sayısı diğer araçlardan kilometre başına 11 kat daha düşük olduğunu belirtti.

Elektrikli araçlarda yangın neden zor sönüyor

Newcastle Üniversitesi profesörünün yapmış olduğu incelemede, batarya yandığında buhar bulutu patlamaları ve roket alevleri gibi şiddetli yangınların yaşandığını açıklarken bu durumda yapılan müdahalelerde daha fazla suya ihtiyaç duyulduğunu aynı zamanda içten yanmalı araçlara göre daha yüksek sıcaklıklara ulaşıldığı için yeniden alevlenmeye daha yatkın olduğunu belirtiyor.

Kaynak: Donanım Haber

 

Bakmadan Geçme