• Haberler
  • Ekonomi
  • Elinde altın olanlar dikkat! Dünya Altın Konseyi açıkladı Türkiye faktörü...

Elinde altın olanlar dikkat! Dünya Altın Konseyi açıkladı Türkiye faktörü...

Altın fiyatları rekor kırıyor! Merkez Bankası'nın faiz indirimi sonrasında altın fiyatları tavan yaptı. Gram altın 1.700 lirayı aştı ve yatırımcılar altın alım satımı konusunda kararsız kaldı. 'Gram altın ne olacak? Altın fiyatları artacak mı, azalacak mı?' soruları gündeme geldi.

Gram altın sahipleri dikkat! Dünya Altın Konseyi 2 Ağustos'tan sonra altının geleceğini açıkladı. Beklenmedik seviyeler ortaya çıktı. Bu rakamları duyanlar kuyumculara akın etti.

Financial Times'ın haberine göre, Türkiye'deki zenginler ve şirketler, seçimlerden sonra TL'nin rekor düzeyde değer kaybetmesi üzerine tezgah üstü piyasada altına yöneldi. Şirketler ve varlıklı kişiler sayesinde altın barlara olan talep üç aylık dönemde %7 arttı. Özellikle Türk milyarderler, liranın Mayıs ayındaki seçimler öncesi ve sonrasında tarihi düşüş yaşaması nedeniyle değer koruma aracı olarak altına yatırım yaptı.

Dünya Altın Konseyi'nin Baş Stratejisti John Reade, tezgah üstü altın talebinin 355 ton olduğunu ve bunun büyük bir kısmının Türkiye'den geldiğini söyledi. Reade, "Yüksek net değere sahip kişiler ve şirketler tezgah üstü faaliyetleriyle altın biriktirdiler. İnsanlar para birimindeki zayıflığa karşı kendilerini korumaya çalıştılar." dedi.

Tezgah üstü alımlar, alıcı, banka ya da rafineriler arasında yapılan gizli anlaşmalar nedeniyle altın piyasasının en şeffaf olmayan bölümü. Ancak Dünya Altın Konseyi tarafından raporu hazırlayan Metals Focus, arz ve talep verilerine dayalı olarak kanıtlarla desteklenen tahminler yapıyor.

Vansesi Özel Haber

Bakmadan Geçme