Elli Yılda Topladığı Antika Eserlerle Evini Müzeye Çevirdi
Vanlı Zeki Işıklı, elli yıldır biriktirdiği tarihi eser niteliğindeki eşyalarla evini bir müzeye dönüştürdü. Üç odalı evin bütün odaları antika eşyalarla doluyken, binlerce eser sergilenmeyi bekliyor.
Vanlı Zeki Işıklı, Vali Mithat Bey mahallesindeki evini müzeye çevirdi. Işık, 150 yıl öncesinden günümüze kadar yer alan fotoğraf makineleri, Osmanlı ve Cumhuriyet dönemine ait antikalar, kahve cezveleri, teraziler, saatler, radyolar, savaş başlıkları, yöresel çarık, kömürlü ütü, şamdanlar, taş plaklar, bakır ev gereçleri, testiler, dokumacılık ve kalaycılıkta kullanılan aletler ve yüzlerce antika niteliğindeki objeleri evinde sergiliyor. Işıklı’nın çeşitli ülkelere ait tarihi paralar, tarihi tablolar ve çeşitli döneme ait antikalar evinin her bir köşesinde yer alıyor. Sadece Osmanlı dönemine ait binlerce antika eserin bulunduğu evde birçok eşya yer sıkıntısından dolayı sergilenemiyor.
EV TARİHİ ESERLERLE DOLU
Antika eşyaların birikmesi ile birlikte başka bir eve taşınan ve bu evini müzeye çeviren Zeki Işıklı’nın bu hobisi oğlu Huzeyfe Işıklı’ya da geçti. Küçüklüğünden beri babasıyla birlikte geçmişe ait tarih kokan bu tür antika eşyalara merak sardığını ifade eden Huzeyfe Işıklı, bunun çok güzel bir duygu olduğunu belirtti. Evlerinin yerli ve yabancıların uğrak yeri haline geldiğini anlatan Işıklı, eline aldığı her antika hakkında bilgi verdi. Babasının 45 yıldan fazladır antika eser topladığını anlatan Işıklı, şunları söyledi:
"10 yıla yakındır benim merakım başladı. Bende birikim yapayım dedim. Hem babamın hem de kendi birikimimle Van’da bir ilki başlatmak istedik. Onun için antika evi adı altında bir yer oluşturduk. Burada genelde Osmanlı malzemeleri, motifler, radyolar, 70-80 yıl öncesine ait terazi, dikiş makineleri, kehribar, bastonlar böyle birçok değişik objeler bulunduruyoruz.”
BİNLERCE ANTİKA ESER SERGİLENMEYİ BEKLİYOR
Evi tamamen halkın hizmetine açtıklarını belirten Huzeyfe Işıklı, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Fuarlara katılmamdan dolayı aldığım işler oluyordu. Şehir şehir geziyordum, oradan iletişim kurduğum insanlar buraya ziyarete geliyor. Satışı herkese yapmıyoruz, bu işe gönül veren insanlara yapıyoruz. Bu işi canı gönülden yapanlar var. Ticaret usulüne çevirmiyoruz, bu işi genelde sergi olarak yapıyoruz. İleriye dönük projelerim var, ama alanımız yetersiz olduğu için birçok malzemeyi sergileyemiyorum. Destek çıkılması durumunda daha büyük bir yerde bunları sergilemek istiyorum. Çünkü daha birçok antika eşya bulunuyor. İlk üretilen iki traktör var. Yaklaşık 3 bine yakın Osmanlı malzemesi var, mobilyadan takılara kadar değişik obje var. Alan olduğu sürece malzemeleri sergileyeceğim. Şu an bir destek almadım. Van Kültür ve Turizm İl Müdürlüğü başta olmak üzere bu işle ilgilenen kurumların desteğini bekliyorum.”