Emekli aylığına ilave olarak ödenen 100 TL hangi emeklilere ödenir?
5434 sayılı Kanun'un ek 81'inci maddesinde emekli aylıklarına ilaveten ödenen 100 TL'nin kimlere ve hangi şartlarda ödeneceği açıkça düzenlenmiştir.
Buna göre; Millî İstihbarat Hizmetleri ve Emniyet Hizmetleri Sınıfına dâhil kadrolar ve Türk Silahlı Kuvvetleri'ne mensup subay, astsubay, uzman jandarma ve uzman erbaşlar, 926 sayılı Türk Silâhlı Kuvvetleri Personel Kanunu'nun geçici 32'nci maddesi uyarınca araştırmacı unvanlı kadrolara atananlar ile çarşı ve mahalle bekçisi kadro unvanı esas alınarak emekli aylığı veya adi malûllük aylığı ödenenlerden emekli aylıklarıyla birlikte makam tazminatı ödenmesine hak kazanamamış olanlara, her ay emekli aylıklarıyla birlikte 100 TL tutarında ayrıca ödeme yapılmaktadır.
Bu kanun hükümlerine göre emekli aylığı bağlanmasından sonra sosyal güvenlik destek primi ödemek suretiyle çalışanlar dahil herhangi bir sosyal güvenlik kurumuna tabi olarak çalışanlara bu ödeme yapılmaz. Bu ödemeden yararlanma şartlarını kaybedenler en geç bir ay içinde durumu T.C. Emekli Sandığı Genel Müdürlüğü'ne bildirmekle yükümlüdür. Bu durumun ortaya çıktığı tarihi takip eden aybaşından itibaren ödemeye son verilir. Zamanında bildirimde bulunmayanlara yapılan ödemeler kanunî faizi ile birlikte geri alınır.
Emekli memurun temsil veya görev tazminatı ne zaman kesilir?
4/1-(c) kapsamında emekli oldum, kamu kesiminde yönetim kurulu üyesi olarak çalışmaya başlamam halinde temsil veya görev tazminatım kesilir mi?
5434 sayılı Kanun'un ek 68'inci maddesine göre; temsil ve görev tazminatına hak kazanan emekli memurlara ödenen temsil ve görev tazminatları; yönetim ve denetim kurulu üyelikleri dahil olmak üzere kamu kesiminde her ne suretle olursa olsun aylık veya ücret alıp almadıklarına bakılmaksızın görev alanlara bu durumları devam ettiği sürece ödenmez.
Tazminattan yararlanırken, yararlanma şartlarını kaybedenler en geç bir ay içinde durumu Türkiye Cumhuriyeti Emekli Sandığı Genel Müdürlüğü'ne bildirirler. Bu durumun ortaya çıktığı tarihi takip eden ay başından itibaren tazminat ödenmesine son verilir. Zamanında bildirimde bulunmayanlara ödenen tazminat kanuni faizi ile birlikte geri alınır.
Temsil ve görev tazminatının kesilmeyeceği haller nelerdir?
Eğitim veya bilimsel araştırma kurum ve birimlerinde emekli aylıkları kesilmeksizin çalıştırılanlar, her derece ve türdeki eğitim kurumları veya eğitim birimlerinde ders ücreti karşılığında ders görevi verilenler, bu kanunun ek 11'inci maddesi uyarınca Bakanlar Kurulu kararıyla emekli aylıkları kesilmeksizin çalıştırılanlar ile profesör unvanına sahip olanlardan 29.3.1984 tarihli ve 2992 sayılı Kanun'un 34'üncü maddesine göre görevlendirilenlere, bu görevlerinden dolayı bu fıkra hükmü uygulanmaz.
Ek 11'inci maddede ise; şu kadar ki, yaş haddini aşmamış olmaları kaydıyla her derece ve türdeki örgün ve yaygın eğitim kurumlarında ders ücreti karşılığı ders görevi verilenler ile mahiyeti itibariyle hizmetin görülmesi mücbir bir sebebe dayandığı ve özel bir ihtisası gerektirdiği ilgili bakanlığın teklifi ve Maliye Bakanlığı'nın mütalaası alınmak suretiyle Bakanlar Kurulu kararı ile belirtilen yerlere tayin edilecekler hakkında 1'inci fıkra hükmü uygulanmaz.
2992 sayılı Kanun'un Komisyon Kurma Yetkisi başlıklı 34'üncü maddesinde ise; “Bakanlık, temel kanunlar üzerinde çalışmalar yapmak üzere uzman personelden oluşan komisyonlar kurmaya yetkilidir. Bu komisyonların çalışma usulleri ile uzman personele ödenecek huzur ücretleri ve huzur hakları Bakanlıkça çıkarılacak yönetmelikte düzenlenir. Ancak, 6245 sayılı Harcırah Kanunu hükümleri saklı kalmak koşuluyla uhdesinde bir kamu görevi bulunanlara ödenecek huzur hakkı fiilen görev yapılan her gün için (1000) gösterge rakamının memur aylık katsayısı ile çarpımı sonucu bulunacak miktarı geçemez. Uhdesinde bir kamu görevi bulunmayanlara ödenecek huzur ücreti için bu gösterge rakamı (2000) olarak uygulanır” hükmüne yer verilmiştir. Dolayısıyla bu komisyonlarda görev yapan emeklilerin de görev ve temsil tazminatı kesilmeyecektir.
Çalışmaya başlarsam yetim aylığım kesilir mi?
Babam 7 yıllık devlet memuru iken vefat etti ve tarafıma kız yetim aylığı bağlandı. 657 sayılı Kanun'un 4/b sözleşmeli programcı olmam halinde yetim aylığım kesilir mi?
5510 sayılı Kanun hükümlerine göre çalışmaya başladığınız tarihi takip eden aybaşından itibaren aylığınız kesilecektir.
5434 sayılı Kanuna göre dul-yetim aylığı kimlere, hangi oranda bağlanır?
Dul ve yetimlere ait aylık bağlama oranları şu şekildedir;
-Eş : %75
- Çalışan ya da emekli aylığı alan eş : %50
- Eş, 1 yetim : %60, %30
- Eş, 2 yetim : %50, %25, %25
- Tek yetim : %50
- 2 yetim : %40, %40
Öğrenciliğim devam ederken çalışmaya başlarsam yetim aylığım kesilir mi?
Emekli Sandığı'ndan erkek yetim aylığı almaktayım. Öğrenciliğim devam ederken sigortalı olarak işe girmem halinde, yetim aylığım kesilir mi?
Erkek yetimlerin aylıkları 5434 Sayılı Kanun'a göre bağlanmış ise yükseköğrenime devam ettikleri sürece 25 yaşına kadar kesilmez. (18 yaşını, lise ve dengi öğrenim görmesi halinde 20 yaşına kadar) 5510 Sayılı Kanun'a göre bağlanmış olan aylıklar ise, sigortalı olarak çalışmaya başlanması halinde kesilir. Yani babanız 5-10 yıllık hizmeti var iken vefat etmiş ve sana yetim aylığı bağlanmışsa bu durumda çalışmanız halinde yetim aylığınız kesilir.
Devlet memuru, ölen eşinden dolayı dul aylığı alabilir mi?
Devlet memuru olarak halen çalışmakta olanlar (erkek veya kadın) Emekli Sandığı emeklisi iken ölen eşinin aylığından yararlanabilir mi?
Emekli Sandığı emeklisi iken vefat eden eşinizden size % 50 oranında dul aylığı bağlanır. Bu durum bazen yanlış anlaşılmakta ve sanki sadece dul aylığı kadına bağlanacak gibi bir algı oluşmaktadır.
Yeni Şafak