EMEKLİ MÜFTÜ ARVAS: RAMAZAN BEREKET AYIDIR
Ramazan ayının rahmet, bereket ve mağfiret ayı olduğunu söyleyen Van Emekli Müftüsü Nimetullah Arvas, 'Ramazan ayı baştan sona bereket ayıdır. Ramazan'da ayrı bir hava, ayrı bir bereket, ayrı bir güzellik var. Oruç insanda bulunan zaaflara karşı manevi bir kalkandır. Ramazan ayı rabbani ve Muhammed'i ahlakın bir medresesi hükmündedir' dedi.
Burhan Ergin
Van Emekli Müftüsü Nimetullah Arvas, 11 ayın sultanı Ramazan ayının gelmesi münasebetiyle gazetemizi ziyaret ederek imtiyaz sahibi Erdal Perihan ile görüştü. Ramazan ayının önemine değinen Arvas, “On bir ayın sultanı Ramazan ayına ulaşabilmenin sevinci içerisindeyiz. Kutsal kitabımız Kuran-ı Kerim'in ayetlerinin inmeye başladığı Ramazan ayı, inananlar için güzelliklere, berekete ve yüce Allah'ın rızasına ulaşabilmede çok önemli fırsatları sunuyor” diye konuştu.
“Ramazan Allah'ı yüceltme ayıdır”
Ramazan ayının çok önemli olduğunu belirten Arvas, “Ramazan ayının faziletiyle ilgili gerek ayeti kerimelerde gerek hadisi şeriflerde çok büyük müjdeler var. Ramazan ayının, diğer aylardan ayrıcalıklı olduğu açıktır. Çünkü Ramazan, oruç ayıdır. Ramazan, Kur'an ayıdır. Ramazan, takva ayıdır. Ramazan, Allah'ı yüceltme ayıdır. Ramazan, şükür ayıdır. Ramazan, doğruyu bulma ayıdır. Ramazan, tevbe ayıdır. Ramazan, itikâf yani tefekkür ve taabbüd ayıdır. Ramazan, Allah'ın koyduğu sınırları gözetme ayıdır. Ramazan, bin aydan daha hayırlı olan Kadir gecesini içinde saklayan bir aydır. Yüce Allah Kur’an-ı Kerim’in Ramazan ayında nazil olduğunu bildiriyor. Kur’an-ı Kerim insanlara hidayet yolunu gösteriyor. Hak ile batılı birbirinden ayırıyor. Ramazan ayında İslam’ın 5 temel esaslarından biri olan Oruç ibadeti Bakara Suresinde sizden önceki kavimlere oruç farz kılındığı gibi siz de sakınasınız diye, kötülüklerden korunasınız diye size de oruç farz kılındı. Şimdi Burada şu husus var. Demek ki Orucun hikmetlerinden bir tanesi korunmaya yöneliktir. Oruç; insanda bulunan zaaflara karşı manevi bir kalkandır. Ramazan ayı ise rabbani ve Muhammed’i ahlakın bir medresesi hükmündedir. Bunlar ayet ve hadislerden özetlenmiş, çok önemlidir” şeklinde konuştu.
“Kur’an-ı Kerim’in üstünlüklerini saymakla bitiremeyiz”
Kur’an-ı Kerim’in Ramazan ayında indirildiğini anlatan Van Emekli Müftüsü Arvas, “Kur’an-ı Kerim Allah kelamıdır. Allah’u Teala tarafından Hz. Cebrail vasıtasıyla Peygamber Efendimize 23 yılda bazı ayetleri gece, bazı ayetleri gündüz, bazı ayetler kış aylarında, bazı ayetler yaz aylarında peyder pey nazil olmuş ayeti kerimelerden oluşuyor ve mucizedir. Tabi ki çoğu zaman insanlık Kur’an-ı Kerim’e alternatif nazile emsal teşkil etmek üzere çok çaba sarf etmiş, yapamamış, yapamıyorlar. Kur’an-ı Kerim o kadar açık, bir işçi, memur, alim, akademisyen, hanım, çocuk, genç kısacası tahsil durumu ne olursa olsun, statüsü ne olursa olsun, konumu ne olursa olsun herkese ve herkesime Kur’an-ı Kerim hitap ediyor. İnsan okuduğu zaman kendisine göre ders alıyor. Ramazan ayında indirilmiştir. Aslında diğer semavi kitapları da Ramazan ayında indirilmiştir. Mesela İbrahim Aleyhisselama inen suhuflar, Hz. Musa’ya Ramazan ayının altıncı günü, Hz. İsa’ya İncil Ramazan ayının 13’ncü gününde indirilmiştir. Bu hadiste sabittir. Kur’an-ı Kerim Ramazan ayının 24’üne tesadüf ettiği kabul ediliyor. Dolayısıyla Ramazan böyle mübarek bir aydır. Allah’u Teala bu ayı böyle önemli kılmış, 11 ayın sultanıdır. Peygamber Efendimiz (s.a.v.) Ramazan’ın her gecesinde Hz. Cebrail kendisine gelerek inen ayetleri karşılıklı okurlarmış, bununla ilgili hadisi şerif var. Hz. Ayşe validemiz buyuruyor; her gece Cebrail Aleyhisselam gelir Peygamber Efendimizle karşılıklı okuyorlar. Vefat edeceği yıl da iki defa gelmiştir. Peygamber Efendimiz de Kur’an-ı dinleyen ve yazan katiplere tekrar, tekrar okutmuştur. Kur’an-ı Kerim’in özelliklelerini, üstünlüklerini saymakla bitiremeyiz” şeklinde konuştu.
“Dilimizi kötülüklerden korumalıyız”
Ramazan ayında herkesin davranışlarına dikkat etmesi gerektiğini söyleyen Arvas, “Oruç geçmiş ümmetlere olduğu gibi bütün ümmetlere farzdır. Hz. Musa döneminde bazılarına 40 gün, bazılarına 50 gün, bazı peygamberler gün aşırı tutmuşlar. Bütün peygamberlere tebliğ edilen din İslam’dır. Kur’an-ı Kerim’de Allah katında din İslam’dır. Oruç korunmak için tutulur. İnsanların bazı zaafları var. Çok yemek, çok uyumak, arzuların peşinden gitmek biyolojik bir zaaftır. Oruç bunlar için bir kalkandır. Onun için peygamber buyuruyor; Ramazan’da şeytanlar zincire vuruluyor. Manası şudur; şeytanın müdahale edeceği tüm yollar kapanıyor. Çok yemek, içmek, bedenin istediği her şeyi yapmak, arzu ettiği şeyleri yerine getirmek zaaftır. Mesela bugün çağımızda obezite denilen bir hastalık ortaya çıktı. Obezite ölçüsüz yemenin sonucu meydana gelir. Yemek yendikten sonra bu sefer kilo vermenin derdine düşüyoruz. Fransa’da eskiden sırf zevk almak için yemek yeniliyormuş, hatta tok olanlarda o zevki tekrar almak için çeşitli yollarla midelerini boşaltıyorlarmış, mesela insanlarda psikolojik zaaflarda var. Haset, gıybet, yalan, insanları kandırma, başkalarına hakaret etme gibi bunlarda psikolojik zaaftır. İşte oruç bunların hepsinin önüne geçiyor. Onun için dedik ya oruç zaaflara karşı bir kalkandır. Orucun çok hikmeti var. İslam Alimi İmam Gazali orucu Avamın orucu, Havasın orucu ve Hassül Havasın Orucu diye üçe ayırıyor. Bizlerin Avamın orucu Fıkıh kitapların bildirdiği şekilde imsak vaktinden iftar vaktine kadar yeme içme ve cinsi münasebetlerden uzak durmakla oluyor. Havasın orucunda yalan söylemek bile orucu bozuyor ama bize göre bozmuyor sevabını gideriyor. Ramazan ayında oruca ehemmiyet göstermemiz gerekiyor. Ramazan ayı baştan sona kadar bereket ayıdır. Orucun sevabını giderecek şeylerden uzak durmalıyız. Dilimizi kötülüklerden korumalıyız. Yalan söylemek, gıybet etmek, insanlar hakkında fitnelik yapmak, kul hakkına girmek gibi kötü alışkanlıklardan uzak durmalıyız. Oruç biyolojik ve psikolojik bütün zaaflardan bizi uzak tutuyor. Peygamber efendimiz buyuruyor; Allah’ın rızasını umarak orucu tutmak, rızasını umarak Ramazan’ı ihya etmek, geçmiş günahların affına vesile olur” ifadelerini kullandı.
“Mümkün mertebe 5 vakit namazımızı cemaatle kılmamız gerekiyor”
Ramazan ayında 5 vakit namazı cemaatle kılmamız gerektiğini belirten Arvas, “Ramazan ayı bir zafer ayıdır. Bedir Zaferi Ramazan ayında olmuştur. Ramazan ayı bir fetih ayıdır. Mekke’nin fethi de Ramazan ayında olmuştur. Bütün bunları düşünecek olursak Ramazan hem dini yönden, hem ahlaki yönden hem tarih bilinci bakımından çok büyük faziletleri içine topluyor. Ramazanda sahura mutlaka kalkmamız lazım. Sahur sünnettir. Peygamber efendimizin tavsiyesidir. Sahur Hz. Muhammed’in ümmetine sünnettir. Mümkün mertebe 5 vakit namazımızı cemaatle kılmamız gerekiyor. İster evde olsun ister cami de namazlarınızı cemaatle kılmalısınız. Ramazan’da muhakkak çok Kur’an-ı Kerim okuyup dinleyin. Mutlaka hatim etmelisiniz. Hatta büyük İslam âlimleri Ramazan’da iki hatim okumayı tavsiye etmiştir. Akşama kadar çok fazla yeme içmeyi düşünmeyin. Bakın iftar için birkaç çeşit yemek yapıyoruz ama inanın bir tas çorbadan başkasını yiyemiyoruz. Ramazan ayında israfa da dikkat edeceğiz. Ramazan ayında teravihe iştirak etmek sünnettir. Orucu bozan şeylerden uzak durmalıyız” dedi.
“Paylaşmak çok önemlidir”
Ramazan ayında paylaşmanın önemine değinen Arvas, “Ramazan ayında fitre veriyoruz. Bu yıl fitreler günün şartlarına göre tespit edilmiş, kişi başı 40 liradır. Dileyen fazlada verebilir. Zekat düşen vatandaşlarımız mutlaka zekatlarını versinler. Parası 81.6 gram altını geçiyorsa, 81.6 gram altını olan biri bunun yüzde 2 buçuğunu zekat vermeli. 81.6 gram ne kadar para tutuyorsa onun yüzde 2 buçuğuna vermelidir. Ramazan ayında sadaka da veriliyor. Peygamber efendimiz Hz. Ayşe’ye çorba pişirirken suyunu biraz fazla kat ve bir tas çorbada komşuna ver diye buyuruyor. Paylaşmak çok önemlidir. Peygamber efendimiz bu konuda çok teşvik etmiştir. Ramazan’da çok cömerttir. Hz. Ayşe buyuruyor; Peygamber efendimiz çok cömerttir ama Ramazan ayı gelince daha çok cömertliği artıyor. Özellikle Ramazan ayının son 10 gününde de daha fazla ibadet etmemiz gerekiyor. Kur’an-ı Kerim okuyup tevekkül edeceğiz. Birincisi yazılı Kur’an-ı Kerim’e okumak ikincisi evreni, kainatı okumaktır. Tevekkül etmektir. Peygamber efendimizin Ramazan ayının bitimine 10 gün kala evle irtibatı kesilirdi. Hakikaten tecrübeyle de sabittir Ramazan’da ayrı bir hava, ayrı bir bereket, ayrı bir güzellik var. Ramazan’a biz dedik ki Muhammed’i ahlakın medresesidir. Oruç da insanda bulunan zaaflara karşı bir kalkandır” diye konuştu.