Emeklilere ek zam yolda

Emeklilerinin maaşına enflasyon artışı + ek iyileştirme yapılacak.

Emeklilere ek zam yolda
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Ocak ayı zammı için yapılan yeni hesaplamalar vatandaşları heyecanlandırdı. Emeklilerinin maaşına enflasyon artışı yapılırken, ek iyileştirme de devreye girecek.

Takvim Gazetesi Ekonomi Müdürü Faruk Erdem, ''SSK ve Bağkur emeklileri açısından ve diğer emekliler açısından ve memurlar açısından da bir refah payı beklentisi zaten var. Sayın Cumhurbaşkanı'nın açıklaması vardı. Öyle gözüküyor ki bu oranların üzerine çıkılacak ve ocak ayında bir refah payı da eklenecek.'' dedi. İşte tahminlerle hesaplı maaş tablosu ve Erdem'in açıklamalarının tamamı...
Temmuz ayıyla birlikte SSK ve Bağkur emeklileri yeni maaşlarına kavuştu ve ocak ayındaki zam miktarına dair ilk ipucu görünmeye başladı. Temmuz ayı enflasyonu %9'un üzerinde açıklandı ve beş veri daha açıklanmayı bekliyor. Bu gelişmelerin ardından, uzman isimlerden flaş açıklamalar ve hesaplamalar geldi. Ocak'ta kim, ne kadar alacak? Takvim Gazetesi Ekonomi Müdürü Faruk Erdem ek zam için ekim ayını işaret etti ve ekledi ''Adıyaman Milletvekili Resul Kurt'la konuştuk. "Ekim ayında Meclis açıldığında emeklilerle ilgili yeni bir düzenleme yapılacak mı?" diye sorduk. "Olabilir" dedi. İşte detaylar...

Ocak ayında değişecek maaşlarla ilgili şimdiden hesaplamalar yapılmaya başlandı. Emeklilerinin maaşına enflasyon artışı + ek iyileştirme yapılacak.
Enflasyon zammı için 2023 yılının ikinci 6 aylık döneminde gerçekleşen TÜFE verisine bakılacak. İlk veri de geldi. Türkiye İstatistik Kurumu, Temmuz ayı enflasyonunun yüzde 9.49 olarak gerçekleştiğini açıkladı. Geriye 5 aylık enflasyon verisi kaldı.Emekliler enflasyon zammının oranını, son verinin açıklanacağı 3 Ocak'ta öğrenecek. Ancak ipuçları da var. Merkez Bankası'nın yıl sonu enflasyon tahmini yüzde 58 olarak güncelledi. Bu tahmin gerçekleşirse, bu yılın ikinci yarısındaki enflasyon yani SSK ve Bağ-Kur emeklilerinin zam oranı yüzde 31.92 olarak gerçekleşecek.
Tabii artış bununla da sınırlı kalmayacak. Ek iyileştirme sinyali de geldi. Başkan Recep Tayyip Erdoğan, bu konuda geçtiğimiz günlerde, "Memura, işçiye ve emekliye bütçe şartlarını zorlayıp en iyi zammı yaptık. Emekli ve memur için yıl sonu yeni değerlendirme olabilir" açıklaması yaptı.
Yapılacak çalışmaların ardından belirlenecek ek iyileştirme Ocak ayı zam oranlarına eklenecek. Ayrıca halen ek ödeme dahil 7 bin 500 lira olan taban emekli aylığı ödemesi de yapılacak çalışmalar kapsamında masaya yatırılacak.
Emeklilerin Ocak zammı kök aylıklara yansıtılacak. Artışın yansıtılmasının ardından kök aylığı ve ek ödemesi toplamı belirlenen taban aylığın altında kalanların ödemesi bu tutara tamamlanacak. Üstünde olanlar ise kendi aylığı üzerinden ödeme alacak.
Bu yılın Ocak ayında SSK ve Bağ-Kur emeklilerinin zam oranı bir önceki 6 aylık enflasyon oranı olan yüzde 15.40 çıkmıştı. 14.60 puanlık ek iyileştirmenin bu orana eklenmesiyle SSK ve Bağ-Kur emeklilerinin Ocak zammı yüzde 30'a yükseltilmişti. Ayrıca en düşük emekli aylığı ödemesi de 3 bin 500 liradan 5 bin 500 liraya çıkarılmıştı. Nisan ayı ödeme dönemi itibariyle ise taban aylık ödemesinde bir iyileştirme daha yapılmış, en düşük ödeme 7 bin 500 lira olarak belirlenmişti. Temmuz ayında da yüzde 19.77 çıkan zam oranı yüzde 25'e yükseltildi.

Takvim Gazetesi Ekonomi Müdürü Faruk Erdem emekli maaş zamlarıyla alakalı A Haber canlı yayınında önemli açıklamalarda bulundu. İşte açıklamalarından öne çıkanlar;

"SSK ve Bağkur emeklileri Temmuz artışını aldılar. Onlar açısından da yeni bir zam dönemi başlamış oldu. Temmuz enflasyonu %9 üzerinde geldi. O aslında cepte. Şimdi 5 veri daha kaldı. Bizim elimizde başka bir veri daha var. Merkez Bankası'nın yıl sonu tahmini. O da % 58 olarak açıklandı.

Tabii bu bir tahmin ama önemli bir veri. Onun üzerinden bir hesaplama yaptık. Dolayısıyla 6 aylık enflasyon oranı %31.92 çıktı. 6 aylık enflasyon aslında anlamı ne diye sorarsanız, SSK ve Bağkur emeklileri açısından 6 aylık zam demek. Şu anda enflasyon artışı bu tahmine göre %31.92 olarak görülüyor.

Emekli Sandığı emeklisi enflasyon farkı ise %24.45 oldu. Onların ocak zammı toplu sözleşmede belli olacak. O da bunun üstüne eklenmiş olacak. SSK ve Bağkur emeklileri açısından ve diğer emekliler açısından ve memurlar açısından da bir refah payı beklentisi zaten var. Sayın Cumhurbaşkanı'nın açıklaması vardı. Öyle gözüküyor ki bu oranların üzerine çıkılacak ve ocak ayında bir refah payı da eklenecek.

Adıyaman Milletvekili Resul Kurt'la konuştuk. "Ekim ayında Meclis açıldığında emeklilerle ilgili yeni bir düzenleme yapılacak mı?" diye sorduk. "Olabilir" dedi.

"Artış olarak da olabilir, taban aylıktaki bir değişim de olabilir. Seyyanen bir artış da olabilir. Çalışma Bakanlığı'ndan böyle bir çalışma geldiğinde Meclis'te değerlendirilebilir."

SSK VE BAĞ-KUR EMEKLİLERİ ZAMLI MAAŞLARI (TL)

Yüzde 9.49 çıkan 1 aylık enflasyon verisi ve yüzde 31.92 olan 6 aylık enflasyon tahmini maaşlara şöyle yansıyacak:

Mevcut maaş: 7.500,00 % 9.49 zamlı: 8.211,75 % 31,92 zamlı: 9.894,00

Mevcut maaş: 7.600,00 % 9.49 zamlı: 8.321,24 % 31,92 zamlı: 10.025,92

Mevcut maaş: 7.700,00 % 9.49 zamlı: 8.430,73 % 31,92 zamlı: 10.157,84

Mevcut maaş: 7.800,00 % 9.49 zamlı: 8.540,22 % 31,92 zamlı: 10.289,76
 

Bakmadan Geçme