• Haberler
  • Ekonomi
  • Emeklilik sistemi yenileniyor! İşte ilk açıklanan detaylar...

Emeklilik sistemi yenileniyor! İşte ilk açıklanan detaylar...

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, yeni emeklilik sisteminin geleceğini müjdelemişti. Bakan Şimşek'in duyurduğu yeni sistemin ayrıntıları ortaya çıktı. Milyonlara erken yaşta emeklilik ve kıdem tazminatı geliyor.

Ekonominin yeni yol haritası Orta Vadeli Program'dan milyonlar için EYT'nin ardından yeni emeklilik fırsatı çıktı. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek tarafından dün duyurulan yeni sistemde detaylar gelmeye başladı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklanan Orta Vadeli Program'a (OVP) da giren yeni emeklilik sistemiyle, yaş şartı düşecek, çifte maaş gelecek ve kıdem tazminatı garanti kapsamına alınacak. İşte yeni sistemin ayrıntıları...

BAKAN ŞİMŞEK'TEN EMEKLİLİK SİSTEMİ AÇIKLAMASI
Türkiye'de bir süre önce de gündeme gelen ikinci emeklilik sistemi Orta Vadeli Program'da yer aldı. Konuyla ilgili konuşan Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, "İşverenin katkısı olduğu yeni bir bireysel emeklilik modeli öngörüyoruz. Amaç sistemde kalış süresini ve fon tutarını artırmak" diyerek yeni emeklilik sistemi müjdeledi.

EMEKLİYE İKİNCİ MAAŞ GELİYOR
Sabah'tan Faruk Erdem'in haberine göre; çalışanların ücretlerinden her ay en az yüzde 3 kesinti yapılarak prim birikimi sağlayan Bireysel Emeklilik Sistemi daha da genişletiliyor. OVP'de yer alan ikinci basamak emeklilik sistemi olarak kurgulanan “Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi”yle 5 yıl çalışana da 30 yıl çalışana da ikinci aylık bağlanacak. 

YENİ SİSTEM TAMAMEN ZORUNLU
BES ile çalışanlar 10 yıl prim ödüyor ve 55 yaşında emekli olabiliyor. 10 yıl ve 55 yaşın sonunda hak sahipleri isterlerse toplu para isterlerse belirleyecekleri süre kadar (ömür boyu da seçilebilir) emekli maaşı alabiliyor. Yeni getirilecek sistem bunu bir adım daha öteye taşıyacak. Çalışanlardan kesilen primlere işverenler de prim ekleyecek. Böylece birikim daha artacak, işverenler sigorta primi öder gibi her ay çalışanın hesabına para aktaracak. Sistem zorunlu olacağı için hem çalışan hem de işveren için bağlayıcı olacak.

GÜVENCE GELİYOR
Yeni emeklilik sistemiyle kıdem tazminatı güvence altına alınacak. Her çalışan işten nasıl ayrılırsa ayrılsın kıdem tazminatını garanti altına alacak. Sistemin garantisi devlet olacak ve kıdem tazminatı alamama gibi bir sorun kalmayacak.

Kurulacak kıdem tazminatı fonu benzeri bir yapı ile işverenler işten ayrılırken değil her ay çalışana tazminatına karşılık ödeme yapmış olacak. Birikimler belli şartlar dışında kullanılamayacak, çalışan iş değiştirse bile birikimini yeni işyerine taşıyabilecek. Çalışanlar ev alma, evlilik, hastalık gibi bazı sebeplerle bu birikimlerinin bir kısmını kullanabilecek.

KIDEM TAZMİNATI NASIL HESAPLANACAK?
Yeni sistemle kıdem tazminatında hesaplamanın değişim değişmeyeceği ilk merak edilen konuların başında geliyor. Mevcut durumda en az 1 yıl çalışan ve işten kendi istek ve kusuru dışında çıkartılan işçiler her yıl için bir brüt maaş kıdem tazminatı alıyor. Bu miktar her ay için maaşın yüzde 8,33'üne denk geliyor. Burada eğer kapsam değişmez ise çalışanın hesabında yüzde 3 kendi hissesi ve yüzde 8,33 de işverenin tazminat katkısı olmak üzere her ay ücretinin yüzde 11,33'ü kadar birikimi olacak. Sistem eğer kıdem tazminatı ödemesi kadar birikim öngörürse bu kez çalışanın maaşının yüzde 3'ü ve işverenin yüzde 5,33'lük katkısıyla toplamda yüzde 8,33 olarak işleyecek.

YAŞ ŞARTI NE OLACAK?
Şu anda uygulanan sistemde BES ile emeklilik yaşı 55 olarak uygulanıyor. Yeni tamamlayıcı emeklilik sisteminde bu şartın değiştirilmesi de söz konusu olabilecek. Üzerinde çalışılan formüller arasında 60 yaş da bulunuyor. Ancak kesin karar yasal düzenleme sırasında verilecek.

Vansesi Özel Haber

Bakmadan Geçme