Emekliye yüzde 9 ek ödeme

Emeklilerin gözü her ay verilen maaşın yüzde 4-5'i oranındaki ek ödemede artış getirecek kararda. TÜED Başkanı Ergün, 'Vergi iadesinin yerine getirilen ek ödemede yüzde oranları düşük kaldı. Yüzde 8-9'a yükseltilsin' çağrısı yaptı.

Emekliler maaşın yüzde 4-5'i oranındaki ek ödemenin artırılmasını beklerken; Türkiye Emekliler Derneği'nden () "Ek ödeme oranları düşük kaldı. Yüzde 8-9'a yükseltilsin" çağrısı geldi. TÜED Genel Başkanı Kazım Ergün, emeklilere ödenen vergi iadesinin 2006 yılında kaldırıldığını, bunun yerine ek ödeme uygulaması getirildiğini hatırlattı. Ek ödemelerin emekli aylık miktarına göre yapıldığına dikkati çeken Ergün, "Bu yılın ilk 6 aylık döneminde emekli aylığı bin 18 liraya kadar olanlara yüzde 5, bunun üzerinde olanlara ise yüzde 4 ek ödeme yapılıyor. Oysa emekliler, temel gıda maddeleri için yüzde 8 Katma Değer Vergisi (), doğalgaz, elektrik ve su gibi zorunlu harcamalara da ortalama yüzde 15 vergi ödüyor" dedi.

Vergi iadesinin yerine getirilen ek ödemenin düşük yüzdelerle ödenmesinin zamanla emeklilerin aleyhine olan bir uygulamaya dönüştüğünü ifade eden Ergün, şunları kaydetti: "Emeklilerimizin harcamalarındaki fişlerin karşılığı olarak aldıkları yüzde 15 oranına kıyasla bugünkü ek ödeme yüzde oranları düşük kalıyor. Bugün emeklilerimiz, ek ödemedeki yüzde 4 ila 5'lik düşük oranlar nedeniyle her ay maddi kayba uğruyor. Bu, emeklilerimizin vergi yükünü omuzlarında hmesine neden oluyor. Bu yükün azaltılması ek ödeme oranlarının yüzde 8-9'a yükseltilmesiyle bir miktar mümkündür".

ŞEKER HASTASINA ERKEN MAAŞ
Çalışma gücünü 60 oranında kaybeden şeker hastaları, bin 800 gün primleri varsa malulen emekli olabiliyor.

Sosyal güvenlik mevzuatımız çalışma gücünü belli bir oranda kaybeden sigortalılara erken emeklilik hakkı tanıyor. Şeker hastaları da eğer şartları sağlayabiliyorsa malulen emekli olabiliyor. Malulen emeklilikte rahatsızlığın sigorta olduktan sonra, yani çalışırken ortaya çıkması ve çalışma gücünün en az yüzde 60 oranında kaybedilmiş olması gerekiyor. Bunun yanında en az bin 800 gün prim ödenmiş olması da isteniyor. Hastalığın en az 3 organı bozması ve raporla belgelenmesi talep ediliyor.

Kaynak: Takvim

Bakmadan Geçme