• Haberler
  • Ekonomi
  • En düşük emekli maaşına zam gelecek mi, emekli maaşlarına zam yapılacak mı?

En düşük emekli maaşına zam gelecek mi, emekli maaşlarına zam yapılacak mı?

En düşük emekli maaşları ne kadar, emekli maaşlarına zam gelecek mi? Emekli maaşlarına yapılan yüzde 25 zammın ardından, en düşük emekli maaşının ne kadar olacağı sorgulanırken yeni bir zam yapılıp yapılmayacağı da merak konusu oldu.

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda görüşülen en düşük memur maaşını 22 bin 17 TL’ye çıkaran, emekli aylıklarında yüzde 25 zam öngören kanun teklifi Komisyon’da kabul edildi. Emekli maaşlarına zamlar kök maaş üzerinden yapıldığından en düşük emekli maaşına yapılan zamdan faydalananlar yüzde 25 zamdan yararlanamayacak.
En düşük emekli maaşına yönelik araştırmalar devam ediyor. TBMM Genel Kurulu tarafından en düşük memur maaşının 22 bin 17 liraya çıkarılması ile emekli aylıklarına yüzde 25 oranında zam yapılmasını öngören torba kanun teklifindeki 18. madde değişiklik yapılmadan kabul edildi. MHP ise SSK ve Bağkur emeklilerine ilişkin 18. maddede çekimser kaldı. Öte yandan MHP lideri Devlet Bahçeli, geçtiğimiz günlerde emekli maaşlarına ilişkin, "Memur maaşlarındaki 8 bin 77 liralık seyyanen artışın emekli maaşlarındaki kök ücrete aynı şekilde yansıtılması beklentimiz ve talebimizdir." ifadelerini kullanmıştı. Peki, şu an en düşük emekli maaşları ne kadar, en düşük emekli maaşına ek zam yapılacak mı? SSK ve Bağ-kur emeklisi araştırmalarını sürdürürken, arama motorlarına yöneldi. Emekli maaşlarına yüzde 25 zam öngören torba kanun teklifindeki 18. madde değişiklik yapılmadan Meclis Genel Kurulu'nda kabul edildi. SSK ve Bağkur emeklilerine ilişkin 18. maddede MHP çekimser kaldı. Öte yandan Bahçeli, yarın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'la Beştepe'de bir araya geldi. Yaklaşık 1 saat 10 dakika sürmen görüşmenin ardından herhangi bir açıklama yapılmamıştı.

BAHÇELİ EMEKLİ MAAŞLARINA SEYYANEN ZAM ÇAĞRISI YAPMIŞTI! 
Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Genel Başkanı Devlet Bahçeli, partisinin grup toplantısında yaptığı açıklamada "Sayıları 15,9 milyona ulaşmış emeklilerimizi yapılan yüzde 25’lik maaş artışı gördüğümüz kadarıyla makul ve yeterli bulunmamıştır." dedi ve emeklilere seyyanen zam yapılması gerektiğini söylemişti.

BAHÇELİ: "8 BİN 77 LİRA SEYYANEN ARTIŞ EMEKLİ MAAŞLARINA YANSITILMALI" 
Bahçeli, "Açık ve samimi teklifimiz şudur; 8 bin 77 liralık seyyanen artışın kök ücrete aynısıyla emekli maaşlarına yansıtılması beklentimiz ve talebimizdir." dedi.

ŞU AN EN DÜŞÜK EMEKLİ MAAŞI NE KADAR? 
Temmuz ayındaki yüzde 25’lik zam kök maaşlara uygulanacak. Geçtiğimiz Mart ayında yapılan en düşük emekli aylığının 5 bin 500 liradan 7 bin 500 liraya yükselten düzenleme sonrasında aradaki fark Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından karşılanıyor.

EMEKLİ MAAŞINA EN ZAM YAPILACAK MI? 
Cumhurbaşkanı Erdoğan emekli maaşlarında da ek olarak iyileştirme yapılacağını açıkladı. Emeklilere uygulanacak refah payı Meclis’te görüşülen torba yasaya dahil edildi. Buna göre SSK ve Bağ-Kur ve emekli sandığı emeklileri yüzde 25 zam alacak. Ancak en düşük emekli aylığında artış yapılmayacak.

ZAMLI MAAŞLAR NE ZAMAN YATACAK? 
Memur emeklilerini maaşlarını 1’i ile 5’i arası alıyorlar. Zam farkı olmadan maaşlarını aldılar. Geçtiğimiz dönemde de bir artış söz konusu olmuşu. Önceki dönemde maaşlar yatırıldı, memurlar sonraki ay için zam farklarını almışlardı. Böylelikle yüzde 7.5’luk zam farkı bir sonraki ay ödenecektir.

SSK emeklileri 17 ile 26’sı arasında sigorta tahsis numaralarına göre maaşlarını alıyorlar. Bağkur emeklileri 25 ile 28’i arasında maaş alıyor. SSK, Bağkur emekli zamları kendi hesaplarına zamanında yatacaktır. Memur emeklileri ise zam farkını geç almış olacaklardır.
SSK EMEKLİ MAAŞI ÖDEME TARİHLERİ 
Tahsis numarası son rakamı 9 olanlar ayın 17'sinde,

Tahsis numarası son rakamı 7 olanlar ayın 18'inde,

Tahsis numarası son rakamı 5 olanlar ayın 19'unda,

Tahsis numarası son rakamı 3 olanlar ayın 20'sinde,

Tahsis numarası son rakamı 1 olanlar ayın 21'sinde,

Tahsis numarası son rakamı 8 olanlar ayın 22'sinde,

Tahsis numarası son rakamı 6 olanlar ayın 23'ünde,

Tahsis numarası son rakamı 4 olanlar ayın 24'ünde,

Tahsis numarası son rakamı 2 olanlar ayın 25'inde,

Tahsis numarası son rakamı 0 olanlar ayın 26'sında

4B BAĞ-KUR EMEKLİ MAAŞI ÖDEME TARİHLERİ
Tahsis numarası son rakamı 9,7 ve 5 olanlar ayın 25'inde,Tahsis numarası son rakamı 3, 1 olanlar ayın 26'sınde,

Tahsis numarası son rakamı 8, 6 ve 4 olanlar ayın 27'sinde,Tahsis numarası son rakamı 2 ve 0 olanlar her ayın 28'inde emekli maaşlarını alırlar.

 

Bakmadan Geçme