Endonezya kıyameti yaşıyor

Endonezya'da 7.7'lik depremden sonra oluşan tsunaminin yerle bir ettiği bölgelerde adeta kıyamet koptu. Gıda ve su sıkıntısının baş gösterdiği felakette ölü sayısı bini aştı.

Endonezya’nın Sulawesi Adası’ndaki deprem ve ardından oluşan tsunamide acı haberler her geçen dakika artıyor. Ölü sayısı 1203'e yükselirken, 17 bin kişi tahliye edildi. Endonezya Devlet Başkan Yardımcısı Yusuf Kalla konuya ilişkin korkutan bir açıklama yaptı. Ölü sayısının bini aşabileceğini söyleyen Kalla, yakıt, gıda ve özellikle içme suyunda sıkıntılar yaşandığını belirtti. 

KORKUNÇ İHMAL ŞÜPHESİ 

Yaşanan felakete büyük bir ihmalin neden olduğu iddia edildi. Depremin ardından tsunami alarmı verildiği ancak oluşan dalgaların küçük olduğu görülünce kaldırıldığı öğrenildi. Alarm verilmediği için Palu kentindeki plaj festivaline giden yüzlerce kişinin dev dalgalarda boğulduğu belirtildi. Öte yandan afet bölgesinde arama kurtarma çalışmaları devam ederken, elektrik kesintisi nedeniyle iletişim sıkıntısı yaşanıyor.  

HAVALİMANI DA ZARAR GÖRDÜ 

Bölgede uçuş pistinin 500 metrelik kısmı zarar gören ve sadece acil durumlar için açık olan Palu’daki Mutiara SIS Al-Jufrie Havalimanı’nın ticari uçaklar için kısıtlı olarak açıldığı bildirildi. Endonezya Uçuş Navigasyon Hizmet Kurumu, bölgedeki hava navigasyon sisteminin zarar görmesi nedeniyle şu ana kadar ‘görerek uçuş kuralları’nın uygulandığını kaydetti. Ayrıca Devlet Başkanı Joko Widodo’nun da incelemelerde bulunmak üzere bugün bölgeye geçeceği belirtildi. 

Felaketin kahramanı

Depremde ölenlerden Gunawan Agung’un sarsıntı sırasında Palu yakınlarındaki bir havalimanında görev yaptığı, herkesin kaçmasına rağmen son uçak kalkana kadar kuleyi terk etmediği ortaya çıktı. Genç kontrolör, son uçağı da havalandırdıktan sonra çöken binanın altında kalarak can verdi. Agung, yaptığı fedakârlıkla ülkede kahraman ilan edildi. 

Erdoğan’dan yardıma hazırız mesajı 

Başkan Erdoğan, Twitter’dan, Endonezya'da meydana gelen deprem ve tsunami felaketinde hayatlarını kaybedenler için başsağlığı dileklerini iletti.  Yaralananlara acil şifalar temennisini aktaran Erdoğan, paylaşımında, “Kardeş Endonezya halkının başı sağ olsun. Türkiye, Endonezya'nın yaralarının sarılması için her türlü yardımı sağlamaya hazırdır”  ifadelerini kullandı. Dışişleri Bakanlığı’da bir açıklama yayımlayarak, “Türkiye, dost Endonezya Hükümeti ve kardeş Endonezya halkıyla dayanışma içinde olup, ihtiyaç duyulabilecek her türlü yardımı yapmaya hazırdır” dedi.

Kaynak: Güneş 

Bakmadan Geçme