Enerjide rüzgar hamlesi başladı
Rüzgâr enerjisinde 5.4 milyar dolarlık yatırım için düğmeye basıldı. Son tekliflerin 27 Temmuz'da verileceği ihaleler için Amerika, Çin, Almanya ve Danimarkalı firmaların da ilgisi var
Rüzgarda 5.4 milyar dolarlık yatırım için düğmeye basıldı. Rüzgarda 1.4 milyar dolarlık yatırım öngören bin MW'lık ilk YEKA projesi için teklifler önceki gün alınmaya başlanırken, son teklif verme tarihi ise 27 temmuz olarak belirlendi. 2015'te kararı alınan yatırım büyüklüğü 4 milyar dolarlık toplam 3 bin MW'lik RES ön lisans başvurularına yönelik yarışmalar ise yıl sonuna kadar tamamlanacak. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'nın yerli ve yenilenebilir kaynakların daha aktif kullanılabilmesi için başlattığı çalışma meyvelerini vermeye başladı. 2017'de yaklaşık 5.4 milyar dolarlık rüzgar yatırımı çekebilmek için kollar sıvandı.
YATIRIMA DÖNÜYOR
Bakanlık geçtiğimiz ay 3 bin megavatlık (MW) rüzgar enerji santralleri (RES) ön lisans başvurularına yönelik düzenlenen yarışmalarda, 11 ayrı bölgede yatırım tutarı 1 milyar dolar olan 710 MW'lık ihaleleri tamamlamıştı. 3 milyar dolar yatırım büyüklüğüne sahip olan 2 bin 290 MW'lik RES ön lisans başvuruları için ise yıl sonuna kadar ihale sürecinin tamamlanması gündemde. İhaleyi kazanan firmalar 3 yıl sürecek olan ön lisans, lisans ve inşaat izin süreçlerinin ardından yatırımı hayata geçirebilecek.
İLK YEKA İÇİN TEKLİFLER ALINIYOR
Bakanlık Türkiye'nin rüzgarda ilk olacak yenilenebilir enerji kaynak alanları (YEKA) projesi kapsamında ise 22 Temmuz'dan itibaren teklifleri almaya başladı. Toplam bin MW'lik rüzgar enerjisi YEKA projesiyle, yaklaşık 1.4 milyar dolarlık yatırım gerçekleşecek. En düşük teklifi veren yatırımcıyla 15 yıllık süreyle elektrik enerjisi alım anlaşması imzalanacak. Şimdiye kadar iki konsorsiyumun ihale için hazırlıklara başladığı açıklanırken, açık eksilme usulüyle gerçekleştirilecek ihalede kilovatsaat başına tavan fiyat 7 dolar/cent olacak. Edinilen bilgiye göre yarışma için şimdiden Amerika, Çin, Almanya ve Danimarka başta olmak üzere çok sayıda Avrupa ülkesinin teklif vermek için konsorsiyum oluşturduğu öğrenildi.
Kaynak: Sabah