• Haberler
  • Ekonomi
  • Erdoğan'dan öğrencilere müjde geldi! Her ay 11 bin 402 lira alacaklar

Erdoğan'dan öğrencilere müjde geldi! Her ay 11 bin 402 lira alacaklar

2023 yılı asgari ücret zammı açıklandı. Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nun 3. toplantısının ardından yapılan duyuruyla, asgari ücret yüzde 34 artarak net 11 bin 402 lira olarak belirlendi. Bu zamla birlikte birçok maaş da artmış oldu. Özellikle özel sektör çalışanları, maaşlarına ne kadar zam yapıldığını merak ederken, öğrencilere sevindirici bir haber geldi. Asgari ücretin ardından stajyer ücretleri de arttı. Öğrenciler artık maaş gibi staj ücreti alabilecekler.

Stajyerlik, devlet tarafından zorunlu hale getirildi. Meslek liseli gençler için staj bulma sorunu büyük bir endişeydi. Ancak yapılan düzenlemelerle stajyerlik resmi bir çalışma haline getirildi ve stajyerlere maaş ödenmesi zorunlu hale geldi. Mesleki eğitim kapsamında olan ve en az 10 çalışanı bulunan işletmelerde öğrencilere staj imkanı sunulması gerekiyor. Bu kapsamda işletmeler, çalışan sayısının yüzde 5'i kadar stajyer bulundurmak zorunda. Stajyerlere ödenecek ücretler ise işletmedeki çalışan sayısı ve o yılın asgari ücretine göre belirleniyor. Stajyerlere net asgari ücretin yüzde 30'u kadar maaş ödenmesi gerekiyor.

Asgari ücret zammı sonrası stajyer ücretleri de yükseltildi. Yapılan düzenlemeye göre, kalfalık yeterliliğini kazanan mesleki eğitim merkezi 12. sınıf öğrencilerine, yüzde 50'nin üzerinde ücret veriliyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın duyurusunu yaptığı kamu kurumlarında Ulusal Staj Programı kapsamında staj yapan gençlere ise asgari ücret ödeniyor. Asgari ücrete yapılan yüzde 34 oranındaki zam, stajyerlere ödenecek ücretleri de artırdı. Buna göre, stajyerlerin en düşük ücreti 20'den az personeli olan yerlerde bin 276 liradan bin 710 liraya, 20'den fazla personeli olan yerlerde ise 2 bin 552 liradan 3 bin 420 liraya yükselecek.

Öğrenciler, bu rakamları görünce sevinecek. Kalfalık yeterliliğini kazanan öğrenciler, 4 bin 253 lira yerine 5 bin 701 lira alacaklar. Kamu kurumlarında staj yapan gençler ise Temmuz ayından itibaren net 11 bin 402 TL asgari ücret kadar maaş alacaklar. Mesleki eğitim gören veya stajyer öğrencilere ödenebilecek en düşük ücret, 20'den az çalışanı olan işletmeler için ücretin 3'te 2'si, 20 ve daha fazla çalışanı olan işletmeler için ise ücretin 3'te 1'i devlet tarafından karşılanacak.

Böylelikle, asgari ücret zammının ardından stajyerlere ödenen ücretlerde de artış yaşandı. Bu haber öğrencileri mutlu edecek nitelikte. Staj yaparken aldıkları ücretler daha da yükseldi ve artık maaş gibi bir gelir elde edebilecekler. Temmuz ayında hesaplarınızı kontrol etmek için harika bir fırsat!

Özetlemek gerekirse, 2023 yılında asgari ücret yüzde 34 oranında artarak net 11 bin 402 lira olarak belirlendi. Bu zamla birlikte stajyer ücretleri de yükseldi ve öğrenciler daha fazla gelir elde edecekler. Mesleki eğitim kapsamında olan işletmeler, öğrencilere staj imkanı sunmak zorunda ve stajyerlere net asgari ücretin yüzde 30'u kadar maaş ödemek zorundalar. Bu düzenleme ile öğrenciler staj dönemlerinde daha iyi bir maddi destek sağlanmış olacaklar.

Bakmadan Geçme