Ergücü kanyonuna doğa yürüyüşü

Van Gölü Havzasında bulunan tarihi, kültürel ve doğal zenginlikleri tanıtmak, farkındalık oluşturmak için Erciş ilçe sınırlarında yer alan Ergücü Kanyonuna 30 kişilik doğasever yürüyüş gerçekleştirdi.

Vangölü Aktivistleri Derneği, Van Gölü Havzasındaki tarihi, kültürel ve doğal zenginlikleri tanıtmak ve farkındalıklar oluşturmak için pazar günü doğa yürüyüşü gerçekleştirdi. Erciş ilçesi sınırları içerisinde bulunan Deliçay suyunun bulunduğu derin bir kanyon olan Ergücü Kanyonunu 30 kişilik doğaseverle gezdi. Kanyonun bölge turizmine kazandırılmasını ifade eden Vangölü Aktivistleri Derneği Başkanı Dr. Erdoğan Özel, Van Gölü Havzasının turizm potansiyeline dikkat çekerek daha keşfedilmeyen birçok yerin olduğunu ve bu yerlerin tanıtılması ile bölgemize ve ülkemize önemli kazanımlar olacak. 30 kişilik ekiple 6 saat süren doğa yürüyüşüne kaktı sunan Ergücü Köyünden İsmail Bedir’e ve kıymetli destekler sunan DAKA’ya teşekkür ederiz” dedi.iha

Yorumlar 1
VAN GÖLÜ KURTARILMALIDIR 12 Eylül 2022 22:21

Tuşba'da 20 adet, İpekyolu'nda 20 adet, Edremit'te 20 adet, Çiçekli'de 10 adet, Gevaş'ta 20 adet, Tatvan'da 20 adet, Ahlat'ta 20 adet, Adilcevaz'da 20 adet, Çelebibağı'nda 10 adet, Erciş'te 20 adet, Ünseli'de 10 adet ekskavatör ve yeterli sayıda kamyonla EŞ ZAMANLI OLARAK dip çamurunu, göle dökülen kanal ve dere ağızlarını, göldeki marinaları temizlemedikçe göldeki kirliliği daha uzun yıllar konuşuruz. Göldeki bu kirlilik korkunç boyutlarda, onlarca noktada bundan ayrı olarak yüzey kirliliği, yosun birikmesi ve çok ağır bir koku da var. Gölün özellikle yerleşim alanları kıyıları boyunca göle girilemiyor. Bu nedenle sayılan yerleşim yerlerinde Atık Su Arıtma Tesisleri olmalıdır ve tam kapasite arıtma yapmalıdır. Göle bir kova dolusu bile atık su, lağım, kanalizasyon ve pis su karışmamalı ve dökülmemelidir. Çünkü bu göl bir kapalı havzadır, dışarıya su akışı kesinlikle yoktur. Giren her kirlilik tabana çöküp kalıyor veya kıyılara vurup birikiyor. Bu göl sahiden can çekişiyor. O halde bu göle yukarıda sayılan yerleşim yerlerinden yani kıyılardaki il, ilçe, belde ve köylerden geçip göle karışan bütün dereler, derecikler, kanallar ve arklar da DSİ ve belediyeler eliyle acilen baştan başa temizlenmelidir. Bu ivedi temizlik yapıldıktan sonra buralarda rutin olarak her ay temizlikler tekrarlanmalıdır. Kanal, dere ve arkların tabanları betonlanmalıdır. Çöp, çamur, toprak ve bulanık su göle karışmamalı, gölün mavisi korunmalıdır.Yine bütün bu il, ilçe, belde ve köylerde göle, kıyılarına, sahillerine, derelere, kanallara, dere ve kanal çevrelerine hiçbir şekilde katı atık, evsel atık ve hafriyat dökülmemelidir. Buralara yakın ahır ve ağıllar bertaraf edilmelidir. Yine bütün bu il, ilçe ve beldelerin her birinde kilometrelerce, hatta belki onlarca kilometrelik sahil bandı, yeşil kuşak, bisiklet ve yürüyüş yolları, sahil yolu, piknik ve mesire alanları, oyun ve dinlenme alanları, iskeleler, seyir terasları, ağaçlandırmalar, çiçeklendirmeler, ışıklandırmalar yapılmalıdır.

Bakmadan Geçme