• Haberler
  • Ekonomi
  • Erken emekli olmak isteyenlere müjde! Prim ve yaş listesi değişti!

Erken emekli olmak isteyenlere müjde! Prim ve yaş listesi değişti!

EYT düzenlemesinin ardından, yeni emeklilik reformu için adımlar yakından takip ediliyor. Kademeli emeklilik sistemi, emeklilik yaşının düşürülmesi amacıyla prim ödeme süresi, sigorta günü sayısı ve diğer emeklilik koşulları gibi faktörleri dikkate alarak uygulanmaya çalışılıyor.

Erken emekli olmak isteyenlere müjde! Prim ve yaş listesi değişti!
TAKİP ET Google News ile Takip Et

EYT düzenlemesi sonucunda 5 milyondan fazla kişi emeklilik hayallerine kavuştu. 8 Eylül 1999 tarihinden önce sigortalı olanlar emekli olurken, prim sayısını tamamlayamayanlar borçlanma yöntemiyle emeklilik hakkı elde etti. 1999 sonrasında sigorta başlangıç tarihi olanlar ise emeklilik fırsatını kaçırdı.

Kademeli emeklilik sisteminin uygulanıp uygulanmayacağı da bu süreçte merak ediliyor. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, konuyla ilgili açıklamaları yakından takip ediliyor. Bu düzenleme hayata geçerse, 2000-2008 yılları arasında ilk kez sigorta başlangıcı olanlara emeklilik imkanı sağlanacak.

Kademeli emeklilik şartları, SSK'lı çalışanların belirli bir yaşa ve prim sayısına ulaştıktan sonra kademeli olarak emekli olmalarını sağlayan bir sistemdir. Kademeli emeklilik şartları, çalışanın sigorta türüne ve başlangıç tarihine göre değişebilir. Bu sistemde çalışanlar daha erken emekli olma fırsatı yakalayabilir, ancak emekli maaşlarında düşüş yaşanabilir.

Kademeli emeklilik şartları şu şekildedir:

SSK'lı kadınlar: 20 yıl sigortalılık süresi ve 5000-5975 arası prim günü.

SSK'lı erkekler: 25 yıl sigortalılık süresi ve 5000-5975 arası prim günü.

BAĞ-KUR'lu kadınlar: 7200 prim günü.

BAĞ-KUR'lu erkekler: 9000 prim günü.

Emekli Sandığı'na tabi kadınlar: 7200 prim günü.

Emekli Sandığı'na tabi erkekler: 9000 prim günü.

Bakmadan Geçme