Ermeniler Van'ı konuşuyor!
Hrant Dink Vakfı'nın İstanbul'da düzenlediği 'Van ve Çevresi Toplumsal, Kültürel ve Ekonomik Tarihi' başlıklı konferansta Van tartışılıyor. Dün başlayan konferans bugün panellerle son bulacak. Konferansın zamanlaması, seçilen konular tarihçiler ve Vanlılar arasında manidar karşılandı.
Vansesi Haber Merkezi
Hrant Dink Vakfı tarafından düzenlenen, Alman Friedrich Ebert Vakfı ile Sivil Düşün AB programı tarafından desteklenen 1850-1930 yılları arasında Van ve çevresinde yaşanan toplumsal, ekonomik ve kültürel değişimleri Perspeklifinden ele alan 'Van ve Çevresi Toplumsal, Kültürel ve Ekonomik Tarihi' başlıklı konferans dün İstanbul'da başladı. Konferansın hassas bir dönemde, dikkat çekici konular etrafında ve Ermeni tezleri kapsamında gerçekleştirilmesi tarihçiler ve Vanlılar arasında manidar karşılandı.
'Van ve Çevresi Toplumsal, Kültürel ve Ekonomik Tarihi' başlığıyla dün başlayan toplam yedi oturumun gerçekleştirileceği, Ermenice, İngilizce ve Türkçe olarak eş zamanlı çeviri yapılan konferansa Ronald Suny, Hilmar Kaiser, Richard Hovannisian ve Raymond Kevorkian gibi isimlerin yanı sıra Ermeni, Türk ve yurt dışından bilim insanları katılımcılar katılıyor.
Konferans dün Hırant Dink Vakfı Başkanı Rakel Dink'in açılış konuşmasıyla başladı. Antropolog Yektan Türkyılmaz 'Van/Vasburagan'ın tarihini ve hatırlanmasını neden tekrar düşünmeliyiz?' başlıklı açılış tebliği sundu. İki gün süren konferansda bugün Ayhan Aktar'ın yöneteceği genel değerlendirme ve tartışmalar ile son bulacak. Konferansta sunulan tebliğler ve sonuç bildirisi daha sonra kitaplaştırılacak.
"Van 1915: Tarih yazımına Yeniden Bakmak"
"Van 1915: Tarih yazımına Yeniden Bakmak" başlıklı 1. panelin oturum başkanlığını Raymond Kévorkian yaptı. Panelde Ronald Suny Çarlık Rusyası ve Van Ermenileri, 1914-1915, Hilmar Kaiser 1915'te Van Vilayeti ve İTC'nin Karar Alma Süreçleri, Mikael Nichanian Van 1915: Tarih yazımının Tekrar Değerlendirilmesi tezleri tartışıldı.
"Kurtulanların Anlatıları ve Maddi Kalıntılar"
"Kurtulanların Anlatıları ve Maddi Kalıntılar" başlıklı 2. panelin oturum başkanlığını Ayhan Aktar yaptı. Panelde Richard Hovannisian "Dünyada Van, Ahirette Cennet": Kişisel Bir Dönüş Yolculuğu ve Sözlü Tarih Anlatıları, David Leupold Tartışmalı Bir Coğrafyada Anılar Arasında Köprüler Kurmak: Türkiye'nin Doğusundan ve Ermenistan'dan Sözlü Tarih Anlatılarında Van Gölü Bölgesi Burçin Gerçek Soykırımda Hayatta Kalanların Tanıklıklarında Muradiye, Müküs ve Erciş'ten Üç Kurtarma ve Direniş Öyküsü, Anoush Tamar Suni Görünmez Taşlar, Gömülü Hikâyeler: Van'ın Ermeni Ahalisinden Kalan Enkaz konuları ele alındı.
"Dönüşüm ve Çatışmalar"
"Dönüşüm ve Çatışmalar" başlıklı 3. panelin oturum başkanlığını Hülya Adak yaptı. Panelde Suavi Aydın 19. Yüzyılda Van ve Çevresinin Etnik/Demografik Durumu ve Aşiret Hareketleri Şeyhmus Bingül Tanzimat'ın Van'da Uygulanma Sürecinde Aşiretlerin İskânı ve Kontrol Altına Alınma Çabaları (1847-1900), Mehmet Polatel Hamidiye Katliamlarının Van'daki Demografik ve Sosyoekonomik Sonuçları gündeme getirildi.
"Topluluklar Arası İlişkiler: Ermeniler, Süryaniler ve Kürtler"
" Topluluklar Arası İlişkiler: Ermeniler, Süryaniler ve Kürtler" başlıklı 4. panelin oturum başkanlığını Kerem Öktem yaptı. Konferansın ilk günü David Gaunt Hakkâri Süryanileri, Jelle Verheij Müküs/Moks (Bahçesaray) Beyleri (1830-1900) Nicholas Al-Jeloo Tımar ve Saray: Van Gölü'nün Doğusundaki Az Bilinen Süryani Toplulukları konularıyla son buldu.
Hrant Dink Vakfı Havak salonunda düzenlenen 'Van ve Çevresi Toplumsal, Kültürel ve Ekonomik Tarihi' başlıklı konferansda bugün tartışma yaratacak konular görüşülecek.
"Van'daki Misyonerler"
Konferansın son günü oturum başkanlığını Ayşe Soysal Barbara'nın yapacağı "Van'daki Misyonerler" başlıklı 5. panel ile başlayacak. Panelde Barbara J. Merguerian Amerikan Misyonunun Perspektifinden 20. Yüzyıl Başlarında Van, Hayk Martirosyan Alman Kaynakları Işığında, Alman Misyonerlerin Van Vilayeti'ndeki Eğitim Faaliyetleri tartışılacak.
"Afetler ve Felaketler"
"Afetler ve Felaketler" başlıklı 6. panelin oturum başkanlığını Ronald Suny yapacak. Panelde Özge Ertem Kadıköy'den Van Köylerine: Van Kıtlığı ve Ermeni Yardım Komitesi (1880-1885) Vazken Davidian Talan, Kıtlık ve Yoksulluk: 19. Yüzyıl Sonu İstanbul Resim Sanatında Vanlı Dilenci Figürü Emre Can Dağlıoğlu 1895 Van Katliamı'nın Bilançosu: Ahtamar Katolikosu III. Khaçadur'un Raporu masaya yattırılacak.
"Tarih, Hafıza, Mekân"
Konferans "Tarih, Hafıza, Mekân" başlıklı panel ile son bulacak. 7. panelin oturum başkanlığını Ayşe Gül Altınay yapacak. Panelde Birgül Açıkyıldız Şengül Tarih yazımı, Maddi Kültür ve İdeoloji: Türk Tarih yazımında Van-Bitlis Bölgesi Mimarisinin Temsili, Sedat Ulugana Ermeni Soykırımı Öncesinde Van Gölü'nün Kuzeyinde Kadim Bir Ermeni Yurdu: "Fılıstan", Mustafa Çelebi Mekânın Hafızası ve Bir Sulama Barajı Hikâyesi: "Gola Fıraqa" ,Marlene Schafers Empatinin Sınırları: Van ile Yerevan Arasında Müşterek Mağduriyet Bağları Kurmak başlıklı bildiri sunacaklar.
Konferansın sonunda Ayhan Aktar'ın genel değerlendirmesinin ardından tartışma yapılacak. Türkiye'nin ve Van çevresinin hassas bir sürçten geçtiği dönemde tartışmalara neden olacak tezlerin gündeme getirilmesi Van'da soru işaretlerinin yanı sıra dikkat çekti.